Pod om klavertramp ska inspirera

Sedd av 28

4 frågor till Anna Åslund, programledare för Misslyckandepodden.

Senast ändrad 08:49, 15 Nov 2017

Hur kom ni på den här idén?
– Intervjuer med framgångsrika människor om hur de blivit framgångsrika har vi hört en miljard gånger. Det är lätt att tänka att de har det så härligt med mycket pengar, att de aldrig har haft det jobbigt eller svårt. Vi vill lyfta motgångar som kända personer har mött, hur de tacklat motgångarna och vad de lärt sig av dem. 

Varför?
– Vi hoppas att lyssnarna ska inspireras av olika livsöden. Att någon som mår dåligt på grund av för hög stress på jobbet kan höra hur Youtube-stjärnan Therese Lindgren tog sig igenom en utmattning eller att en person som förlorat pengar kan relatera till programledaren Patrick Grimlund som gått igenom samma sak. Det spelar ingen roll om du är superentreprenör och heter Anitha Schulman eller är en framgångsrik politiker som Birgitta Ohlsson, alla går igenom jobbiga perioder.

Varför pratas det så lite om misstag?
– Jag tror att det är typiskt svenskt. Amerikaner är till exempel bättre på att säga att ”Ja, jag gjorde den här megatabben, fick sparken och förlorade alla mina pengar”. I Sverige är det mer hysch hysch. Att erkänna ett misslyckande handlar ofta om att be om hjälp för att rätta till saker. Vi är Lilla landet lagom och är rädda för vad folk ska tycka om oss. Det är en del av jantelagen, du ska inte sticka ut, varken på ett positivt eller negativt sätt. Det vill vi ändra på.

Vilket är ditt eget största misstag?
– Det är nog mer ett beteende. Jag har jobbat sedan jag var 14 år och har ofta tagit på mig för mycket jobb. Jag stressar ihjäl mig hellre än att säga ”Nej, jag hinner inte”. Men jag försöker bli bättre.

*Misslyckandepodden produceras av Metro jobb. Inspelningen av den en andra säsongen började i oktober.

TEXT JENNY AQUILONIUS

Läs mer: Scandics HR-chef: Vi måste våga spänna bågen

*I Chefstidningen nr 7, 2017 kan du läsa fler artiklar om misslyckanden. Logga in ovan och bläddra i PDF:erna.

up 50