Ser man mellanchefer som ett gäng anonyma utförare i mitten har man missat något. I själva verket kan det vara mellancheferna som sitter på de svar och lösningar din organisation behöver.
De är närmast kunder och brukare, närmast personalen. Det är mellancheferna som ser outnyttjad kapacitet och potentiella lösningar på problem.
– Mellanchefer kan göra stor skillnad. Nu behöver vi rebeller och pionjärer i mellanchefsleden som kan driva utvecklingen framåt, säger Lisa Lindström, ansvarig för design och innovation på Ernst & Young.
Paulina Modlitba, entreprenör och förändringsledare med techbakgrund, är inne på samma linje. Vi behöver rebelliska och modiga mellanchefer som inte minst tar hållbarhetsmålen i egna händer.
– Många gånger är inte ledningen progressiv nog, eller har den kanske inte kunskap nog att sätta rätt kpi:er? Då måste man våga vara rebellisk som mellanchef, och ta egna initiativ. Det är tydligt att förändringen mot hållbarhet inte drivs av politiker eller de högsta ledningarna i företag och organisationer. Förändringen drivs på en annan nivå, säger hon.
Många gånger är inte ledningen progressiv nog, eller har den kanske inte kunskap nog att sätta rätt kpi:er?
Paulina Modlitba
Lisa Lindström ser ofta samma sak.
Organisationer där ledningen i och för sig har kunskap om vad som behöver göras i fråga om hållbarhet och nya affärsmodeller, men det går för sakta.
Och framför allt, man leder och belönar som man alltid gjort.
Det vill säga, mellancheferna belönas för att göra mer av samma, optimera sin linje, åstadkomma så mycket lönsamhet som möjligt.
Men belönas inte för att hitta sätt att samverka inom bolaget för att skapa nya värden. Eller för att ha skapat synergier med andra.
– Tänk så här, antingen kommer varenda lastbilstillverkare hitta på ett eget sätt att tillverka och ladda sina eldrivna lastbilar, eller kommer tillverkarna tillsammans skapa en infrastruktur och tekniker som gynnar dem alla. Vilket är mest hållbart? För samhället? För dem alla? I ett hållbart paradigm lyckas vi samverka inom bolagen och med andra bolag för att skapa nya värden.
Ska vi lyckas skapa detta nya hållbara paradigm behövs det rebelliska mellanchefer som vågar ta egna initiativ, menar Lisa Lindström.
– Vi behöver mellanchefer som agerar utifrån sina direktiv men också ser vad samhället och bolaget behöver framöver. (Och det kommer att handla om hållbarhet! ) Jag kallar dem pionjärer, de som har en fot i traditionen och en i de nya systemen. Och som lyckas balansera detta. Och ja, det krävs att man bryter lite regler, så man måste vara en ganska modig person, och man behöver nog uppbackning från andra mellanchefer, säger hon.
– Gör du det på rätt sätt så kommer det att gynna affären. Det är inget du behöver be om ursäkt för. Gör mer än förväntat. Ställ mer krav på underleverantörerna. Kanske har du ett större mandat än du tror? säger Paulina Modlitba.
Jag kallar dem pionjärer, de som har en fot i traditionen och en i de nya systemen.
Lisa Lindström
Båda poängterar att det inte handlar om illojalitet. Tvärtom. Det handlar om att använda sin kompetens och gå ett steg före.
– Se det som att du väcker ledningen, sätter snöbollen i rullning. Vi måste alla bli lite aktivister idag och som mellanchef har du ju ofta kontakter uppåt i ledningen – utnyttja dem! säger Paulina Modlitba.
– Och be inte om lov. Utan gör, och när du har resultat att visa då kan du visa upp dem för ledningen som då kan skala upp det du gjort på din avdelning till hela bolaget. En klok företagsledning blir glad när en medarbetare på eget bevåg förbättrar verksamheten, säger Lisa Lindström och poängterar balansen.
– Du kan ju inte på egen hand börja förändra hela organisationen utan tänk att 90 procent av dig är i det paradigm där ni är idag, medan 10 procent handlar om att agera för framtiden där vi måste vara mycket mer kostnadseffektiva, ta hand om människors kapacitet på ett bättre sätt, och dessutom tänka mer på naturens resurser. Tänk att du ställer dig med en liten del av din vikt i den framtiden.
Samma tänk gäller för mellanchefer inom offentlig sektor, menar Lisa Lindström.
– Du kan gå in på vilken vård- eller omsorgsavdelning som helst och jag lovar att personalen där har massor av fiffiga lösningar som förbättrar deras vardag. Vardagsinnovationer. Saker de snott ihop med platspåsar och gummiband. Om mellanchefer gick in och tittade närmare på de här vardagsinnovationerna, kanske samarbetade med andra mellanchefer inom organisationen och skalade upp. Då skulle det göra skillnad. Så bara gör det. Be inte om lov. Hacka på bara!
De finns redan, de rebelliska mellancheferna, men de är inte så många.
– Och de är ofta väldigt ensamma, vilket gör att de till slut lämnar för att starta eget, eller går de till en startup någonstans. Vilket är ett problem eftersom de här innovativa mellancheferna behövs i de stora bolagen, som verkligen kan göra skillnad för miljön, säger Lisa Lindström.
Om du är högre chef då? Ska man då tycka att det är okej att mellancheferna hittar på egna saker?
– Ledningar måste lära sig att hylla friktion och motstånd. Tyvärr är det ju ofta så i organisationer att det är viktigare att göra som man ska, än att göra nytt. Detta samtidigt som de säger sig gilla innovation. Mitt råd är; identifiera vilka som är dina rebeller. Koppla ihop dem med andra rebeller. De bli ovärderliga team när du vill ha förändring! säger Lisa Lindström.
LÄS OCKSÅ >>
”Vore jag inte duktig på självledarskap skulle det inte funka”