Tips när du anställer personer med en intellektuell funktionsnedsättning

Pär Johansson, grundare av Glada Hudik teatern, drivs av att ge personer med en intellektuell funktionsnedsättning en synlig plats i samhället.

Personal & Chef

Om Personal & Chef 27–28 september – kostnadsfri kompetensutveckling

Personal & Chef är en mötesplats för HR, chefer och ledare som vill öka sin kompetens och fördjupa sin kunskap om hur man behåller, engagerar och attraherar talanger. Under två heldagar, 27–28 september 2023 på Kistamässan i Stockholm, kan du ta del av fullmatade föreläsningar på tre olika scener. Du kommer också ha möjlighet att hitta nya produkter och tjänster bland över 90 utställare och nätverka med andra branschexperter – allt helt kostnadsfritt. Läs mer och anmäl dig här: Personalchefsthlm.se

Pär Johansson, mannen bakom grundandet av Glada Hudik-teatern,  strävar  efter att visa andra chefer hur de kan arbeta mot samma mål. Ett steg i denna riktning är hans kommande föreläsning på Personal & Chef i september.

Kan inte vara meningen att man ska klyva ved hela dagarna

Pär drömde en gång om att bli fotbollsproffs, men istället hamnade han på en daglig verksamhet för personer med en intellektuell funktionsnedsättning. Efter en tid insåg han att det inte kunde vara meningen med sysselsättningen att bara hugga ved hela dagarna.

”De älskade sina jobb, men de fick ingen stimulans från dem. Kommunen pratade om integration och kurser i mångfald. Jag tänkte, ’vi måste hitta gemensamma mötesplatser’, som en teater.” Efter fyra års påtryckning på kommunen utan resultat så tog han steget och han startade Glada Hudik teatern. Idag, 27 år senare har verksamheten växt och erbjuder mycket mer än bara teater.

Du föreläser på Personal & Chef – vad kommer besökaren få höra i din föreläsning?

”I min föreläsning, ’I huvudet på en normalstörd’, kommer jag att dela roliga, sorliga, galna och fantastiska historier från ett liv där människor har varit undangömda, men nu får vara en naturlig del av samhället. Min förhoppning med föreläsningen är att förmedla hopp om att det finns saker som kan göra vårt samhälle bättre, samt att vi inte bör skylla ifrån oss och se det som andras problem när vi pratar om integration och mångfald. Vi måste börja med oss själva.”

Hur kan andra chefer våga inkludera personer med utvecklingsstörningar i sina organisationer?

Man måste våga utmana sina egna rädslor och prova något nytt. Om man inte vågar, beror det oftast på egna fördomar och rädslor. Vi kommer aldrig få ett fördomsfritt samhälle, men vi kan börja utmana våra rädslor. Det handlar också om att se denna grupp med människor som tillgångar och inte som offer. Man bör inte heller bara fokusera på produktivitet hela tiden. Mångfald bidrar till så mycket mer på arbetsplatser och skapar bättre organisationer på lång sikt.

Det är viktigt att tro på människor och deras vilja att utvecklas.

Vilka fördelar skulle chefer och organisationer få genom att våga inkludera denna grupp?

Det skulle skapa verklig mångfald, vilket i sin tur skulle leda till mer ekonomiskt välmående samhällen. När man tillåter olikheter är det där människor växer, och där människor växer, där flödar kreativiteten. Näringslivet har en viktig roll i detta, då det är där människor arbetar och chefer leder oss. Det är därför viktigt att vi samarbetar över gränserna. En av samhällets viktigaste uppgifter är att ge varje individ en plats.

Vad tycker du är det bästa med att arbeta med dessa människor?

Det bästa är att jag får vara mig själv hela tiden.

Läs även

Annons