”Vi riskerar att tappa en hel generation i chefsleden”

Kommundirektören i Helsingborg, Carina Leffler, tog in en ny röst i rummet för att lösa en jätteutmaning. Hur rekryterar man unga talangfulla chefer till kommunal sektor?

Carina Leffler, kommundirektör i Helsingborg och Helen Jonasson, projektanställd som särskild rådgivare till kommundirektören.

Foto: pressbilder

Carina Leffler, kommundirektör i Helsingborgs kommun behöver unga chefer.

Av stadens 500 chefer är bara två (2!) under 30 år vilket så klart inte speglar kommunens befolkning på något sätt. Fortsätter det så här riskerar man att tappa en hel generation i chefsleden.

Dessutom – Carina Leffler är övertygad om att kommunal verksamhet står inför ett paradigmskifte där hon kommer att behöva chefer som tänker nytt och ser digitala lösningar som självklara val. Chefer som inte gör som man alltid gjort.

Så hon tar in en ny röst i rummet.

– Jag satt och läste ett reportage i Helsingborgs dagblad om en ung tjej som fått Kompassrosen av Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap. Jag såg också att hon svarat ”kommundirektör” på frågan om drömyrke. Det är ändå inte så vanligt…

Snart letar hon upp 27-åriga Helen Jonasson, som den unga stjärnan i reportaget heter, och skickar ett meddelande.

”Jag såg att du var intresserad av mitt jobb. Har du lust att ta en kaffe?”

Och på den vägen är det, som man brukar säga. Nu har Helen Jonasson en projektanställning som särskild rådgivare till kommundirektören. Hennes jobb är att med nya ögon hitta förutsättningar för fler unga chefer i organisationen.

Både Carina Leffler och Helen Jonasson har tidigare arbetat på IKEA, så de vet ju att det går. Unga människor vill visst bli chefer. Men det är något som gör att många undviker offentlig sektor.

Fördomarna om offentlig sektor säger att allt är grått, tråkigt och lite långsamt.

Helen Jonasson

Vad tror de då att problemet är?  De resonerar sig snabbt fram till tre punkter:

1. Representation. Om nästan alla chefer i en organisation är i övre medelåldern – känner man sig då välkommen att söka ett chefsjobb om man är 27?

2. Organisation. Alla i organisationen tycker kanske inte att det är ett problem att det är ont om unga chefer? Om förändring ska ske måste alla förstå varför det här är viktigt, och vad man måste göra för att lyckas.

3. Dessutom, vi gör som vi alltid gjort – är en inställning som gärna slår rot och tar över.

– Helene har i sin roll satt fingret på många ömma punkter. Hon ser med andra ögon, räds inte att skära elefanten på annat sätt, säger Carina Leffler.

– Som ny har jag möjlighet att gå in i alla rum och säga; jag har ingen aning om hur ni brukar göra men så här tänker jag. Det har varit en bra start i många sammanhang, konstaterar Helen Jonasson.

Bra – men också lite jobbig. Svåra frågor har landat på borden, gamla sanningar har ifrågasatts.

– I andra sammanhang är vi vana att ta in nya röster i rummet. Vi har länge bett kunder och brukare ifrågasätta vår verksamhet för att bli bättre, men vi har inte ifrågasatt vårt eget ledarskap – förrän nu, säger Carina Leffler.

Vad krävs då för att locka fler unga chefer?

Helen Jonasson har några medskick till den som undrar.

– Vill man ha fler unga chefer måste det finnas tjänster att söka. Inte sällan slutar trainee-program och liknande satsningar med att det ändå inte finns några jobb att söka.

– Första chefsjobbet i en kommun är ofta som första linjens chef, vilket är ett tufft jobb som kräver ganska mycket av en. Vill vi få in fler unga chefer behöver vi kanske skapa nya chefsroller, som kommer med stödjande funktioner. Måste en ny ung chef ha personalansvar? Har vi specialistroller som kan gå in och avlasta? Måste fördelningen av arbetsuppgifter se ut som den alltid gjort? Vi behöver skapa roller i vilka man kan växa in som chef.

– Våga köra några testpiloter där ni organiserar ledningen på nytt sätt! Det är bara så man kan lära sig. Och hitta äldre erfarna chefer som vill vara ambassadörer för din pilot och som driver på i frågan.

Carina Leffler tillägger:

– Hur man ser på unga förmågor är egentligen både en kultur- och en strukturfråga. Jag tror att det som stoppar många från att anställa unga chefer är att man har så mycket att göra att man tänker att det är enklast att ta en chef med minst tio års erfarenhet i samma roll.

LÄS OCKSÅ: Så gör du för att locka – och behålla – unga chefer

Om man sen till slut får ordning på de trösklar man själv skapat i organisationen återstår ännu ett hinder. Att få unga chefer att söka sig till kommunens arbetsplatser.

Helen Jonasson hävdar att också här krävs nya perspektiv.

– Fördomarna om offentlig sektor säger att allt är grått, tråkigt och lite långsamt. Så är det ju inte. I stället är det här verksamheter där medarbetarna går till jobbet och gör skillnad varje dag.

– Vi måste helt enkelt arbeta med vårt varumärke. Och vi kan dra lärdomar från organisationer som Polisen och Försvarsmakten som idag lyckas locka unga människor till sina organisationer.

Därför drar de unga cheferna

Läs även

Annons