Sommarläsning om andning och sociala djur

Vad läser författare av ledarskapslitteratur i sommar? Vi frågade Eva Hamboldt, organisationskonsult och författare till boken ”Feedbackrevolutionen”.

Breath – the new science of a lost art

James Nestor

(Penguins books Ltd)

”När jag föreläser missar jag sällan chansen att prata om andningens roll för att utöva gott ledarskap. Hur vi andas påverkar vilka känslor vi har, hur vi tänker och hur vi agerar. Det påverkar också vilka förmågor vi får tillgång till eller inte – som hur vi fattar beslut, löser problem eller samverkar med andra. Boken Breath tar ett ännu större grepp om andningens betydelse. Det är inte en bok med ett uttalat fokus på ledarskap men James Nestor har grävt djupt i gammal och samtida forskning kring vad andningen gör med oss, och han berättar historien om hur vi behöver återta förmågan att andas “rätt” för att leva hälsosamt och hållbart, boosta kreativitet och andra kognitiva förmågor, motverka depression eller till och med strukturera om vår fysik. Han skriver väldigt underhållande och utgår bland annat från ett antal experiment på sig själv och sin svenska kompis “Olsson”.”

Social – why our brains are wired to connect

(Finns också på svenska med titeln; Det sociala djuret)

Matthew Lieberman

(OUP Oxford)

”Detta är en bok som jag tycker att alla chefer/ledare ska läsa eftersom den ger unika insikter i hur vi människor fungerar, som individer och i grupp. Men det underlättar såklart om man är nyfiken på att förstå sig själv, sina medarbetare och kollegor utifrån ny och banbrytande hjärnforskning. Oavsett vilka utmaningar man står i som ledare – förändring, mångfald, stuprörsdilemman, konflikter, kulturbyggande eller behov av mer effektiv samverkan – får man (ibland oväntade) svar på varför vi gör som vi gör. Och man får inblick i hur kraftfulla våra sociala drivkrafter är. Matthew Lieberman har gjort ett antal banbrytande neurovetenskapliga upptäckter om människan som social varelse, vilket gjort honom till en av de viktigaste forskarna bakom nya teorier kring ledarskap och organisatorisk utveckling. Han ifrågasätter gamla sanningar och ger läsaren nycklar till att förstå vad som ligger under ytan hos oss alla.”

Kungariket

Jo Nesbó

(Albert Bonnier Förlag)

”Det är viktigt att få släppa taget om jobbet ibland. Jag gör det gärna med en schysst deckare. Kungariket är en suveränt välskriven, hemsk, dråplig och lätt galen bladvändare om två bröder med ett antal hemligheter i sitt förflutna. När bröderna ’flyttar ihop’ i det gemensamma barndomshemmet uppstår dynamik som ger konsekvenser för alla inblandade. Här handlar det inte om att klura ut vem mördaren är, här vet man snarare inte vem som ska mörda vem härnäst i en fantastisk historia där alla kan bli mördare. Och, om man ändå inte lyckas släppa taget om sitt jobbfokus är bokens drama en uppvisning i dysfunktionell gruppdynamik och bristande ledarskap – att häpnas över och ta intryck av. En sofistikerad bok som blir mycket mer än bara en thriller. Läs den!”

Eva Hamboldt arbetar med neuroledarskap. Hon är chefsutbildare och expert på förändrings- och utvecklingsprocesser, från globalt näringsliv till offentlig verksamhet. Hon nördar loss på forskning om hjärnan, och har ett helhetsperspektiv på ledarskap och hur vi använder våra förmågor för att leda. Chefstidningen har tidigare skrivit om hennes bok Feedbackrevolutionen.

Här är hennes bästa boktips!

Läs även

Annons