Ibland går det fort från att vara slagpåse till att bli superhjälte. Den som fortfarande minns den där fotbollsmatchen mellan Sverige och Tyskland i oktober vet det. Sverige låg under med 4–0 in i andra halvlek. Det var inte bara hemma i vår soffa det knorrades på allt från spelarna till Eric Hamrén, förbundskaptenen. Sedan hände något. Målen började trilla in, ett efter ett. Nu till Sveriges fördel. Och matchen slutade lika – men det kändes som den största av segrar.
Helle Klein, präst och tidigare politisk chefredaktör på Aftonbladet, twittrade i halvlek ”Nu håller vi en tyst minut för svensk fotboll”.
I det här numret pratar hon om hur fort det går idag att gå från hjälte till att bli skurk (eller tvärtom), om medias inverkan på ledarskapet, om att inte tappa bort sig och om själavård och chefskap.
En som har fallet från tronen i färskt minne är Behrang Miri. Ett par timmar efter att nyheten spreds att Tintin förpassats från Kulturhuset i Stockholm fick han fly staden och gömma sig på hemlig ort.
Frågan vi ställer oss i det här numret är hur man som chef hanterar att vara skälld på av alla? Och hur hanterar man att behålla fötterna på marken när man är hyllad av alla?
I dagarna delas Nobelpriset ut, ärade pristagare överösta med glitter och guld. Våra chefer blir också prisade – och vad betyder egentligen en utmärkelse? Vi har frågat ”dekorerade” chefer.
Det här är sista numret för året. Tyvärr är det också den sista krönikan av Mats Tyrstrup som varit med som akademisk redaktör sedan starten 2005. Det är även den sista i den långa raden av Modelltester som Jonna Jakobsson glatt oss med i tre år. Tråkigt för oss som kommer att sakna två av de mest uppskattade inslagen i tidningen.
Modelltesterna kommer finnas samlade på Chefstidningens hemsida i december.
Med det önskar redaktionen god jul och gott nytt år!
Eva Brandsma, Chefsredaktör