Talangen som kraschade – och reste sig igen

Negin Azimi hade byrålådan full av talangutnämningar innan hon fyllt 20. Men framgången hade en baksida.

Negin Azimi fick den hårda vägen lära sig att talangutnämningarna hade en baksida, de skapade press.
Som trettonåring var hon Fryshusets yngsta ambassadör. Tre år senare blev hon utsedd till världens yngsta TEDx-arrangör.

Och där började talangutnämningarna ramla in över Negin Azimi.

Sveriges ungdomsentreprenör, med pris från prins Carl Philip och prinsessan Sofia. En av näringslivets superkommunikatörer, enligt tidningen Resumé. En av Sveriges mest lovande unga företagare, enligt Företagarna. Årets supertalang och en av tjugo unga stjärnskott i världen att hålla ögonen på, enligt Veckans affärer.

För Negin Azimi, som hade startat eget med föreläsningar och events, var alla utmärkelser positivt ur karriärsynpunkt. Plötsligt fick hon väldigt stora uppdragsgivare, alltifrån banker till välgörenhetsorganisationer.

– En gång föreläste jag på it-företaget Ateas årliga konferens, på samma scen som Fredrik Reinfeldt. Jag fick åka privatflyg dit. Det är ju jättespännande att få uppleva det när man är sjutton år.

Även för hennes självförtroende var utmärkelserna viktiga, berättar hon. Hon växte upp i ett socialt utsatt område med en mamma som flytt Iran. Mamman är arkitekt och konstnär, men Negin Azimi såg hur hon trots det fick hoppa mellan praktiker inom äldreomsorgen.

– Det var inte alls det hon skulle göra, och jag tänkte: Hur ska jag kunna ta mig ur det här och göra det jag vill, när jag inte känner någon? I början trodde jag knappt på mig själv. Att andra visade att de trodde på mig var bra.

Talangutnämningarna hade dock också en baksida: de skapade press. För varje nytt projekt, varje event eller föreläsning, kände hon att hon måste överträffa sina tidigare insatser. När hon samtidigt med det intensiva arbetet satsade på Handelshögskolan blev det för mycket. Arton år gammal drabbades hon av utbrändhet.

Det har tagit några år att bli helt återställd, men nu har hon pluggat retorik och precis blivit anställd som kommunikationskonsult på ett stort internationellt PR-bolag.

Hon har också släppt en bok, ”Kämpa smart och dröm stort”, om hur man uppnår sina drömmar på ett hållbart sätt. Där finns tips till den som, precis som Negin Azimi en gång, saknar bra förutsättningar men ändå vill skapa sig en karriär.

– Jag hade inga pengar eller kontakter. Jag är inte smartare än någon annan. Jag var tvungen att testa allt, eftersom jag inte hade en aning om hur man gjorde. Den här boken visar på vägar framåt.

Med alla utmärkelser i bagaget – vad är egentligen en talang, enligt Negin Azimi?

– En talang är väl någon som andra tycker ser ut att ha det lätt för sig. Men så behöver det inte vara – titta på mig.

Hon säger att hon är kluven till talangutnämningar. Å ena sidan säger de inte så mycket, menar hon. Det finns personer som är minst lika duktiga som hon, men som inte fått någon talangstämpel. Men när de används för att lyfta ungdomar eller okända namn, tycker hon dock att de har en viktig funktion.

– Jag gillar egentligen inte att visa alla utmärkelser jag fått, men jag har märkt att det är väldigt gynnsamt för att ta sig fram. Speciellt när man bara har sig själv, och inte något tungt familjenamn bakom sig.

Text: Tim Andersson

LÄS MER:

Negin Azimis bok heter Kämpa smart & dröm stort: mina nio tips som tar dig dit du vill. (Danskt band, Svenska 2021) Det är en bok för dig som vill veta hur du ska ta dig fram. Hur tar jag bäst kontakt, hur skriver jag det där mejlet, hur formulerar jag mina drömmar? I boken finns även intervjuer med bland andra Dragomir Mrsic, Mouna Esmaeilzadeh, Per Schlingmann, Christer Fuglesang, Elaine Eksvärd och William Spetz.

Läs även

Annons