Varningssignalerna som avslöjar om du ska tacka nej till chefsjobbet

Har du fått ett nytt jobberbjudande? Eller söker du karriärsalternativ? Här är varningssignalerna du bör vara uppmärksam på. 

Kristin Olofsson, senior rekryteringsspecialist på Randstad.

Foto: pressbild

Löneökning, flexibla arbetstider, roliga uppgifter. Tjänsten verkar definitivt intressant. Men hur vet man säkert? Chefstidningen bad Kristin Olofsson, senior rekryteringsspecialist på företaget Randstad, att berätta hur du läser mellan raderna i jobbannonsen, och vilka tecken du bör vara uppmärksam på under rekryteringsprocessen. 

– En bra tumregel att ha med sig är att man under processen bör bli mer intresserad av jobbet, inte mindre. Ju mer information man får om jobbet, desto större lust att tacka ja, ska man få. 

Att hoppa på ett nytt jobb är ett stort steg, för att kunna fatta ett riktigt beslut behöver man få en så ärlig och heltäckande bild som möjligt av den nya arbetsplatsen, så att man vet vad man har i vågskålarna.

Ytterligare en sak som är bra att ha med sig är att rekrytering tar tid, kraft och engagemang. Det är lätt att glömma att det gäller båda parter, menar Kristin Olofsson.

– Din tid är lika mycket värd som företagets. Se det som att du ska ta reda på om det är en bra matchning, passar jobbet dig? Ställ frågor, särskilt om det som är viktigt för dig på en arbetsplats. 

Varningssignaler när du söker nytt chefsjobb

En röd flagg kan vara om man ställer specifika frågor och får otydliga eller undvikande svar, menar Kristin Olofsson.

– När det gäller varningssignaler är vissa sådana ganska lätta att uppfatta medan andra inte är lika uppenbara. Du kan sätta på radarn redan när du läser jobbannonsen, eller vid ditt första telefonsamtal med företaget.

En titt på jobbannonsen; Tonaliteten ska väcka intresse, inte berätta allt men ge en tillräckligt tydlig bild av jobbet för att locka sökande. I annonsen ska det vara en bra balans mellan vad bolaget söker och vad de kan erbjuda.

– Är det bara en enda lång kravlista säger det med stor sannolikhet någonting om värderingarna på bolaget.

Känns det mer som ett förhör än ett trevligt möte kan det vara en röd flagga.

Kristin Olofsson

Kristin Olofssons råd - det här ska du vara uppmärksam på när du söker nytt jobb

Innan intervjun – kolla hemsidan, sök reda på omdömen och recensioner om företaget, kontakta någon som jobbar eller har jobbat där. Stämmer de olika bilderna överens?

Tonaliteten i jobbannonsen ska väcka intresse, den ska inte berätta allt men ge en tillräckligt tydlig bild av jobbet för att locka sökande. I annonsen ska det vara en bra balans mellan vad bolaget söker och vad de kan erbjuda.

Hur paketeras tjänsten? Läs annonsen och tolka den, vad betyder det som står egentligen? Ring och fråga om det är för otydligt.

Vid själva intervjutillfället – det är en varningssignal om intervjun till stor del handlar om vad du kan göra för företaget, och väldigt lite om vad de kan ge dig.

Känns det som rekryteraren ”översäljer” jobbet? – fråga om utmaningar, motgångar, konflikter.

Har du i din research upptäckt att företaget har hög personalomsättning? Fråga varför dom behöver rekrytera just för din tjänst. Varför vill de anställa dig. Är det många som slutat eller är det ett bolag som växer? 

Intervjun är möjlighet lära känna varandra som kandidat och bolag, känns det mer som ett förhör än ett trevligt möte är det en röd flagga.

Kan den som anställer svara på frågor om vad kontraktet innehåller utan att läsa det?

Det är en varningssignal om man ställer specifika frågor och får otydliga eller undvikande svar.

Får du aldrig träffa fler personer än den som rekryterar? 

Hur snabbt eller långsamt fattas beslut? Hur lång är rekryteringsprocessen, var uppmärksam på om det tar lång tid och du inte får någon bra förklaring. Fundera över: är detta en spegling av hur man fattar beslut på företaget? Respekterar man varandras tid?

Erbjuds du det inte, be om att få besöka arbetsplatsen. Håll ögon och öron öppna; Hur är stämningen? Testa att prata med blivande kollegor, fråga och ta för dig. 

Hur ser människors ansikten och kroppshållning ut? Axlarna uppe vid öronen?

Tänk på att det handlar om att få till en matchning, du ska inte passa företaget, utan ni ska passa varandra. Genom rekryteringsprocessen bör du känna att intresset för jobbet ökar, och att du blir mer intresserad av jobbet – inte mindre intresserad. 

Tänk mer på vad du vill till istället för vad du vill ifrån,

Prata med någon du litar på. Berätta för andra om processe och få en reaktion från någon utomstående. 

Samma gäller vid intervjutillfället. Om intervjun till största delen handlar om vad du kan göra för företaget, och inte så mycket om vad de kan ge dig, är det inte ett bra tecken, enligt Kristin Olofsson.

– Intervjun ska vara en möjlighet lära känna varandra. Känns det mer som ett förhör än ett trevligt möte kan det vara en röd flagga.

Som rekryterare ska man aldrig gå på magkänslan men som kandidat kan det vara värdefullt att känna in stämningen på arbetsplatsen.

– Det ska kännas bra att gå till jobbet, testa att prata med blivande kollegor, fråga och ta för dig.

Hur ser människors ansikten ut? Kroppshållning?

Andra varningssignaler kan till exempel vara:

– Om du inte får träffa några andra personer än den som rekryterar. Det är inte bra, säger Kristin Olofsson.

Så vet du om jobbet är någonting för dig

– Om rollen målas upp på ett sätt som känns lite för bra, det vill säga rekryteraren ”översäljer” jobbet. Fråga då om utmaningar. Som chef tycker jag också att man ska se till att få veta vilka mandat man har i rollen, för att få en förståelse för om det stämmer överens med det man själv söker.

Innan intervjun är det en bra idé att titta på företagets hemsida, söka omdömen och recensioner eller försöka hitta och kontakta någon eller några som jobbar eller har jobbat där. Kristin Olofsson poängterar att det då förstås rör sig om någons subjektiva åsikt men att det ändå är relevant.

– Om det som folk säger, eller det du läser om företaget, sedan inte stämmer överens med det du får se och höra när du kommer dit på intervju är det en varningssignal.

Den som rekryterar har ett etiskt ansvar.

– Kandidaten måste få all bakgrund som behövs, inklusive baksidor, för att ha en schysst chans att kunna fatta rätt beslut. Man kan inte lura in någon i en chefsroll. Vänder man på det är det ju en förlust för företaget med – att få in en person som när sanningen kommer fram inte alls vill ha jobbet.

Läs även

Annons