Nu hamnar klimatfrågorna på chefens bord

Klimatengagemanget växer i samhället. Hur möter man som chef de krav såväl omvärld som anställda ställer? På Scania i Södertälje är frågorna högst aktuella för HR-chef Malin Sollert.

I fredags lade hela företaget ner det ordinarie arbetet i en timme för att istället hålla klimatutbildning. 52 000 Scaniaanställda samlades i grupper med uppdraget att fundera på vad de själva kan göra för klimatet. 

– Vi har pratat om det här länge, men i dag stannar hela företaget samtidigt för att prata om klimatet. Det är stort och lite häftigt, säger Malin Sollert, HR-chef på Research and Development,

Rörelsen Fridays for future krävde i somras att fackförbunden skulle ta ut sina medlemmar i strejk fredagen den 27 september som en manifestation för klimatet. Fackföreningarna nappade inte på idén, men hur bör man agera som chef om ens anställda ändå vill demonstrera på fredag eller på annat sätt vill visa sitt engagemang för klimatet?

Malin Sollert har stött på frågeställningen. 

­– Min assistent är väldigt engagerad i de här frågorna. Hon brukar vara med när de demonstrerar i Södertälje. 

Malin Sollert ser det inte som något problem. Assistenten brukar lösa det genom att flexa ut eller ta ut komptid för att kunna gå från jobbet. 

– Min grundprincip är frihet under ansvar. Jag har förtroende för att mina medarbetare levererar det som behövs. Om de i stället gör det en torsdagskväll är det inga problem för mig, jag försöker vara pragmatisk. 

Vd Henrik Henriksson inledde fredagens klimatutbildning med ett tal till medarbetarna. Han betonade vikten av hållbarhetsarbetet för att vara konkurrenskraftig i framtiden. 

– Ingen kommer att vilja investera i ett bolag som inte är hållbart, och kanske ännu värre, ingen kommer att vilja jobba på ett bolag som inte är hållbart, sade han från tv-rutan.

Därefter var det dags för alla smågrupper att diskutera och komma med förslag på vad de själva kan göra för klimatet. 

Scania har redan jobbat mycket med hållbarhetstanken i produktionen. 

– Men vi lever inte alltid som vi lär internt. Det finns många medarbetare som tycker att vi inte ”walk the talk”, säger Malin Sollert. 
Exempelvis sker många resor i arbetet med flyg till Tyskland där bolagets ägare finns. 
– Vi försöker digitalisera så mycket som möjligt, men ibland måste man vara på plats. Vissa möten funkar inte på Skype. Men vi ligger lite efter som företag tycker jag.

Akademikerföreningen på Scania har lyft frågan om resor i arbetet med arbetsgivaren. Om en medarbetare inte vill flyga, är det då okej att ta tåget även om det tar längre tid?
Malin Sollert säger att företaget behöver titta närmare på resor i tjänsten.
– Vi behöver kanske titta på vår resepolicy för att göra den mer hållbar, titta på när det är okej att flyga och när det inte är det.

 

Text & Foto: Annika Clemens 

Läs även

Annons