Unga ledare nomineras för starka insatser

Här är årets nominerade till Kompassrosen – stipendiet för unga som visat prov på mod, tanke och handlingskraft.

Foto: pressbild

De Nominerade är:

Aiman Arebi
Från 16 års ålder har Aiman engagerat sig för att utveckla verksamheter för tjejer i Råslätt, ett av Sveriges miljonprogramsområden. Under sin gymnasietid har han agerat fotbollstränare, anordnat läxhjälp och skapat ledarskapsworkshops för flickor. Idag är Aiman 21 år och ungdomsansvarig samt styrelseledamot i föreningen Råslätt SK.

Albera Jene
Albera har sedan 14 års ålder velat förändra världen via sitt engagemang för fotboll. Bland annat har hon hållit i kostnadsfria fotbollsträningar med syftet att skapa trygga mötesplatser för unga tjejer. Hon har även utvecklat flera projekt i Södertälje, som damsatsningen för Assyriska FF. På Svenska hjältar-galan 2020 vann hon pris i kategorin Årets ungdomshjälte.

Hadi Qasemi
Hadi är konstnär, människorättsaktivist och föreläsare från Afghanistan. Innan han kom till Sverige som 13-åring hade Hadi aldrig lyft en pensel. Idag, 8 år senare, jobbar han med sin konst på heltid. Förutom att undervisa i konst, har han donerat flera av sina konstverk och samlat in över en halv miljon kronor till bland annat Musikhjälpen och Project Playground.

Hanna Larsson
Hanna är läkarstudenten som brinner för att skapa ett mer rättvist vårdsystem. Därför grundade hon Psynlighet, en förening som vill synliggöra psykiatrins systematiska brister. Vid sidan av Psynlighet skriver hon debattartiklar, arbetar med forskning, använder sina plattformar för att dela kunskap om psykisk ohälsa och är engagerad i den ideella föreningen Brainpool som skapar en mötesplats för tonåringar med intellektuella intressen.

Helen Izzeddine
Helen har förutom sitt engagemang i flertalet ungdomssatsningar i Skåne startat flera viktiga projekt. Bland annat Zquad som ger unga en plats att fördomsfritt diskutera tabubelagda ämnen, samt Ladies of tomorrow, ett nätverk för unga kvinnor att inspirera varandra.

Linda Hjort
Linda har sedan barnsben hittat otaliga sätt att bidra till samhället. Med en vilja att engagera barn och unga i civilsamhället har hon varit allt från engagemangsguide hos KFUM Göteborg, scoutledare och styrelseledamot i Hvitfeldts scoutkår KFUM, till programansvarig på lägergården Sparreviken. Linda är nu kriminolog och studerar en master i rättssociologi. Under studietiden har hon gjort praktik på Rädda Barnen och Länsstyrelsen. I november 2021 blev Linda vice ordförande för KFUM Sverige.

Madina Refoi
Madina drivs av att göra världen till en bättre plats, vilket har lett henne till läkarutbildningen i Lund och det oberoende samtals-och debattforumet Studentafton. Hon är idag ordförande för Studentafton, där hon arbetar för att värna om det fria ordet och engagera studenter och allmänheten i olika samhällsfrågor. Madina är även amanuens vid Medicinska fakulteten.

Meryem Kibar
Med sitt ideella engagemang har Meryem skapat sammanhang för unga i Botkyrka. Genom The Good Talents utvecklade Meryem en lång rad utbildningar inom kreativitet, entreprenörskap och självkänsla. Meryem jobbar nu som lärare och har samtidigt grundat 101tusen där hon tillsammans med samhällsaktörer designar utbildningar, båda i syfte att skapa bättre förutsättningar för unga.

Sakariya Hirsi
Med en lång lista initierade projekt bakom sig, har Sakariya framför allt uppmärksammats för kampanjen Kollektiv Sorg. Kampanjen som drivs genom Amnesty initierades 2020 för att uppmärksamma den psykiska ohälsan i områden drabbade av skjutningar. Idag studerar Sakariya mänskliga rättigheter vid Malmö universitet och är vice ordförande för Rädda Barnens Ungdomsförbund.

Sara-Elvira Kuhmunen
Uppvuxen i en renskötarfamilj i Jokkmokk, brinner Sara-Elvira för de samiska folkets rättigheter. Sedan 2021 är hon förbundsordförande för den samiska barn-och ungdomsorganisationen Sáminuorra som skapar mötesplatser för unga och driver politiska frågor. Sara-Elvira har även varit aktiv inom Ung Företagsamhet i Norrbotten.

Våren är på väg och  årets topp tio-kandidater till stipendiet Kompassrosen är utsedda.

– Vi är glada och stolta över att kunna lyfta fram de här kandidaterna som kommer från väldigt olika områden både geografiskt och när det gäller verksamheterna, vissa har startat egna verksamheter med framgång och andra har gått in i redan befintliga verksamheter och gjort stordåd, säger Ida Hennerdal, verksamhetsledare Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap.

Kompassrosen uppmärksammar unga förmågor som visat särskilt prov på ett värdebaserat ledarskap, det vill säga som utifrån sina egna värderingar engagerat sig och tagit ansvar utöver det vanliga. För att bli kvalificerad ska kandidaten vara mellan 20 och 25 år. Genom Kompassrosen vill Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap synliggöra ungas viktiga insatser i samhället och inspirera fler unga att våga leda sig själva och andra.

– Syftet är både att visa för andra där ute vad kandidaterna åstadkommit men också att stärka kandidaterna genom att se dem och bekräfta dem. Det är också därför vi väljer att lyfta fram topp tio-kandidaterna och inte bara de vinnande stipendiaterna, säger Ida Hennerdal.

Ända sedan 2007 har Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap delat ut pris till unga värdedrivna ledare som med mod, tanke och handlingskraft bidragit till positiv förändring. Stipendiebeloppet på 50 000 kronor delas ut av konung Carl XVI Gustav till utvalda kandidater under en prisutdelning på Kungliga slottet den 4 maj.

Stiftelsens rapport Ungdomsfokus 2022, framtagen tillsammans med Rasmussen Analys, visar att åtta av tio unga kan se sig själva som ledare i framtiden, och över hälften känner dessutom att de har en stark tilltro till sin egen förmåga. Dessa egenskaper återspeglas starkt i årets topp tio-kandidater till Kompassrosen.

Läs även

Annons