”Om det går snett får jag väl söka något annat”

Efter 27 år på Scania bestämde sig Karin Callin för att byta både bransch och uppdrag.

Foto: Filip Erlind

Karin Callin skulle bara jobba en sommar på Scania, men trivdes så bra att hon blev kvar i 27 år. När hon till slut bestämde sig för att byta bransch tog hon stöd i att hon bytt uppdrag inom företaget flera gånger.

– Hur svårt kan det vara? Så har jag tänkt många gånger inför nya uppdrag på Scania. Världen är full av tappade sugar! Jag ska inte vara en av dem, säger hon.

Scania var arbetsgivaren som gjorde allt rätt. De satsade på Karin Callin, gav henne nya utmanande uppdrag och de har en väldigt generös personalpolitik. När hon började hade hon gått fyraårig teknisk linje och även studerat franska ett år för att bli lärare i franska och engelska. Hon tog ett sommarjobb på Scania för att fundera på framtiden. Med sin speciella teknik- och språkprofil passade hon perfekt som order- och skeppningskoordinator och plötsligt hade hon fått fast tjänst och skeppade reservdelar till fransktalande länder i Afrika och Asien.

Läs också: Många chefsbyten att vänta 2022

– Jag träffade min blivande man på Scania och så rullade det bara på. Jag fick åka till Belgien och jobba där i några månader och det fanns hela tiden roliga saker att göra. Jag tänkte ta upp pluggandet igen – men blev kvar, säger hon.

Jag går alltid in med inställningen att det ska bli jättebra även på nästa ställe. Varför skulle det inte bli det?

Karin Callin

Karin fick snart jobb på IT-avdelningen och hade en dröm om att bli IT-projektledare, men så dök det upp en möjlighet att jobba på Scanias enorma personalfriskvårdsanläggning, där Karin Callin redan var verksam som gympaledare. Hon brann för ledarskap och utveckling och tackade därför snart ja till att jobba på Scania Academy – utbildningsenheten. När hennes man fick jobb i Indien startade Scania en utbildningsfunktion på plats – så Karin Callin kunde fortsätta vara anställd och utveckla personalen där.

Tiden i Indien väckte ett sug efter att jobba med mångfaldsfrågor. Väl hemma sökte och fick hon därför ett jobb som mångfaldsansvarig med globalt ansvar för 52 000 anställda. Det skulle bli hennes finaluppdrag på Scania. För när femtioårsdagen började närma sig blev Karin Callin lite stressad.

– Scania är en fantastisk arbetsgivare och jag har fått så många möjligheter där, men jag skulle vilja få erfarenhet av att jobba någon annanstans också och jag kände att det var dags att lämna över stafettpinnen till någon annan, säger hon.

Efter idogt sökande på Linkedin och Indeed hittade hon snart ett intressant jobb på restauranggrossisten Martin & Servera. Men så kom pandemin och frös allt. 2021 dök det emellertid upp ett nytt jobb på samma företag och det fick hon – som HR-strateg.

Foto: Filip Erlind

Karins tre tips för dig som är ny på jobbet

Våga visa dig sårbar. Be om hjälp. Folk är generellt väldigt hjälpsamma.

För att knyta an till din nya grupp, försök hitta något att tycka om hos alla. Det hjälper dig i relationen.

Sträva efter att lämna ditt blueprint på varje arbetsplats eller uppdrag – något som du blir ihågkommen för om du sedan lämnar uppdraget.

– Nu jobbar jag i en bredare roll och jag slås av hur lätt det går att jobba på ett mindre företag – bara 3 000 anställda och 250 chefer. Martin & Servera är ett företag med bra värderingar, bra personalpolitik och hållbarhetstänkande. Det kändes viktigt när jag skulle byta, att välja ett företag som gör något bra, säger hon.

Att byta jobb var nervöst, men hon hämtade kraft i att hon förändrat sin livssituation många gånger internt på Scania och att det alltid hade gått bra.

Läs också: ”Stanna-samtal” kan få de bästa att inte gå

– Jag går alltid in med inställningen att det ska bli jättebra även på nästa ställe. Varför skulle det inte bli det? Det har ju aldrig blivit dåligt någonstans dit jag kommit. Och om det går snett får jag väl söka något annat. Man får ha tillit till att det kommer att ordna sig, säger hon.

Karin Callin tror att många tänker för mycket innan de byter jobb.

– Så klart ska man vara noga med vad man hoppar på och ställa frågor om sin chef och om företagets värderingar och så vidare. Men man måste också försöka ta livet lite med en klackspark, säger hon.

Känslan av att svika sin gamla arbetsplats kan vara svår. Men med en bra överlämning och stor tillit till arbetsgruppen så går det bra, tycker Karin Callin.

–Jag har verkligen försökt se till att göra bra överlämningar, och lovat att svara på frågor om det krisar även i efterhand. Men det har också varit viktigt för mig att inte allt ska hänga på mig i en arbetsgrupp, jag vill verka genom andra så att de kan ”göra själva”. Jag coachar dem och peppar dem så att de ska förstå att de fixar detta som måste göras även utan mig, säger hon.

Läs även

Annons