Snickrar relationer

Den som har sett Anders Öfvergård på TV vet att han är snickare och något av en byggrelationsexpert. När ett projekt inte kommer vidare handlar det nästan alltid om en rädsla att blotta sin okunskap.



Den som har sett Anders Öfvergård på TV vet att han är snickare och något av en byggrelationsexpert. När ett projekt inte kommer vidare handlar det nästan alltid om en rädsla att blotta sin okunskap.
Text: Eva Brandsma

– Det är likadant i vilken arbetsgrupp som helst. Ofta har vi svårt att släppa in andra, eftersom vi är rädda för att avslöja att vi inte kan.
Den insikten fick Anders Öfvergård själv fick när han som krogägare och vd, med 60-talet anställda, gick ett top-management program. Han jobbade för hårt och för mycket, var alla till lags och alltid tillgänglig, men ville ändå inte ta in andra som avlastning. Han ville inte visa att han inte hade full koll. – –
– Det satt långt inne. Men när jag väl landade i det, tog jag in kompanjoner.

Idag har krogarna ersatts av snickeri på heltid. Egen snickarfirma, möbelsnickeri och eget produktionsbolag i vilket tv-produktionen Arga Snickaren görs.
– Jag är inte så arg, däremot är jag konflikt-o-rädd.
Arga Snickaren drar i höst igång med sin sjätte säsong. I programmet som visas i Kanal 5 går Anders och hans byggteam in hos en familj där ett husbygge kört fast. På fyra dagar byggs ett kök, ett vardagsrum eller sovrummen klart - den del av huset som gör det möjligt för familjen att dels leva i sitt bygge, dels komma vidare. För det är alltså inte bara själva bygget det handlar om. Framförallt handlar det om paret – det är oftast ett heterosexuellt par – och deras relation. De sitter fast i sina roller, där mannen bygger och kvinnan är passiv, där mannen inte släpper in och kvinnan inte gör sig delaktig. Det här könsmönstret är skrämmande menar Anders. Och är så mycket starkare än han var medveten om.
– Män bygger, och män tror sig kunna bygga. Och kvinnor låter det vara så. Obegripligt.
Vad som nästan alltid döljer sig under ytan är att mannen oftast tagit på sig ett för stort, för dyrt, för omfattande byggprojekt som han inte klarar av. Allt går sedan ut på att dölja att han inte kunde.

När man själv tvingats konfronteras med sina egna rädslor – som att vara rädd att misslyckas eller är rädd att avslöjas att man inte hade koll – då är det relativt enkelt att se vilka tillkortakommanden andra försöker dölja. Tre år i parterapi med f d frun, många år som chef, en flerårig ledarskapsutbildning och de fyra barnen är de viktigaste erfarenheterna Anders Öfvergård använder sig av i sitt tv-program. Förutom hantverket så klart.
Det han är stolt över, är att vara så orädd för konflikter som han är.
– Jag tycker om att diskutera och prata och hitta lösningar. Inte att bråka, men det behövs sällan.
Man kan inte vara arbetsledare eller chef om man är konflikträdd, är Anders övertygelse.
– För mig handlar det om att lita på sig själv och sina förmågor. Det är så skönt att komma så långt med sig själv att man kan säga att jag gjorde fel och jag vet inte hur jag ska lösa det.
Då, menar han, inger man förtroende hos sina medarbetare och visar att man litar på deras kunskap och lösningar.
– Man får respekt. Det tror man först inte, när allt man gör går ut för att dölja de egna bristerna.



”Mina egna hinder är kontrollbehovet, att jag lägger mig i allt. Jag vill vara för mycket till lags och jag varvar aldrig ner. Det funkar inte i det långa loppet så klart…”


Hinder i ledarskapet enligt Anders Öfvergård, arg snickare:

Rädsla för att misslyckas
Konflikträdsla
Kontrollbehov
Rädsla för att inte vara omtyckt
Dålig på att lyssna




Läs även

Annons