Läs chefens dagbok - Anna Nordström på Rädda barnen

Sedd av 209

Chefstidningen. Anna Nordström är sedan 2013 HR-chef på Rädda Barnen. Läs hennes dagbok från en vecka innehållande mbl-förhandlingar, nya medarbetarenkäter och besök från Arbetsmiljöverket.

Senast ändrad 10:23, 22 Jan 2020
Anna Nordström, HR-chef på Rädda barnen.

MÅNDAG - MBL OCH GÅ-BAND

Veckan inleddes med cykeltur till kontoret i Alviks Strand. Jag tog som vanligt den vackraste vägen, inte den snabbaste - storslagen utsikt utmed Stockholms hamninlopp, magiska höstfärger och fem broar. Cyklingen ger mig tid att reflektera, men idag kom jag fram dyblöt till kontoret. På förmiddagen träffades HR-teamet för vår stående avstämning av kommande veckas aktiviteter. Vi konstaterar att det är intensivt men roligt, just nu är vi inne i flera digitaliseringsprojekt. Har vi tagit på oss för mycket?

Efter lunch MBL-möte, och vår nytillträdda generalsekreterare var med och delade sina planer. Sista timmen ägnades åt budgetarbete, och frustration över nya budgetkoder och lite annat arbete via mailen, gåendes på vårt gå-band. Älskar det aktivitetsbaserade arbetssättet och möjligheten att arbeta i olika miljöer.

TISDAG - ÄNTLIGEN GENOMBROTT!

Workshop hela dagen. Vår projektgrupp och en affärsutvecklare från leverantören fortsatte arbetet med att bygga HR-systemet som ska vara klart efter årsskiftet. Idag hade vi ett genombrott i projektet och vi fick flera idéer hur vi skulle kunna automatisera och effektivisera. Äntligen – jag har jobbat länge för att få till det här! Längtar efter ett bra system som kan minska administrationen och ge oss tid för det som skapar värde – så att vi kan göra mesta möjliga för barnen.

Efter workshoppen träffade jag min kollega för att fortsätta planeringen av vårt globala HR-möte som vi är värdar för i början av november. Känns viktigt med tight agenda med tydligt syfte och mål för att få ut det vi vill när vi nu samlar kollegor från olika delar av världen. Det ska bli extra kul att visa våra fina aktivitetsbaserade lokaler och berätta om vår förändringsresa inför flytten.

ONSDAG - DIGITALA MEDARBETARENKÄTER

Genomgång av vår nya digitala medarbetarenkät, som vi lanserar i början av november. Det kändes klockrent, vi var alla stärka efteråt och kände att detta är precis vad vi behöver för att fortsätta att utveckla oss inom ledarskap, kultur och arbetsmiljö.

Efter vår veckolunch tillsammans med HR-teamet var jag med på ett sektionsmöte med anledning av att medarbetarna flaggat för en alltför hög arbetsbelastning och stress. Kände att det var viktigt att förstå orsaken till den höga arbetsbördan, och medarbetarna gjorde ett bra jobb med att beskriva utmaningarna, men också försöka hitta lösningar. Vi diskuterade vad de själva kan påverka och vad de behöver hjälp med. Det blev ett konstruktivt möte – viktigt att snart återkoppla och hitta sätt att förbättra förutsättningarna för medarbetarna.

TORSDAG - LEDNINGSGRUPP OCH BERÖM

Ledningsgrupp på förmiddagen. Påminde cheferna om deras viktiga roll i utrullningen av vår digitala medarbetarenkät. Tänker att vi som chefskollektiv har en avgörande roll om vi kommer att lyckas eller inte. Vi måste få saker att hända och kommunicera om det vi gör, för att undvika ”actionfatigue”, som ofta kan infinna sig vid medarbetarenkäter, om man inte gör nåt med resultatet. Det känns som gruppen tog ägarskap och det ska bli spännande att jobba vidare med den interna lanseringen.

Efter lunch kom inspektören från Arbetsmiljöverket på återbesök för att följa upp två brister vi fått vid inspektion – att identifiera de vanligaste riskerna för ohälsa, ta fram handlingsplan och hitta rutin framåt. Vi har lagt ner mycket tid i arbetsmiljökommittén och vi fick lovord från inspektören att vi gjort ett ”strålande jobb och att hon var superimponerad”. Det gav energi, tänkte att detta är en framgång vi måste fira tillsammans.

Direkt efter mötet satte jag mig på tåget till Göteborg. Kombinerar jobb från vårt kontor i Göteborg under fredagen med att fira ett 150-årsjubileum av mitt gamla gymnasium under helgen.

FREDAG - SKYPE i GÖTEBORG

Det kändes kul att träffa medarbetarna i Region Väst. Som vanligt en bredd av frågor under dagen, alltifrån kvartalsrapport till vår globala rörelse, ett Skype-samtal med en av mina medarbetare för att diskutera vårt värderingsarbete, en snabb hälsning på distriktsordförande och därefter ett styrelsemöte  via Skype med  IDEA, arbetsgivarorganisationen för ideella organisationen som jag arbetar i.

Det har varit en händelserik vecka fylld av massa olika aktiviteter och jag kände mig fylld av positiv energi när jag landade i fredagsmyset med gamla vänner från gymnasiet för att fira.

 

 

"Jag blir glad när jag läser att du genom involvering får medarbetarna att själva både beskriva sina utmaningarna och sen hitta lösningar."

Vi bad ledarskapskonsult Katinka Kubenka kommentera Annas dagbok:

"Tack för inblick i din arbetsvardag, instämmer i att veckan kändes oerhört händelserik och inspirerande. Känslan man får är att alla dina arbetsveckor är det, att du tar vara på tiden på ett värdefullt sätt och att ditt arbetssätt spiller av sig på dina medarbetare. Intrycket är att ditt team har en yrkesstolthet, fokus på sitt uppdrag, en naturlig plattform i organisationen och att ni får gehör för det ni uttrycker vilket bidrar till fortsatt utveckling.

Att få andra att känna sig delaktiga och ta ansvar förstår jag är ett naturligt sätt för dig att leda som du säkert medvetet tränat dig i. Jag blir glad när jag läser att du genom involvering får medarbetarna att själva både beskriva sina utmaningarna och sen hitta lösningar. Att du får cheferna att ta ägarskapet med medarbetarenkäten och att dom får det att bli ett spännande arbete, vem lyckas med det?

Ett sådant arbetsklimat är något som de flesta företag strävar efter men aldrig lyckas uppnå, jag hoppas verkligen att både du själv och din organisaton ser och uppskattar detta. Om jag skulle lämna med något för dig att tänka på så skulle det handla om lärande framåt till andra. Du skulle kunna än mer än du säkert redan gör delta i olika forum och nätverk där du kan sprida och dela med dig av ditt arbetssätt, kanske föreläsa på HR- och ledardagar? Det finns en gymnasieskola som har mottot ”Lärglädje hela vägen” som jag tänker på när jag läser din dagbok och som även verkar passa för dig och ditt team."

 

up 284