
"Den som rekryterar mellanchefer idag tittar snarare på egenskaper och potential."
Foto: Getty Images
Tiden när den bästa specialisten så småningom blev chef för gruppen är, eller borde vara, förbi. Den som rekryterar mellanchefer idag tittar snarare på egenskaper och potential. Chefstidningen frågade två erfarna chefsrekryterare, Lina Svensson, head of sr search consultants på Capasearch och Jenny Nilsson, affärsansvarig rekryterare & produktägare på TNG Lead, vad de letar efter i en lovande mellanchef och tillsammans fick de ihop en lång lista:
* Hen ska vara förändringsbenägen och innovativ.
* En ”enabler” mer än en ”doer”. Det vill säga någon som kan kratta manegen för andra så att de kan prestera.
* Hen ska kunna hantera press från olika håll, samtidigt. Ska gilla att navigera i detta och kunna hålla sig lugn. Bra på att ”stay cool”, helt enkelt.
* Hen ska vara duktig på att motivera sin grupp, nyfiken och empatisk.
* Hen ska vara en duktig kommunikatör. Hen ska kunna visa vart gruppen är på väg och vilka målen är.
* Hen ska ha rätt drivkraft för rollen. Inte bara se den som ett steg på väg till något annat.
* Hen måste gilla att vara nära det operativa. Mellanchefsrollen handlar inte så mycket om strategi, utan om operativ vardag.
* Hen måste vara duktig på att skapa psykologisk trygghet.
* Hen måste vara duktig på att rekrytera rätt personer till sin arbetsgrupp.
Tänk inte att ni ska hitta en ersättare, i stället ska ni hitta en person som kan ta er dit ni vill vara om fem, tio år.
Jenny Nilsson

Jenny Nilsson TNG Lead och Lina Svensson Capasearch.
Svårt att hitta kanske?
Nja, både Lina Svensson och Jenny Nilsson hävdar att det inte är svårare att hitta mellanchefer än andra chefer. Vilket i och för sig kan vara lite av en utmaning idag.
– Det gäller att vara lite modig när man rekryterar en ny mellanchef. Folk går ju sällan sidledes i karriären så kanske ska du inte leta bland befintliga mellanchefer. Våga gå på potential i stället för cv, hitta någon som inte är mellanchef idag, men som kommer att bli en bra mellanchef hos er, säger Lina Svensson, på Capasearch.
Står man inför förändringar i organisationen rekommenderar både Lina Svensson och Jenny Nilsson att man rekryterar utanför den egna organisationen för att få nya perspektiv och energi utifrån. Andra gånger kan intern rekrytering vara att föredra. Inte minst för att startsträckan ofta är kortare.
– Då finns ju kunskap om kultur och organisation redan där. Men tänk inte att ni ska hitta en ersättare, i stället ska ni hitta en person som kan ta er dit ni vill vara om fem, tio år. Och säkerställ att personen har de ledaregenskaper som kommer att behövas för att leda gruppen framåt, säger Jenny Nilsson.
– Man ska också komma ihåg att det inte alla gånger är lätt att bli chef över tidigare kollegor. Man behöver säkerställa att det fungerar, tillägger Lina Svensson.
– Jag stöter ganska ofta på kandidater som går in och ut ur roller. En period i livet vill man vara en del av ledningen och jobba mer med strategiska frågor, sedan inser man att man saknar delar av det operativa arbetet. Att då kunna gå in i en mellanchefsroll i stället och kombinera båda delarna är något som många ledare drivs av. Det där tror jag är bra, att kunna gå in och ut ur roller utan någon större dramatik. Alla ser ju inte arbetslivet som en karriärsväg spikrakt uppåt, säger Jenny Nilsson
Framtiden då?
Lina Svensson tror på ett ännu större fokus på ledarskapet.
– Riktigt duktiga ledare kan vara ledare i vilket sammanhang som helst. Specialistkunskap från en bransch eller ett företag blir snabbt gammal idag. Det där får man lämna till specialisterna. Ledarna har annat att göra.
LÄS OCKSÅ>>
De efterlyser rebeller i mellanchefsleden: Be inte om lov – bara gör!
”Vore jag inte duktig på självledarskap skulle det inte funka”