”Stop dreaming and start doing” står det uppfordrande i snirklig stil på den vita väggen. Det är ungefär vad Fatou Juke har gjort. För några år sedan hade hon inte trott att hon skulle sitta i det här mötesrummet omgiven av peppiga budskap. Inte heller att hon skulle arbetsleda uppsökare i projektet ”Studier och arbete” i Husby och Rinkeby i Stockholm. Uppsökarna jobbar med att hitta ungdomar som varken pluggar eller jobbar. Här i träffpunkten Reactors lokaler lockar projektet med zumba och yoga, men också jobbcoacher och studie- och yrkesvägledare.
Fatou Juke fingrar på armbandet med vita och rosa plastpärlor och texten ”Vidga normen”. Det påminner henne om mentorsprogrammet Framtidens ledare, som drivs av projektet ”Vidga normen i praktiken”. Där träffade hon sin mentor Louise Lindfors för två år sedan.
– Hon fick mig att tänka: Om jag inte vågar, vad händer då?
DET HAR NU GÅTT ett år sedan Fatou Juke lämnade jobbet som arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen. Där hade hon varit i tio år. Gjort roliga saker men med åren växte känslan av att ha fastnat. Av att vilja, men inte våga, söka sig vidare.
– Jag var rädd att få ett nej, att inte räcka till.
Det är genom en bekant som Fatou Juke får nys om mentorsprogrammet. På introduktionsdagen möter hon sin mentor Louise Lindfors, generalsekreterare för Afrikagrupperna.
Fatou Juke har själv skrivit c-uppsats om den gambiska regeringens arbete med barnprostitution, hon har bevittnat extrem fattigdom i Tanzania under en studieresa på sin magisterutbildning i internationellt utvecklingsarbete och hon har arbetat som programadministratör på International foundation for science, som stöttar forskare i utvecklingsländer. När hon nu möter Louise Lindfors säger det bara klick.
Nästa gång träffas de på kafé. Pratar och pratar. Fatou Juke berättar om viljan att göra mer, om frustrationen över att inte komma vidare.
Louise Lindfors lyssnar. Kommer sedan med praktiska tips: leta rätt på organisationer där du skulle vilja jobba. Ring dem. Fråga om ni kan ta en lunch. Om du kan lämna ditt cv. Om organisationen har öppna styrelsemöten kan du gå dit, lyssna och ta reda på mer. Kanske kan du engagera dig som volontär först. Om du tar en aktiv roll så vet organisationen vem du är, när det dyker upp en tjänst.
Men det kändes nervöst och obekvämt att ta plats. Skulle hon bara göra de här tuffa grejerna? Våga sticka ut? Hon frågade: Tror du att jag fixar det här? Ja, absolut, svarade Louise Lindfors.
– Märkligt nog har jag bara träffat Louise två gånger, men hon har haft en sådan impact. Hon gav mig tankar som jag inte hade förstått fanns.
PÅ TELEFON BERÄTTAR Louise Lindfors att hon minns Fatou Juke som en person med stark utåtriktad energi. Engagerad och entusiastisk. Men också någon som behövde landa i tron på sitt eget värde rent professionellt. Det är något som hon ser hos många unga kvinnor. Det finns en tendens att nedvärdera sig själv. Att vilja något, men inte riktigt se hur det ska vara möjligt eller vad man själv har att erbjuda.
– Det är ju paradoxalt, eftersom Fatou har jättemycket att erbjuda. Hon har höga ambitioner och levererade jättebra på sin arbetsplats. Ändå såg hon inte hur hon kunde paketera sina erfarenheterna som ett erbjudande i en annan bransch. Vi pratade mycket om det, säger Louise Lindfors.
Efter mentorssamtalen var Fatou Juke fortfarande inte riktigt redo att släppa taget. Hennes chef såg att hon ville utvecklas och såg till att hon fick träffa ett företag som arbetar med livs- och karriärutveckling. Där träffade hon två, som hon säger, underbara kvinnor.
De talade mycket om värderingar. Vad ville hon egentligen med sin utbildning i internationellt utvecklingssamarbete?
Jo, nå människor och förändra världen.
Okej, men på vilket sätt?
Genom att jobba med ungdomar, kvinnor, utrikesfödda personer, utanförskap och utveckling.
Bra, men vem är hon i jobbet? Vilka kompetenser och drivkrafter har hon?
Till slut fanns där en vision över hennes värderingar, kompetens och drömmar.
– Jag insåg att det inte bara handlade om att inte våga, jag hade saknat verktyget för att ta det här klivet.
SÅ KOM TJÄNSTEN i projektet ”Studier och arbete” ut. I annonsen efterfrågades ”personlig lämplighet”.
Är jag lämplig? funderade Fatou Juke. Så kom Louise Lindfors ord för henne: ”Ring dem och säg vad du kan bidra med”. Det fick henne att minnas att hon jobbat med ungdomar i flera år. Med uppsökande verksamhet. Att få människor i arbete. Med handledning. Att hon är en utåtriktad och positiv person.
Att sedan få jobbet visade sig vara läskigare än att söka.
– Det här är det modigaste jag har gjort, säger Fatou Juke.
Fakta om Fatou Juke:
Ålder: 38.
Bor: Stockholm.
Gör: Arbetsledare på projektet Studier och arbete, som drivs Rinkeby–Kista stadsdelsförvaltning och arbetsmarknadsförvaltningen på Stockholms stad.
Mentorsprogram: Framtidens ledare. Drivs av Vidga normen i praktiken, ett projekt hos Länsstyrelsen i Stockholms län.
Utbildning: Kandidatexamen i internationellt utvecklingssamarbete, statsvetenskap och kulturantropologi från Uppsala universitet och magister i internationellt utvecklingssamarbete med inriktning bistånd och Afrikakunskap från Göteborgs universitet.
Text: Jennie Aquilonius
Foto: Margareta Sandebäck Bloom