Tronföljaren

Malmös starka kvinna, Katrin Stjernfeldt Jammeh, om hur hon ska ena klyftorna i staden och få ihop den egna tillvaro.

Malmö leds för första gången av en kvinna. Katrin Stjernfeldt Jammeh har tagit över efter Ilmar Reepalu som slutat efter två decennier. Jammeh vill bygga ett bättre Malmö. Men vägen dit är inte spikrak. Och om ett år är det val.

Text: Agneta Nordin

Från sjunde våningen i stadshuset ser kommunalrådet ut över den stad hon har i uppdrag att leda. Nere i västra hamnen skruvar sig nordens högsta hus 190 meter upp i luften. Turning Torso har blivit symbolen för det nya, det Malmö som forsar in i framtiden fyllt av självkänsla. Flera nya företag etableras varje dag i staden, Europa ligger en halvtimme bort och högskolan lockar studenter från hela världen.

Baksidan är solkigare. Hög arbetslöshet, skolresultat under riksgenomsnittet och stora spänningar mellan de som har och de som inte har. Judar utsätts för hot och kvinnor med slöja trakasseras. Och senast en liten pojke och hans pappa som misshandlades på grund av sin hudfärg.

Malmö har bytt skepnad, gått från tung industristad på glid till det vi ser idag. En stad full av förhoppningar, men också med stora utmaningar och problem.

De senaste nitton åren har Malmö styrts av Socialdemokraterna, det parti Katrin Stjernfeldt Jammeh är en del av. Om ett år är det val igen och hon har en del att göra fram till dess, det är hon väl medveten om. Men Katrin Stjernfeldt Jammeh ser det som ett ledarskap i två delar, dels att leda alla verksamheter men också att bilda opinion och få med övriga aktörer. Och hon är övertygad om att hon tillsammans med andra kan åstadkomma förändring.

Det handlar om att samla alla goda krafter för att åstadkomma den utveckling vi vill se, både bland de som arbetar i kommunen men också bland de som lever här. Här finns så mycket bra och det ska vi bygga vidare på.

Men klyftorna mellan människor i Malmö har blivit större och utanförskapet växer. Malmökommissionen, som hon själv tagit initiativ till, redovisade stor ojämlikhet i både hälsa och välfärd. Rapporten visar att en person som lever utan arbete i ett utsatt område som Kroksbäck i snitt lever sex år kortare än den som bor i en annan del av staden, till exempel i Limhamn.

Och Socialdemokraterna tappar röster till de som är missnöjda över utvecklingen. Hur ska du vända det?

Det är inte bara i Malmö utvecklingen ser ut som den gör. Jag tycker att bilden av staden förenklas och beskrivningen blir ensidig. Tittar man till exempel på brottsstatistiken i landet har Östermalm fler brott per capita än Rosengård. Jag menar inte att man inte ska se problemen, men jag menar att det är viktigt att lyfta de goda exemplen för att kunna entusiasmera till förändring.

Och det handlar om att personligen våga möta alla som känner sig missnöjda.

Det oroar mig att människor verkar tro att det inte lönar sig att engagera sig politiskt. Det måste jag vara med och ändra på.

Idag hälsar folk på stan, säger hon. Ibland kommer människor fram, byter några ord och tipsar om vad de tycker hon ska göra.

Jag har aldrig drivits av ambitionen att bli en offentlig person. Det är min politiska övertygelse som driver mig. Vill man arbeta för att förbättra och förändra, då kan det vara bra att folk vet vem man är. Jag tror att de lyssnar noggrannare på mig nu.

Det har gått ett par månader sedan Katrin Stjernfeldt Jammeh tog över ledarskapet för Malmö, när den omdiskuterade Ilmar Reepalu slutade. Fler än en gång har Katrin Stjernfeldt Jammeh fått frågan om hur det är att efterträda en av landets mest kända kommunpolitiker.

Det är inte konstigt att mycket uppmärksamhet riktas mot den som tar över efter en politiker som Reepalu. För det politiska uppdraget är det bra, men jag undrar då och då om jag någonsin kommer att känna mig bekväm med offentligheten.

Hon är uppvuxen utanför Trelleborg i en familj som pratade mycket och ofta om allt, utan att vara partipolitiska. Hennes eget politiska intresse och medvetenhet vaknade på universitet. Katrin Stjernfeldt Jammeh läste statskunskap vid Lunds universitet och reagerade på strukturer och orättvisor.

Det var den sociala snedrekryteringen som jag gick igång på. Det är så mycket resurser som slösas bort för att inte alla får möjligheten att plugga. Socialdemokraterna var aktiva i frågan och jag började engagera mig.

Sjukfrånvaron ökar i landet, mest bland kvinnor i karriären. Att leda en kommun är ingen nätt liten uppgift. Fler är de som inte orkat med. Borgarrådet i Stockholm, Christina Axén Ohlin, är bara ett exempel.

Men kommunalrådet i Malmö är van att arbeta hårt, säger hon, och har inga problem med det. Hon hanterar pressen genom att vara noga med det sociala, att stänga av när hon är ledig.

Jag har vänner och syskon omkring mig, vi turas om att fixa middag och hjälps åt med varandras barn när det behövs. Det är guld värt.

Men när arbetsdagen i stadshuset är slut har hon ofta flera timmars läsning och förberedelser i olika ärenden när barnen somnat. Och hon har slutat räkna arbetstimmar, det är en slags självbevarelsedrift, förklarar hon. För även om hon planerat nästa arbetsdag dyker det ofta upp oväntade ärenden som måste hanteras direkt.

Jag försöker vara snäll mot mig själv. Ibland levererar jag det jag ska, utan att sträva efter att allt måste vara på topp hela tiden. Och jag har lärt mig att släppa, inte gå och älta varför jag gjorde på det ena eller andra sättet.

Vad får dig att ligga vaken om natten?

Jag sover gott på natten, ligger sällan och vrider mig. Och jag har vant mig vid att jag inte fullt ut äger min arbetstid och jag låter mig inte stressas av det. Det handlar om att kunna prioritera och våga delegera.

Och så omger hon sig med vänner och familjen som kan entusiasmera om det känns tungt.

Det är viktigt med vännerna. De får mig att orka peppa mina medarbetare.

Jammeh har arbetat politiskt under många år. Först som ledarskribent på tidningen Arbetet, sedan som politisk sekreterare innan hon fick uppdraget som socialkommunalråd för fem år sedan.

Katrin Stjernfeldt Jammeh beskrivs som en resonerande politiker. Men är det inte starka nypor som krävs för att åstadkomma förändring i Malmö?

Jag tycker inte att det är en motsättning. Att lyssna och resonera med en massa människor med olika kompetens för att sedan fatta beslut, betyder ju inte att jag väjer för att våga fatta svåra beslut. Jag vet också att jag är tydlig med vilka beslut som måste tas.

Skolfrågan är en av nycklarna till förändring, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh. Men när hon första gången föreslog en omorganisation av skolorna i Malmö var det partikollegor som höjde på ögonbrynen.

Det var många som varnade mig och få trodde att det var möjligt att genomföra. Men det är en del av min syn på ledarskap, att resonera för att nå målet.

Så trots att hon hade många inom partiet emot sig bestämde hon sig för att inleda det långa och mödosamma arbetet, eftersom hon var övertygad om att det var absolut nödvändigt.

En lyckad skolgång och bra betyg kan avgöra om du får en god hälsa och ett bra liv. Alla skolor måste få planera och arbeta olika beroende på vilka förutsättningar eleverna har.

Under ett år arbetade Jammeh intensivt för att förankra sina idéer om en mer centralt organiserad skola.

Jag ville visa att vi hade en organisation som motarbetade våra politiska mål. När det till slut vände och jag till och med fick med dem som varit emot mitt förslag, kändes det enormt bra.

Och på frågan om hon har någon politisk förebild resonerar hon sig fram till att det inte är en, utan snarare så att hon inspireras av flera ledare, av olika anledningar. Men hon rycks med av de som vågar stå för sina värderingar, trots motstånd. De som vågar ta fajten, säger hon.

Burmas Aung Saan Suu Kyi, är en sådan. Rosa Parks likaså. Hon som vägrade att ge upp sin plats i bussen för en vit man. Och så tycker jag att det var imponerande hur Barack Obama genomförde sin första valkampanj, hur han lyckades entusiasmera så många människor mot förändring. Det var imponerande.

Faktaruta

Ålder: 39

Familj: man och två barn

Tidigare jobb: bla ledarskribent, krönikör, politisk sekreterare och utbildad statsvetare

Intressen: att vara med familj och vänner, träning, böcker och trädgårdsarbete

Ledarskapsmotto: Lyssna på många men våga ta beslut. Och i allmänhet lever jag efter att man måste våga för att lyckas.

Läs även

Annons