Den perfekta bokcirkeln för chefer

Chefstidningen bad Marie Lundström från Lundströms bokradio om råd. Vad bör chefer läsa i bokcirkel? Och hur?

Marie Lundström, Lundströms bokradio i Sveriges Radio P1.

Foto: pressbild Sveriges Radio

I en samtid där livstempot ständigt tycks öka är det trots allt lite otippat att allt fler ägnar sig åt … bokcirklar?

En bok, några vänner och ett långt samtal om litteratur en gång i månaden? Så hopplöst föråldrat – och samtidigt  fantastiskt!

Marie Lundström förstår precis, och är förmodligen medskyldig till fenomenet. 2008 startade hon radioprogrammet Bokcirkeln där hon tillsammans med Jonas Hassen Khemiri, Elsie Johansson och Aase Berg diskuterade sig igenom Tolstojs Anna Karenina. Sedan dess har det rullat på med tre bokcirklar om året, numera i programmet Lundströms bokradio i Sveriges Radio P1.

– Vi kände direkt att vi träffat rätt. Intresset är stort och växer, bokhandlare säljer slut på böckerna vi läser och vi får massor av respons från lyssnarna. Att tillsammans med andra läsa och diskutera böcker är uppenbarligen något som lockar, säger Marie Lundström.

Hon har också en teori varför. I en värld full av kallprat kan nämligen Tolstoj och Sandberg ge välbehövlig värme.

Via en bok kan man gå direkt på de stora frågorna om livet och döden, och kärleken.

Marie Lundström

Vill du starta en bokcirkel med chefskollegorna? Här är Marie Lundströms bästa tips!

Börja inte med en ”enkel” bok. Allt blir lättare om ni tar en bra bok! God kvalitet smittar som man säger. Men börja med en tunn bok så att alla verkligen hinner läsa.

Tjocka böcker kan man dela upp i delar och läsa en bit åt gången. Det är kul att vara kvar i ett verk länge. Lite som en tv-serie. Jag rekommenderar Joyce Carol Oates  Blonde. Tricket är att få till en bra diskussion om boken ni valt. Ni vill ju vidga samtalet till att handla om något mer än bra och dåligt. Här är några knep för att lyckas med det!

Börja aldrig diskussionen med att säga om en bok är bra eller dålig. Börja istället med hur det var att läsa boken?
Låt alla ta med sig varsitt citat och läsa det högt. Det är konkret och bra, vad i detta citatet är det jag fastnar för och vill prata vidare om?
Hur ser boken ut? Titeln och omslaget – stämmer de överens med berättelsen?

Diskutera inte vad författaren egentligen ”menar”, prata istället om vad som händer i boken? Är alla överens om vad som egentligen händer och sker?

Prata om språket i boken.

Prata om platserna i boken. Vad ser du framför dig? Kanske hitta dem på en karta?

Vilken musik påminner boken om?

Många bjuder på ett glas vin eller två när man har bokcirkel, men vänta gärna med vinet till efter boksamtalet!

– Åh, du vet hur middagssamtal kan låta. Man hamnar så lätt i ointressanta frågor om bostadskarriär och semesterplaner och sen kommer man inte längre. Via en bok kan man gå direkt på de stora frågorna om livet och döden, och kärleken! Varför har Anna Karenina en älskare? (Läs Leo Tolstojs Anna Karenina!)  Varför måste Maj torka av diskbänken hela tiden?  (Läs Kristina Sandbergs romanserie om Maj!)

En gemensam upplevelse kan i bästa fall skapa förtrolighet menar Marie Lundström. Det är inte så enkelt att gå rakt på sak och fråga folk hur de egentligen mår. Men via böckerna kan man närma sig de stora och viktiga frågorna, och till slut kanske också varandra?

I vår läser Marie Lundström Olof Lagercrantz Om konsten att läsa tillsammans Burcu Sahin och Fredrik Sjöberg. Drömbokcirkeln är en senior sådan, där hon själv skulle lyssna som en dotter i familjen, säger hon.

– För länge sedan gjorde jag en intervju med författarparet Paul Auster och Siri Hustvedt. De berättade då att de varje dag samlades klockan 17, efter en dags skrivande på varsitt håll, och pratade om dagens arbete. Paul Auster brukade läsa det han skrivit högt. Jag tror att de är fantastiska bokläsare, så dem vill jag ha i min drömbokcirkel! Och jag skulle nog ge dem Geir Gulliksens Berättelse om ett äktenskap att läsa.

Vad är det då som avgör om man är en bra, eller dålig, läsare i cirkel?

– En bra läsare är en som ser möjligheter, inte begränsningar, i en text. En dålig läsare sveper två glas rött och säger; gud vad dålig den här boken var!

Marie Lundströms tips på bra böcker för ”chefscirkeln”!

Lucy av Jamaica Kincaid
”Chefer ska väl ha det bästa? Det här är en rackarns bra bok och lagom tjock för en strängt upptagen människa. Boken handlar om Lucy som reser från Karibien till New York för att jobba som barnflicka i en vit familj. Maktspel och underordnande präglar den unga kvinnans nya liv, men så småningom börjar hon skönja hur hon skulle kunna börja styra och bestämma över sitt eget liv.”

Klubben av Matilda Gustavsson
”Lysande journalistik, en solklar bladvändare om maktstrukturer. En bok man bara måste få diskutera med andra så fort man läst ut den. Eller redan innan dess.”

Älskaren av Marguerite Duras
”Läs den. För att livet är så mycket mer än semesterplanering, utvecklingssamtal och verksamhetsbudgetering. För att passion inte heller är befriad från makt och styrning. För att det här är en kort och exceptionellt tät roman som jag önskar att jag själv hade skrivit.”

 

 

Läs även

Annons