Så bäddar du för en ny karriär

Hur bäddar man för ett nytt steg i karriären? Chefstidningen bad karriärcoach Charlotte Hågård om råd.

Charlotte Hågård, författare och vd för företaget Active Choice.

Foto: privat

Bland de som är missnöjda med sin arbetssituation finns det en del som fixar och trixar, justerar något i rollen, byter team. Och så har vi dem som kommer till mer drastiska slutsatser.

– Okej, nu är det storsläggan, nu är man så otroligt trött på allting – man byter karriär. Man blir hästskötare.

Charlotte Hågård är föreläsare, författare och vd för företaget Active Choice. Och förmodligen Sveriges första karriärcoach. För den som i sommar också kommer att fundera på ett karriärbyte presenterar hon en modell med tre steg: ”inåt”, ”utåt” och ”framåt”.

”Inåt” handlar om att inventera sig själv: Vad har man för kompetenser, färdigheter, egenskaper och drivkrafter? Och vad vill man egentligen?

– Folk brinner för så olika saker. Någon för skogen, någon annan för att förändra samhället. Nu frågar jag dig: Vad brinner du för?

Jag?

– Ja? En del kommer fram till att de inte brinner för någonting. De har brunnit ut. Har du någon fråga som driver dig?

Nja… Jag funderar på vad jag ska ägna livet åt.

– Då är du ju målgrupp för den här artikeln! Varför blev du reporter?

Jag hade väl lätt för det.

– Okej, för det dig har det varit lätt att skriva, lätt att uttrycka dig. Det är en skill som du har. Men hur skulle du kunna använda den på ett annat sätt? Det måste du också titta på. Och när du har gjort den här inventeringen skapar du en idealbild, hur skulle ditt drömjobb se ut? Det är en bra övning!

Folk brinner för så olika saker. Någon för skogen, någon annan för att förändra samhället.

Charlotte Hågård

Charlotte Hågårds modell för karriärbytare

Inåt
Första steget börjar med en inventering: Vad är du bra på, och vad vill du? Vad har du för värderingar? När du har identifierat de här sakerna skapar du en idealbild: hur skulle mitt drömjobb se ut?

Utåt
Nästa steg är utåtriktat. Här handlar det om att göra research och att tala med människor som kan informera dig och hjälpa dig framåt. Vad krävs för att du ska nå ditt drömjobb?

Framåt
Nu är det dags för en handlingsplan. Den kan inbegripa utbildning eller komplettering av kunskaper, men också sådant som nytt cv och ny Linkedin-profil. Det gäller att sälja in sig själv på ett övertygande sätt.

Nästa steg är att blicka utåt, säger Charlotte Hågård. Var finns din personliga arbetsmarknad, där man vill ha någon som dig? Ju tydligare det blir var du passar in, desto enklare att hitta rätt möjligheter. Gör research! Här är det bra att ta kontakter och jobba med sitt nätverk, menar hon. Det är särskilt värdefullt om man ska göra ett karriärbyte.

– Man snackar med folk som gör det som man själv är intresserad av att göra. Hur kom du in i det här? Vad krävdes för att bli duktig? Man ”informationsintervjuar” personer. Det är egentligen vad du gör just nu. Du intervjuar mig för din artikel, men sitter samtidigt och tänker: ”Det här har jag ju nytta av, jag undrar hur jag ska göra ett karriärbyte…” Det som du gör i ditt jobb uppmanar jag mina klienter att göra privat.

Den sista fasen kallar hon ”framåt”. Här tar man beslutet. Det är här man inser att man ska bli hästtränare.

– Jag tar det som exempel bara för att någon jag känner har valt att bli just hästtränare.

Drömjobbet förutsätter en plan, betonar hon. Det kan till exempel krävas utbildning eller mer erfarenhet på något relevant område.

– Man kanske också måste skapa en story om sig själv, och ändra hela sättet att presentera sig – i cv:t, brevet, Linkedin-profilen. Göra en pitch. När du går på anställningsintervju måste du kunna svara på frågan: ”Jaha, du som är journalist – varför ska vi ta in dig här bland alla hästar, har du någon erfarenhet eller något annat som talar för dig?”

Vad är orsaken till att många av oss inte tar steget och byter karriär, fast vi kanske skulle vilja?

– De flesta människor gör inte ett enda skit, de bara lufsar på, och när de går i pension ångrar de att de inte gjorde en massa saker. Det kan bero på rädsla och okunskap, men också bekvämlighet: ”Så jävla dåligt är det väl ändå inte?” Man har ju lön, och folk runtomkring som säger att man ska vara glad för att man har fast jobb. ”Jaha, jag ska vara glad…” Trust me, jag har coachat över 10 000 människor, och de här tre sakerna är svaret på din fråga.

Har du själv gjort något karriärbyte i livet?

– Jag var civilekonom och jobbade först i Sidney och sedan i Sverige. Försäljning och marknad, lite produktchef så där, du vet. Och så blev jag headhuntad till att bli headhunter. Jag letade upp och rekryterade folk i fyra år, och det var där som jag kom på att det är alldeles för många som inte vet vad de vill.

Och då bytte du riktning?

– Jag tog steget och blev Sveriges första karriärrådgivare, startade eget bolag och blev entreprenör. Det här med karriärrådgivning var helt outforskat här då, ingen som jobbade med det här, så det var bara att köra. Och det blev ju bra.

Tack, nu har jag fått svar på mina frågor.

– Så vad tar du med dig av intervjun?

Det är väl att jag ska fundera lite…

– Mm. Gör det. Om du går in på min hemsida finns en bok som heter ”Alla har talang” och en annan som heter ”Bli din egen coach”. Om du är intresserad av att botanisera vidare kan någon av dem kanske vara intressant.

Ny undersökning: stora hinder för karriärsutveckling på jobbet

Läs även

Annons