”Med lite tur har de inte ens uppkoppling på sina telefoner”

Konceptet chefsutbildning och fjäll ser man allt oftare. Vad är egentligen grejen?

Siri Wikander har titeln ”people growth expert” på Beyond Retreat

Foto: Johan Norrfjärd

Utsikten är magisk. Runt fötterna lyser ljungen och solen har börjat sjunka nedåt mot fjälltopparna. Doften av eldstad och kaffe hänger kvar sedan middagen. Sämre kan man verkligen ha det som chef, men gör det mig till en bättre ledare?

Frågan är befogad. Medan stora delar av den senaste ledarskapsforskningen visar att det är i arbetsvardagen vi lär oss mest effektivt, väljer många chefsutvecklare att göra tvärtom: Ut med cheferna i ödemarken, långt bort från medarbetare och vardagsbestyr. Varför gör de så?

Siri Wikander har titeln ”people growth expert” på Beyond Retreat som är ett program för ledarskapsutveckling. Enligt henne är själva grejen att cheferna får befinna sig i ett helt nytt sammanhang.

– Nya sammanhang underlättar utveckling och det är lätt att åstadkomma i fjällen. Med lite tur har deltagarna inte ens uppkoppling på sina telefoner. Man är långt från vardagen och det ger extra närvaro. Man får syn på saker som man kanske annars missar, säger hon.

Nya sammanhang underlättar utveckling och det är lätt att åstadkomma i fjällen.

Siri Wikander

Siri Wikander

Foto: Samuel Uneus

1
.

Under en utbildning med Beyond Retreat sover deltagarna i tält eller enklare stugor, och de lagar maten själva. Ledare är för det mesta Siri Wikander och hennes kollega Johan Norrfjärd. Båda har själva varit chefer, och båda har stor fjällvana. De är noga med säkerheten men låter deltagarna klara så mycket som möjligt utan deras hjälp.

Vid middagsdags den första dagen av normalt tre visar de var utrustningen finns, och var man kan hämta vatten. Sen smyger de i väg.

– Det vi har blivit mest överraskade över på utvärderingarna är hur positivt grupperna har upplevt att få organisera sig själva på det viset. Det har funkat jättebra, säger Siri Wikander.

Strapats är inte grejen, bedyrar hon. Det går långsamt uppför, och väl uppe är det platt. Grupperna är blandade, och ibland finns deltagare som är mindre vana vid fysisk aktivitet än andra.

– Vi har en grundtanke att vara inkluderande, detta ska inte vara ett extremt sportevent. Jag tycker att det vore spännande om någon som har svårt att gå eller som använder rullstol vill följa med. Jag är övertygad om att vi skulle lösa det.

Det är något särskilt med vidderna, och med att utsätta sig för vädrets makter så som man gör i fjällen.

Katharina Persson

Katharina Persson

Foto: Martin Misgeld

2
.

På Sensus kurs ”Ledarskap i rörelse” är däremot en god grundkondition en förutsättning. Det är en ledarskapskurs under vandring. Gruppen utgår från STF’s fjällstation i Grövelsjön i norra Dalarna och gör dagsvandringar i området på mellan en och två mil. Under vandringen varierar man mellan samtal i grupp, enskild reflektion och teoripass.

–  Fjällen fungerar bra. Det är något särskilt med vidderna, och med att utsätta sig för vädrets makter så som man gör i fjällen. Det gör något med oss, säger kursledaren Katharina Persson.

Läs också: Ny utbildning: lär dig att att leda i kris

Fast hon tillägger att det har gått fint att hålla samma kurs på Sörmlandsleden – grejen här är naturen och att vara i rörelse. Naturen har en positiv påverkan som ökar kreativiteten och ger bra förutsättningar för reflektion menar hon:

– Det viktigaste för oss är att rörelse genom vandring hjälper oss att reflektera, och att det blir närmare till att uppnå djupa samtal med starkt fokus.

Stillhet, tystnad och inre reflektion är en bristvara för dem som kommer till kurserna, enligt Katharina Persson.

– När man skapar de här mellanrummen så gör vi utrymme för nya tankar, insikter och perspektiv.

Perioder av tystnad i naturen är en gemensam nämnare för de båda uppläggen.

Som ledare med makt att påverka har vi ett extra ansvar att bidra till en hållbar värld.

Siri Wikander

På sin hemsida skriver Beyond Retreat att ”klimatkris och polariserade samhällen ställer det vi håller för givet på ända, tempot ökar och vi riskerar att drunkna i det hav av möjligheter som öppnar sig”. Ett sätt att bli en bättre ledare under sådana förhållanden är att rikta uppmärksamheten inåt, att bli mer autentisk, är tanken.

Läs också: Satsning på att utbilda chefer i arbetsvardagen

– I fjällen går det inte att stressa. Man trampar på uppför backen. Man stannar vid elden. Man får upp sin kaffetermos och får i sig lite energi. När alla har vilat klart så fortsätter vi, säger Siri Wikander och tillägger:

– Som ledare med makt att påverka har vi ett extra ansvar att bidra till en hållbar värld. Att leva i samklang med och inte på bekostnad av naturen. Det är också en anledning till att vi vill vara i fjällen. Men det handlar också om att klara den höga förändringstakten i samhället. Att ta en paus från hetsen i vardagen och ge utrymme att hitta strategier för det, både för sig själv och för sitt team.

Läs även

Annons