Allt fler jobbkandidater hoppar av i sista sekund

Rekryteringen är så gott som klar, men så går slutkandidaten upp i rök...

Illustration: Getty Images

Daniel Pettersson

Foto: pressbild

1
.

– Kompetensbristen är stor och många testar just nu sitt värde på marknaden, säger Daniel Pettersson, rekryteringschef på Jefferson Wells.

Han tror bland annat att många ser möjligheten att få upp sin lön. 

– Det händer alldeles för ofta att slutkandidater tackar nej. Ibland tvingas vi till och med riva kontrakt.

Sena avhopp beskriver Daniel Pettersson som en mardröm. 

– Det är tidskrävande och kostsamt förstås. I den bästa av världar har man ju flera slutkandidater. Vi försöker ha det nu i större utsträckning.

Rörligheten och talangbristen sätter press på rekryteringen. Processen måste gå snabbare och kommunikationen  behöver vara rakare.

– Det har blivit extremt viktigt att fråga rakt ut om en kandidat verkligen är intresserad. Ska vi leka eller vill du ha nåt seriöst? Vi vill inte ha nån player på andra sidan. Tidigare sökte man jobb för att man ville ha ett nytt jobb, nu är det svårt att veta.

Jag tror att bristen på fysisk kontakt gör att det blir mer opersonligt och därför känner man kanske inte lika stark lojalitet gentemot en potentiell arbetsgivare

Johanna Värmfors

Johanna Värmfors

Foto: privat

2
.

Johanna Värmfors rekryteringskonsult inom tech på Nexer Recruit. Också hon har flera gånger varit med om att jobbkandidater i sista stund bryter kontakten. Hon är inne på samma spår, att jobbannonser och erbjudanden utnyttjas för att få upp lön eller ett drömjobb. Men hon tror även att pandemin och att rekryteringen blivit mer digital kan vara en delförklaring.

– Jag tror att bristen på fysisk kontakt gör att det blir mer opersonligt och därför känner man kanske inte lika stark lojalitet gentemot en potentiell arbetsgivare, säger hon.

Organisationer och företag får jobba mycket hårdare idag för att hitta rätt kandidater.

Mathilda Welin Brook

Mathilda Welin Brook

Foto: pressbild

3
.

Att rekryteringen nu i allt större utsträckning sker digitalt gör också att många kandidater är inne i flera processer samtidigt, säger Mathilda Welin Brook HR och organisationsutveckligskonsult på Sweden HR Group.

– Organisationer och företag får jobba mycket hårdare idag för att hitta rätt kandidater. Det är kanske inte riktigt ”the great resignation” som i USA, men många kompetenser är väldigt eftersökta vilket bidrar till en ”sökandes marknad”. Företag som rekryterar måste vara medvetna om detta och tänka utanför boxen rörande hur man profilerar sitt företag. Förutom att vi måste vara snabbare måste vi nog också överge idén om att det finns en typ av toppkandidat för en viss tjänst och titta mer brett och ställa frågan, vilken kompetens kan vi bygga?

Avhopp är frustrerande för båda parter, säger Mathilda Welin Brook.

– Man förstör sitt varumärke och kan potentiellt bränna broar beroende på hur man hanterar situationen – så man ska verkligen se upp från båda håll.

Läs även

Annons