Bygger framtidens samhällen

Sedd av 96

Åsa Bergman, vd och koncernchef för Sweco, leder 15 000 anställda som planerar allt från cykelbanor i Sverige till nya städer i Kina.

Senast ändrad 13:46, 5 Jun 2019
Foto: Linus Sundahl-Djerf.

På toppen av den brunröda Swecobyggnaden står näringslivets mäktigaste kvinna och poserar glatt med naturlig Carolafläkt i håret. Under soligare dagar äter företagets arkitekter, ingenjörer och andra specialister lunch här på takterrassen. I dag piskar små snöflingor Åsa Bergman i ansiktet, den meteorologiska våren till trots. 

– Jag behöver ingen jacka. Jag bor i Norrland, jag tycker inte att det här är kallt, säger hon och skrattar när hennes presschef huttrande hjälper fotografen att hålla upp kamerans stora blixt i blåsten.

Bakom Åsa Bergman syns stora delar av Stockholms stad. Hon pekar bort mot det enorma ombyggnadsprojektet vid Slussen.

– Det jobbar vi förstås med. Där under pågår också Sveriges just nu mest komplexa järnvägsprojekt. Det är där tågtrafiken från norr och söder går ihop i en getingmidja. Där ska man bredda ut spåren, parallellt med att trafiken ska kunna flöda, säger hon. 

 

JUST NU HAR KONSULTBOLAGET Sweco omkring 27 000 pågående projekt bara i Sverige. Sammantaget med bolagets projekt i övriga världen landar siffran på nästan det tredubbla. Den gemensamma nämnaren för dem alla är samhällsbyggnad. Bolagets 15 000 anställda ägnar sig åt allt från att skapa säkra cykelbanor runt om i Sverige till att planera för tillkomsten av en helt ny stad i Kina. 

Koncernchef och vd för det hela är Åsa Bergman, som nu har lämnat tak-terrassen och tagit plats i en av styrelsevåningens djupa fåtöljer. I år toppar hon alltså Veckans affärers prestigefulla lista över näringslivets mäktigaste kvinnor. Det här är inte hennes första ärofyllda utmärkelse. Hon har också prisats flera gånger både för sitt ledarskap och sitt arbete för jämställdhet och hållbarhet, som när hon utsågs till hedersdoktor vid Mittuniversitetet eller till ”Diversity impact leader of the year” av chefs-rekryteringsföretaget Women Executive Search.

– Det låter ju otroligt ädelt när man pratar om människors lika värde och inkludering, och det är det. Det är en stark värdegrund jag har. Men jag är också extremt tävlingsorienterad. Jag funderar mycket kring hur man får till den bästa prestationen. Hur kan det starka teamet göra att vi når framgång? säger hon.

Åsa Bergmans slutsats, som stöds av ett stort antal forskningsstudier, är att heterogena team kommer längre än homogena. En grupp bestående av kvinnor och män med olika bakgrund presterar bättre, hittar mer innovativa lösningar och tjänar alltså mer pengar åt bolaget.

– För mig handlar det om djupa insikter i hur man blir bättre i sitt företag. Det är därför jag driver de här frågorna. Det är fantastiskt att de här resultaten blir bekräftade och synliga, som genom de här utmärkelserna.

 

ÅSA BERGMAN HAR TILLBRINGAT hela sitt yrkesliv här. Direkt efter civilingenjörsexamen från KTH fick hon jobb på arkitektbyrån FFNS, det företag som några år senare blev Sweco. Vandringen mot toppen inleddes redan 1991, men från början var den omedveten, utan mål eller riktning. 

– Jag funderade inte så mycket på vad som drev mig, vad jag ville göra sen. Jag grävde där jag stod och försökte bara fokusera på att prestera där jag var. Det var andra som såg mig. Jag kunde inte ens uttrycka vad jag ville om någon frågade mig.

Först när hon 2006 blev vd för ett av dotterbolagen började hon tänka mer i termer av karriär. Med ansvar för att utveckla cheferna i bolaget och se vilka som hade potential för att ta nya kliv började hon per automatik också att reflektera mer kring sig själv.

– Sedan började jag drömma om att en dag få det här jobbet.

Under uppväxten i Vetlanda fick Åsa Bergman lära sig att allt är möjligt, att hon kunde bli vad helst hon ville. Pappan var ingenjör och lät tidigt sin dotter färglägga ritningarna av hans olika byggprojekt i dess tänkta färger. Sedan pekade han ut de färdiga kontorsbyggnaderna och industrierna. Det hon hade suttit och målat med penna på papper ett par år tidigare var nu verklighet.

– Det var en riktigt cool känsla. Mitt intresse för ingenjörsyrket och för samhällsbyggnad väcktes jättetidigt. Den där stoltheten av att lämna något efter sig.

Hemmet genomsyrades av starka värderingar. Mamman var lågstadielärare och visade med både ord och handlingar vikten av att inkludera alla människor.

– När någon var utsatt klev min mamma alltid fram och visade att man kliver nära när det behövs, inte bakåt.

 

NÄR ÅSA BERGMAN NU rör sig genom lokalerna knackar hon på en glasvägg och vinkar här, byter några ord vid hissen där. Efter alla år har hon ett stort nätverk i verksamheten och känner många av medarbetarna väl. Precis som sin mamma är hon intresserad av – och orädd för – mänskliga möten. Bra ledarskap bygger på starka relationer och tillit mellan människor, tror hon. 

De roligaste dagarna på jobbet är de då hon får sitta med en grupp skarpa hjärnor och tillsammans knäcka en svår nöt, som till exempel hur förvärvandet av ett annat stort bolag ska gå till. När hon på riktigt upplever att olika människors kompetenser bidrar till de bästa lösningarna är arbetet som bäst. 

Baksidan av det starka relationsbyggandet känner hon av när hon i egenskap av chef behöver byta ut någon, eller på annat sätt förändra för en medarbetare så att det inte blir till det bättre för den personen. 

– Då tycker jag att det är jobbigt. Jag drar mig för att göra det och behöver lite push. Samtidigt blir jag väldigt nära, även i de samtalen.

Hon går ner för en lång trappa som är konstruerad så att den liksom hänger i luften i den stora ljusgården, den vilar inte på något och vibrerar lätt för varje kliv hon tar. Nere på bottenvåningen står 3D-printade modeller av några av Swecos mer spektakulära byggnadsprojekt, som de ikoniska vattentornen i Kuwait. 

För Åsa Bergman och hennes medarbetare handlar några av de viktigaste frågorna just nu om sådant som rör oss alla: klimatet, digitaliseringen, urbaniseringen. Kraven på hållbarhet går som en röd tråd genom hela verksamheten.

– Jag har till exempel inte suttit i så många bilköer i hela mitt liv som jag gjort under det här året. De förtätade städerna ställer krav på att lösa fastighetsprojekt på ett bra sätt, så att närmiljön för de boende blir ren, trivsam, säker och hållbar på olika sätt, säger hon. 

Även digitaliseringen kommer in i alla samhällsbyggnadsprojekt. Hon tar Nya Karolinska sjukhuset som exempel. 

– Där finns en miljon datapunkter där man kan ta ut och mäta flöden på luft och vatten, men också flöden i hur människor rör sig. Det är sådant som gör att man kan styra hur man använder sin fastighet på ett bra sätt. En annan stor grej är cirkulärekonomi, där till exempel värme som produceras i en industri återanvänds in i en stad. Allt det här måste vi förstå och kunna säkerställa lösningar för. 

 

EN VIKTIG PUSSELBIT för att klara det är just den mångfald inom företaget som Åsa Bergman känner så starkt för. För ett företag som designar framtidens städer och samhällen är det viktigt med representation, betonar hon. 

Om sin egen framtid säger hon, efter 28 år i företaget varav ett på posten som koncernchef, att det är det här hon ska göra för en lång tid framöver. 

– Nu har jag världens bästa jobb. För mig personligen handlar det om att använda den plattform och det ansvar jag har fått för att göra bra saker. Allt det här med hållbarhet, digitalisering och urbanisering, det är samhällsutmaningar som för oss blir kundrelationer och verksamhet. Så det har aldrig varit mer spännande och relevant att jobba i Sweco än det är just nu.

KARIN PERSSON

up 189