Så klarar du det nya hybridledarskapet

Om du var på-plats-chef före pandemin är du förmodligen hybridledare nu. Tänk då på det här.

Antoni Lacinai, föreläsare och författare.

Foto: pressbild

HYBRIDTID}

Föreläsaren och författaren Antoni Lacinai har i många år utbildat chefer och han är säker på sin sak. Arbetslivet efter pandemin kommer inte att bli som förr. Bara för att vi får gå tillbaka till kontoret, kommer inte alla att vilja göra det. Flera undersökningar visar att en majoritet av medarbetarna vill fortsätta jobba hemma, åtminstone ett par dagar i veckan

– I en sådan hybridvärld är inte den fysiska arbetsplatsen plan A och distansarbete plan B. De är båda plan A, säger han och tillägger att det nu handlar om att ta vara på det bästa av de båda världarna. Att ägna sig åt djuparbete och koncentration hemma, men ha kreativa och sociala möten på kontoret.

Själv har han det senaste året frågat mer än 400 chefer hur de ser på det hybridledarskap som nu väntar. Några saker sticker ut i hans enkät.

Om chefer i början av pandemin kände oro för att inte saker och ting skulle bli gjorda när alla jobbade hemma, så är den borta nu. Folk har arbetat hårt på hemmakontoren. Kanske till och med för hårt? Nu är det snarare balansen arbete/fritid som oroar. Jobbar kanske medarbetarna för mycket? Är de på väg att bränna ut sig?

I en sådan hybridvärld är inte den fysiska arbetsplatsen plan A och distansarbete plan B.

Antoni Lacinai

Antonis goda råd till hybridledaren

Samla alla medarbetarna på kontoret en eller ett par gånger i veckan. Allt för att bygga relationer och vi-känsla Har du medarbetare på långt avstånd, samla alla åtminstone någon gång per år.

Tänk ”remote first” i hybridmöten där några är på plats i konferensrummet och några med på länk. Gör allt för att samtliga mötesdeltagare ska vara med på lika villkor.

Tänk ”rättvisa”  hela tiden. Inga bullar på bordet – det är orättvist för deltagarna som inte är på plats. Det är lätt att hamna i att favorisera personal som är på plats.

Den stora utmaningen tycks handla om det tvärfunktionella. När vi aldrig ses på kontoret, aldrig hänger i fikarummet eller kallar till spontanmöte när en fråga dyker upp – då blir samtalen mellan avdelningar och team lidande. De enskilda medarbetarna klarar sina uppgifter bra, men vad händer med teamet, med avdelningen?

– En chef jag pratade med konstaterade att de under pandemin gått från att arbeta i stuprör (vilket då ansågs vara ett problem) till att jobba i sugrör. Det vill säga ännu färre tvärfunktionella kontakter. Om man nu åter börjar träffa människor från andra avdelningar på kontoret så finns stora möjligheter att det här rättar till sig.

En annan fråga som oroar chefer är hur man skapar engagemang och energi i en medarbetargrupp där några jobbar hemma, andra på plats.

Antoni Lacinai tycker i och för sig att man alltid bör oroa sig för medarbetarnas eventuella brist på engagemang. Om de så är på plats på kontoret eller inte. Men givet att det skulle vara svårare i en hybrid värld ger han några goda råd. Ett är att samla alla medarbetarna på kontoret en eller ett par gånger i veckan. För att bygga relationer och vi-känsla.

– Varför inte ta in all personal minst två dagar i veckan, då händer saker som inte kan hända annars. Har du medarbetare på långt avstånd försök att samla alla åtminstone någon gång per år.

Ytterligare ett råd är att i hybridmöten där några är på plats i konferensrummet och några med på länk alltid tänka ”remote first”. Det vill säga; alla ska sitta med varsin skärm, med lurar och headset. Allt för att samtliga mötesdeltagare ska vara med på lika villkor. Och inga bullar på bordet – det är orättvist för deltagarna som inte är på plats.

– Det är lätt att favorisera personal som är på plats, det handlar om hur vi fungerar som människor. Så var medveten om det, säger han och tillägger att det i och för sig också finns en risk att man dumpar arbetsuppgifter på den personal som är på plats.

– Och man gör det för att det är enklare så, inte för att de är mest lämpliga för uppgiften. På så sätt finns det en risk att de som är på plats blir överhopade med fel saker.

De viktiga orden framöver kommer att vara självledarskap och autonomi om man frågar Antoni Lacinai:

– Vi behöver medarbetare som blir motiverade av sina arbetsuppgifter och som känner tillit. Det är viktigt att jobba med framöver.

Läs även

Annons