Läs chefens dagbok - Therese Östling Waller

Sedd av 326

Chefstidningen. Therese Östling Waller är HR-chef på SVT. Läs hennes dagbok en vecka präglad av ledarskap i en digital värld.

Senast ändrad 10:43, 18 Mar 2021
Foto: Privat.
Läs Therese Östling Wallers chefsdagbok!

Måndag - TEAMS OCH YOGA

En kopp kaffe och startar upp datorn vid köksbordet för veckans första teamsmöte med Corona-samordningsgruppen. Gruppen träffas två dagar i veckan för att diskutera vad vi behöver göra kopplat till pandemin. Jag visar hur sjukfrånvaron ser ut för tillfället och vi pratar om hur vi kan skapa en trygg arbetsmiljö för våra medarbetare som måste vara fysiskt på plats på jobbet.

Resten av förmiddagen har jag operativ HR-ledning med HR-strategerna. Eftersom det är årets första möte går vi igenom vårens HR-processer som är lönerevision samt kompetensplanering för att säkerställa tidsplaner samt involvering i respektive ledningsgrupp.

Under eftermiddagen har jag en fortsättning av workshop och medarbetarenkät tillsammans med mina HR-partners och HR-administratörer. Annorlunda för i år är att vi inte har någon fysisk workshop utan att vi ses digitalt. Vi kan konstatera när eftermiddagen gått att vi gjort en bättre handlingsplan än tidigare och alla känner sig delaktiga och nöjda. En utmaning för mig är att jag har medarbetare i Stockholm, Malmö, Göteborg och Umeå. Det är viktigt för mig att alla blir sedda och att vi kan stötta varandra att lyckas. 

Glad över att vi lyckades göra klart handlingsplanen samt att vi också fick med oss energi av mötet loggar jag ut vid 16 för att hinna iväg på yoga. 

Tisdag - NY MEDARBETARE OCH KONSULTRAPPORT 

I dag åker jag in till jobbet för första gången på många veckor. Efter att det snöat så regnar det kraftigt, oroar mig en aning för de minusgrader som utlovats under eftermiddagen. Hur ska jag ta mig hem? En HR -partner ska gå på föräldraledighet och jag möter vår nya kollega, som ska vikariera,  i receptionen. Under förmiddagen introducerar jag och visar SVT, extra roligt att besöka våra studior där arbetet pågår för fullt. Vi avslutar med lunch i matsalen. 

Under eftermiddagen är det dags för en extern organisationskonsult att gå igenom en rapport om ortsansvar. Divisionscheferna tillsammans med HR har beställt den och vi pratar vidare om potentiella förbättringar vi kan jobba vidare med under våren 2021. 

Onsdag - DIGITAL STRATEGI OCH RIKTIG VINTER

Jag är ansvarig för att ta fram en digital HR-strategi för SVT som ska leda till bättre digitala medarbetar- och chefsupplevelser, samt sömlösa flöden inom HR-processerna. Under hösten jobbade vi intensivt med kartläggning och design sprint av allt som händer innan anställning, under anställning och efter anställning för chefer och medarbetare. I dag var det äntligen dags för slutseminarium, teamet och vår samarbetspartner i detta har gjort ett fantastiskt jobb. När kommentarer som “halleluja moment”, “fantastiskt”, “äntligen” kommer upp i chatten så blir jag varm i kroppen. Vi har kommit en bra bit på väg och nu börjar vi verkställa delarna i vår IT-roadmap.

Äntligen riktig vinter i Stockholm! På med skorna och ut efter mycket sittande.

Torsdag - NORDENMÖTE och GOFIKA

Coronasamordningsgruppen har veckans andra möte, vi pratar om hur vi kan uppmuntra ännu mera till fysisk aktivitet och vardagsmotion hemma då det verkar som att merparten av oss kommer att få jobba på distans en bit in i våren 2021.

Sedan är det dags för ett möte med de andra nordiska public service-bolagen inom HR. Jag har sett fram emot det här mötet. Den här gången är fokusområdena: Key focus areas for year 2021 och Corona, HR actions to crisis. Efter mötet kan vi konstatera att vi är väldigt nöjda med våra presentationer. Något jag verkligen fått lära mig på SVT och då jag jobbar inom HR och kommunikation är vikten av bra presentationer!

Konstaterar att jag missar vår obligatoriska torsdagspromenad i dag.

Efter lunchen är det dags för lärande- och inspirationseftermiddag. Hela HR på SVT är inbjudna att delta i HR Summit med flera härliga bolag. Inför den här eftermiddagen har jag säkerställt att det finns gofika hemma och jag kan luta mig tillbaks med en kopp kaffe och njuta av att bara lyssna.

Fredag - SJÄLVLEDARSKAP OCH DIGITAL FIKA

Fredagen startar med styrgruppsmöte i portföljen digital workplace där vi jobbar långsiktigt med att tillhandahålla en relevant digital arbetsmiljö.

Dags för några enskilda möten med HR-partners, dessa flyter på bra och jag slås av hur långt HR-teamet har kommit i självledarskapet och hur handlingskraftiga alla är.

Digitalt fredagsfika, vi tittar på trailers av premiärer på SVT samt firar en 50-åring. Alla försöker sjunga i takt, låter så där men vi skrattar hjärtligt. Nu saknar jag mina kollegor lite extra!

Ser fram emot lite fredagsmys och nu ska jag titta ikapp på sista säsongen av Vår tid är nu, bästa serien.

 

Therese Östling Waller

  • HR-chef på SVT sedan 3 år tillbaka, ansvarig för en grupp med tio HR-partners, tre HR-strateger, specialist inom arbetsmiljö och hälsa samt gruppchef HR och två HR-administratörer. 
  • Arbetade tidigare som HR-chef för Arbetsförmedlingen.
  • Dessutom: Nominerad till årets HR-ledare 2020. 

 

up 84