Kolla in chefens dagbok - Emma Sundberg

Sedd av 101

Chefstidningen. Emma Sundberg är avdelningschef på Tyréns, miljö & klimat väst. Vi har fått ta del av hennes arbetsdagbok en vecka.

Senast ändrad 12:42, 12 Aug 2021
Foto: Privat. .
Emma Sundberg på Tyréns, miljö & klimat väst delar med sig av sin jobbdagbok.

Måndag BOCKAR AV KONTAKTLISTAN
Veckan börjar med ett avstämningssamtal med några av medarbetarna för att checka av deras arbetssituation. De flesta av mina medarbetare är väldigt självgående, arbetar i egna och andras projekt och behöver inte mycket arbetsledning i det dagliga arbetet. Men just därför, att jag faktiskt inte arbetar med alla dagligdags, gör att det är en utmaning under pandemitider att få alla medarbetare att känna att jag är närvarande och stöttande. Varje dag har vi en drop-in digitalfika för de som önskar, men beroende på hur ens arbetsdag ser ut är det inte säkert att alla har möjlighet att delta. Därför ser jag till att ha en liten lista där jag bockar av när jag pratat och stämt av enskilt med alla under arbetsveckan. Ett sätt för mig att ha regelbunden kontakt. 

Tisdag MEDARBETARSAMTAL OCH VATTENAVVIKELSER
Tidig start på morgonen med avstämning gällande anläggningsprojekt där en avvikelse i vattenhanteringen uppstått under natten. Vi kommer överens om hur det ska åtgärdas samt hur dokumentation ska ske. Nästa puck blir ett samtal från en medarbetare som är påtagligt låg och kämpar för att få arbetsdagen att fungera. Här vill man ju kunna gå in och bara lösa personens situation, men så enkla problem är det ju väldigt sällan. Istället pratar vi en stund, och vrider och vänder på problemet. Vilka möjligheter finns att ta hjälp från chefen, företagshälsovården och privat håll? Ett problem kommer sällan ensamt, och många gånger hänger arbetsliv och privatliv ihop, eller åtminstone påverkar varandra. Här tycker jag att det är utmanande att vara ett bra stöd när man inte har hela bilden. Alla vill inte dela personliga saker med sin chef (vilket man har rätt till), men jag uppskattar de gånger man får det förtroendet. 

Onsdag DIGITAL REKRYTERING
Startar dagen med att följa 9-åriga dottern till skolan, trots att hon egentligen klarar det själv. Jag tycker att det är ett bra sätt att börja dagen när man arbetar hemifrån. Man skickar en signal till kroppen att nu börjar vi! En ganska mötesfri förmiddag fylls snabbt med arbetsuppgifter som rekryteringsintervju och anbudsamordning. Inför intervjun funderar jag mycket på hur mycket av tillgängligt presentationsstöd jag faktiskt ska använda, då intervjun är digital. Då vill man ju fokusera på att försöka lyssna på den andra och vad den önskar i jobbsammanhang, kanske känns en Powerpoint mest i vägen? Jag skrotar presentationen men har den som påminnelse om vad jag kan berätta om företaget, om särskilda frågor skulle dyka upp.

Torsdag LÖNESAMTAL MED FD KOLLEGOR
Laddar mentalt för lönesamtal, mina första. Då jag är ganska ny som chef, ca ett halvår på posten, är det med mina tidigare kollegor. Det känns extra nervöst. Första samtalet går hyfsat, även om det finns en underton av bitterhet. Medarbetaren är luttrad i lönerevisionens begränsade handlingsutrymme. Får mig att fundera på om jag har bedömt efter rätt kriterier och om de behöver justeras. Jag bollar frågan igen med mina chefskollegor och landar i en mindre justering. Därefter blir det att ändra mind-set för ett digitalt produktionsmöte för ett av Göteborgs största anläggningsprojekt, där jag är teknikansvarig för förorenad mark och vatten. En utmaning jag har, med många andra, är att balansera chefsrollen med andra roller i operativa uppdrag mot kund. Men genom att ha en bra laguppställning lyckas vi i projektteamet oftast hantera de mer arbetsintensiva perioder som sammanfaller med exempelvis lönerevision, medarbetarsamtal osv. På lunchen lurar jag med mig min man, som också arbetar hemifrån, på en välbehövlig promenad i det ruggiga vårvintervädret. Eftermiddagen ägnas åt ett samordningsmöte med andra linjechefer inom mitt kompetensområde för att se över beläggning, resurser, gemensamma angelägenheter och förfrågningar.

Fredag AVHOPP I SISTA STUND
På fredagar försöker jag arbeta halvdagar, för att hinna återhämta mig under helgen. Men det är ändå en del saker som ska klaras av. Idag var det ett anbud för ett uppdrag som varit klurigt att få ihop organisationen på, där flera avhopp i sista sekund kommit. Men med draghjälp från andra kollegor fick vi ihop det. Åtta minuter innan jag skulle gå för dagen kunde jag trycka på ”sänd”-knappen. Nu tar vi helg!

Emma Sundberg
Avdelningschef på Tyréns, miljö & klimat väst.
Avdelningen består av 12 personer. 
Tidigare erfarenhet: Sju år som miljökonsult på Tyréns, innan dess konsult på andra företag i cirka 5 år. 

Kommentar från Stefan Tengblad, professor i HRM:

Tack för en trevlig dagbok. Det låter som om du har ett lagom antal medarbetare vilket gör att du hinner med att vara ledare. Samtidigt verkar det finnas förväntningar på att du skall medverka i olika projekt och här är det en balansgång som kan vara svår. Det finns en risk att man tar på sig för mycket operativt ansvar, och även att man fortsätter att agera i expertroll snarare än i en ledarroll, då det är lätt att känna sig mer trygg i den förstnämnda rollen. Det gäller här att kunna ta ett steg tillbaka och låta medarbetare kliva in i expertrollen. Att du har möjlighet att jobba halvdag på fredag tyder på att du har funnit en god balans i det nya chefsuppdraget, liksom att du hinner med dagliga promenader. 
 
Det verkar vara en stor tillgång att medarbetarna är så självgående. Samtidigt, som du själv säger, i tider av hemarbete finns alltid risken att de inte riktigt får det stöd de kan behöva för att må bra. Det är utifrån denna bakgrund bra att du har avstämningsmöten regelbundet, liksom digitalt fika. Medarbetare har olika behov av stöd, det är bra om man hinner lära känna dem som personer med delvis unika behov. Genom att leda individanpassat går det att få ut mer engagemang och resultat ur en grupp utan att detta upplevs som pressande av medarbetarna. Jag önskar dig avslutningsvis lycka till med ditt chefsuppdrag framöver! 

 

 

 

up 125