Njut av kötiden

Finns det något mer stressigt än en långsam internetuppkoppling? Eller "morgonrusning" i trafiken vilket innebär att allt står still?



Att vi blir stressade av att saker går fort känns inte sant. Finns det något mer stressigt än en långsam internetuppkoppling? Eller ”morgonrusning” i trafiken, vilket betyder att inget rusar överhuvudtaget, allt står still. Eller en glasskö som inte rör sig framåt eftersom den sommarjobbande studenten inte får ordning på strutarna? Jag önskar att jag kunde lära mig att ta tillfället i akt i de stunderna till behövlig tankepaus, en liten lucka i tiden för att varva ner. Det är en utmaning, det är allt jag kan säga.
Nu är i alla fall den underbara sommaren här! Det är ju verkligen en tid för återhämtning och att samla energi. För många också tillfälle att lära sig nya saker, utveckla och utbilda sig. Vilken ambitionsnivå vi än har på semestern, behöver vi alla dra ner på takten då och då. Att ha mycket att göra och att stressa behöver inte alls vara något negativt. Men utan de här mellanpartierna av nedvarvning, kan det utveckla sig till negativ stress och ohälsa.

I det här numret tar vi upp Arbetsmiljö som tema. Det är ett område vi lätt kan fylla varje nummer av tidningen av. Vilket vi på sätt och vis också gör. För gott ledarskap bidrar till god arbetsmiljö.
Ett allvarligt arbetsmiljöproblem är hot och våld. Tidigare något som drabbade polis, väktare och kriminalvårdare och andra som var verksamma i miljöer som kan bli hotfulla. Nu är det tjänstemän som är mest utsatta; socialsekreterare, åklagare, kronofogdar, lärare, vårdpersonal. Antalet anmälda våldsbrott mot tjänstemän har fördubblats sedan 90-talet enligt Arbetsmiljöverket. Förra året gjordes i snitt sex anmälningar per dag om hot och våld mot tjänstemän – dubbelt så många som mot poliser.
Att utsättas för hot och våld i sitt arbete är inte acceptabelt! Det ingår inte i jobbet. Därför måste frågan upp på bordet – prata beredskap och säkerhet, inred lokaler som är anpassade och satsa på mindre ensamarbete. En bra start är att Arbetsmiljöverket går in för att öka medvetenheten hos arbetsgivare genom inspektionsbesök de närmaste åren. Och för var och en som drabbas gäller det att anmäla, att inte blunda för det och vara förberedda.

Den som vill få en glimt av hur arbetsmiljön på en nattredaktion tedde sig för ett par decennier sedan får inte missa Anns krönika. Det har tack och lov blivit bättre – på gott och ont.


Njut av sommaren!

Eva Brandsma










Läs även

Annons