Kolla in chefens dagbok

Sedd av 251

Chefstidningen. Mathias Linarfve har en hektisk vecka med social distans. Läs hans chefsdagbok!

Senast ändrad 17:33, 30 Okt 2020
Kolla in en veckas chefsdagbok! Mathias Linarfve skriver i Chefstidningen.

Måndag – Storbanksmöte 

Är på kontoret vid Hötorget strax före kl. 07.30. Känslan i kroppen är förväntansfull och laddad.

07.45 startar genrepet inför en slutpresentation för en storbank vi bearbetat under snart två års tid. Nu gäller det! Plötsligt är klockan 09.00 och vi är live. Jag inleder presentationen men märker snart att min mobiltelefon surrar till av ett sms: ”SNABBA PÅ. Du riskerar att missa din tidslott”. På Wise IT är vi direkta och vana vid att ge och ta feedback. Knyter ihop säcken någorlunda och lämnar över till kollegan Heidi. Vi håller tiden med bravur. 

Efter denna energiladdning är det skönt att begrava sig i lite administration. Sedan är det dags för lunch. Tonfisksallad! Vi började just med en teambaserad hälso- och aktivitetstävling på Wise IT och jag vill bidra till mitt team. Bokar in mig på tre spinningpass i veckan. Nu jäklar!

Tisdag – Avtackningsfika

Startar tisdagen med givande one-on-one-möten med chefen för vår finska verksamhet och med vår HR-chef. Finland har under våren haft betydligt hårdare restriktioner än Sverige. Otroligt imponerad över hur vårt finska gäng lyckats ställa om till dessa nya förutsättningar.

Dags för lunchmöte med vd:n för ett undersökningsföretag. Han berättar att han troligen har behov av rekryteringshjälp under hösten. Jag tar notan utan att blinka.

Eftermiddagen blir en känslomässig berg-och-dalbana. På grund av covid-19 var vi tvungna att genomföra organisatoriska anpassningar och säga upp närmare 20 kollegor. Absurt på många sätt, både med tanke på den fina utvecklingen vi hade i vår affär men allra mest på grund av sättet vi var tvungna att meddela våra berörda kollegor på - digitalt! Helt galet och långt från vilka vi egentligen är. Därför känns det otroligt bra att de flesta av våra före detta kollegor har tackat ja till vår avtackningsfika nu i eftermiddag. Jag känner både sorg och orättvisa men det byts snabbt ut till energi och glädje. De allra flesta har nytt jobb, alla jag talar med tycker att Wise IT hanterat processen bra trots omständigheterna. Ingen bitterhet men en enorm revanschlusta! Många vill till och med tillbaka till oss! Går och lägger mig med en bra känsla i hela kroppen. 

Onsdag – Digitala möten

Min fru Veronica åkte hemifrån 05.00 på jobb i Arvika ett par dagar. 

Ser till att ungarna kommer iväg till skolan. Arbetar som planerat hemifrån. Dagen är fullspäckad med möten, bland annat ett kundbesök med en CTO på ett stort internationellt CRM-bolag.

Trots hemmakontor blir det kalla rester till lunch framför datorn – tvärtemot allt vetande. Spinningen på kvällen får en del spänningar att släppa och jag somnar redan vid 21.30.

 

Torsdag – ”Mitt jobb är så enkelt ibland”

Hemarbete vid köksbordet även idag. Har en snabb ”one-on-one avstämning” med Martin, vår regionchef i Göteborg, innan lunch och får med mig en reflektion: mitt jobb är så enkelt ibland. På Wise IT är vi värderingsstyrda på riktigt – vi tar ansvar, samarbetar, är modiga och visar passion för det vi gör. 

I mitt korta möte med Martin gestaltas våra värderingar. Han tar ansvar genom att flagga för att han behöver hjälp inför ett samtal senare i veckan. Blir stolt när mina kollegor agerar för att förändra och förbättra – modigt! Han erbjuder sig även att samarbeta med regionchefen i Stockholm och förbereda en punkt till nästa ledningsmöte.

Resten av dagen har jag ett antal interna möten, antingen inom mitt eget bolag eller på systerbolagen inom Wise Group.

Kvällen avslutas med mitt tredje spinningpass för veckan – ett pass som tar mitt team upp i ledning i aktivitetstävlingen.

Fredag – Kulturmarkören

Kontoret idag! Det är dags för ”Ringtime-pep”, då alla oavsett roll under en timme varje fredag bokar kundbesök. Aktiviteten är en av våra tydligaste markörer för vår kultur och är under inga omständigheter förhandlingsbar. Stämningen är på topp under peppen och vi bokar ett drygt 20-tal nya kundbesök i Stockholm! 

Lunchen får intas vid skrivbordet då jag varit för ivrig och social och behöver arbeta ikapp. Efter ett kort kundbesök är det dags för AW med extra allt. Några kollegor har förberett rekvisita, mat och dryck. Vissa deltar digitalt – men nästan alla är med! Dags att fira och vara stolt, även om det får ske med en del restriktioner. Känner mig stolt och glad när jag lämnar kontoret i Hötorgsskrapan och tar helg.

 

Fakta Mathias Linarfve 

VD på Wise IT AB samt dotterbolagen Wise IT Konsult AB och Wise IT Ascent AB. 

Gift med Veronica Linarfve sedan 19 år & pappa till två tonåringar, Emilia 17 & Jacob 14.

Erfarenhet: Ledande chefsroller i konsult- & outsourcingbranschen såsom affärsutvecklings & affärsområdeschef på Manpower, försäljningschef på Addici (numera Coor) och IT-Resurs (numera Wise IT, COO). Ekonom i grunden men med kraftig slagsida mot försäljning.

***

Ledarskapskonsult Katinka Kubenka kommenterar dagboken: 

 

Tack för inblick i en chefs vardag inom rekryterings- och bemanningsbranschen i pandemitider. Både spännande och nyttigt att läsa om hur ni under din ledning har hittat ett arbetssätt för att bibehålla kvalité i dessa tider. När AI kom så sa man att ny teknik inte skulle användas för att ersätta personliga möten, det skulle istället underlätta skapandet av mer genuina möten. Men nu när restriktionerna säger att vi ska stanna hemma och hålla avstånd - hur ersätter man det personliga mötet men behåller den genuina känslan? Och hur får man en kund att våga rekrytera när man inte får träffa sin nya medarbetare personligen? Hur skapar man en känsla för om en person kommer att passa in i en verksamhet genom att bara ses digitalt?

Jag funderar på hur ni lyckas hitta en sådan positiv kraft trots att allt nu digitaliseras mer och mer? Du beskriver att ni på riktigt arbetar värderingsstyrt – tar ansvar, samarbetar, är modiga och visar passion för det ni gör. Ni är ett gäng superhjältar som tillsammans hjälper människor och företag att nå sina drömmar.  Många företag vill idag ha en värdegrund som liknar den du beskriver. Men få verkar lyckas med att efterleva den och arbeta värderingstyrt. 

Kan svaret vara att om det inte finns någon tvekan hos en enda medarbetare om vad företagets värderingar står för, och man tillåts att fullt ut agera och arbeta efter dem - då kommer man trots olika yttre påverkningar alltid att hitta nya arbetssätt tillsammans och ett gemensamt förhållningssätt?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

up 135