Poddarna vi lyssnade på 2023

I år har några saker varit mer framträdande; Stressade chefer, distansjobb, psykologisk trygghet och arbetsplatser där nyfikenhet välkomnas.

Foto: Getty Images / montage Chefstidningen

Podd är ett bra sätt att få ny kunskap och inspiration. Under året som gått har vi tipsat om avsnitt som handlar om eller berör ledarskap på olika sätt.

Nu har vi plockat russinen ur kakan – här kommer årets topp fem poddtips. Det är tuffa tider. I mixen finns därför råd, stöd, inspiration och förhoppningsvis även en del skratt.

Trevlig Lyssning!

Svåra samtal – hur tacklar man dom?
De är oundvikliga – de svåra samtalen. Och nästa år kan de bli många. Hur bäddar man för att det ska bli så lite svårt som möjligt? Vi får höra om olika tillvägagångssätt, konkreta strategier och tips på vad som är viktigt att tänka på när man ska ha ett svårt eller obekvämt samtal med någon.

Podd: Ledarutvecklingspodden
Avsnitt: En enkel metod för svåra samtal
Språk: svenska

Kunskap, känslor och AI-revolution
Hur leder man ett företag eller en organisation in i en framtid vi inte vet särskilt mycket om? På Handelshögskolan har man tagit fram en utbildning som ska förbereda studenterna inför de utmaningar vi står inför. Rektor Lars Strannegård berättar om bakgrunden till initiativet och ger sin bild av vilken typ av kunskap vi kommer behöva ”känna” mer av framöver.

Podd: Nyttänk
Avsnitt: ”Den som är fri och levande i relation till det okända…”
Språk: svenska

Från projektledare till jordbrukare
Att sluta gå till kontoret och börja gräva, vattna och kompostera – hur känns det när man står på andra sidan, när man har sagt upp sig från ett jobb (och ett liv?) och förverkligat en dröm? Magdalena Hermelin har svaret, i alla fall för egen del. Hon sa upp sig från jobbet som projektledare och blev jordbrukare. Idag driver hon Hermelins Grönsaker som producerar och säljer KRAV-märkta grönsaker. 

Podd: I huvudet på en entreprenör
Avsnitt: Magdalena Hermelin – Från tjänsteman till jordbrukare
Språk: svenska

När åsikterna går isär på jobbet – en svår balansakt
Todd Kashdan är psykolog och professor vid George Mason universitetet. Han har skrivit boken ”The Art of Insubordination: How to Dissent and Defy Effectively” om att tycka annorlunda eller låta bli att lyda på jobbet – på ett effektivt och smart sätt. Hur går man mot strömmen samtidigt som man visar respekt?

Podd: Idea-cast
Avsnitt:  The subtle art of disagreeing with your boss
Språk: engelska

Så slutar du ta puckar från medarbetare
Intressant om tid och apor. Ja, du läste rätt. Det handlar om olika sätt att inte hamna i fällan där man tar på sig uppgifter och löser problem man får från sina medarbetare. 

Podd: Leading forward
Avsnitt: Matthew Hall on Management Time Time and Monkeys
Språk: engelska

Läs även

Annons