Jobba utomhus för mindre stress och fler idéer

Sedd av 106

Chefstidningen. Vad tror du om att jobba under bar himmel? Arbetslivsforskaren Charlotte Petersson Troije ser gärna att vi tar med oss datorn ut.

Senast ändrad 08:38, 30 Aug 2021
Foto: Getty Images .
När kontorsanställda vid Malmö stad fick testa att jobba utomhus uppgav många att de kände sig lugnare, mer koncentrerade, inspirerade och fick en ökad känsla av frihet.

Charlotte Petersson Troije är intiativtagare till projektet Stick ut Malmö, ett samarbete mellan Malmö Universitet och Malmö stad för att försöka flytta kontorsjobb utomhus och därigenom skapa ett mer hälsosamt och hållbart arbetsliv. På Akademikern.se berättar Charlotte Petersson Troije att hon och hennes forskarkollegor ville undersöka om vi kan ta vara på de positiva effekterna av att vara ute i vårt arbete. Kan kanske den friska luften hjälpa oss att hantera svåra problem, lära nytt och komma på nya idéer?

På stickutmalmo.se kan du läsa mer om vad forskarna kom fram till. Här finns också en guide med nio olika former av kontorsjobb som med fördel kan utföras utomhus. Några har fått klatschiga namn som TankeGång och PopUt.

– TankeGång, gå och tänka, kan användas för att koncentrera sig och strukturera sina tankar. Det är ofta bättre att gå ut än att sitta kvar vid datorn när vi ska lösa ett problem, säger Charlotte Petersson Troije.

Att det svenska klimatet är mindre lockande åtta månader om året är inget hinder enligt Charlotte Petersson Troije.

– Självklart är det mer lockande på sommaren. Samtidigt är det ännu viktigare att komma ut och få tillgång till dagsljus på vinterhalvåret när det är mörkt längre, säger hon.

Text: Stefan Karlsson

 

FAKTA: Så här kan du kontorsjobba utomhus 

  1. Walk & talk: Mindre möte på gående fot. Aktivera kroppen för att utveckla tankar.
  2. Ut & läs: Gå ut och läs en stund. Varierar arbetsdagen och ger dagsljus. Bra för att undvika trötthet och depression.
  3. Tankegång: Gå ut på en runda för dig själv för att reflektera, planera, inspirerar, utveckla idéer och lösa problem. Kreativiteten ökar när vi går.

 

Läs mer om projektet här:

Akademikern - Är det dags för kontorsjobbet att komma ut? 

 

 

up 98