Trend Mindfulness
Lyssna till ditt inre
- bli en bättre chef
Mindfulness är inget hokuspokus. Det handlar om att stanna upp och lyssna inåt.
Med medveten närvaro övar du på att vara i nuet, minska stressen och blir en effektivare chef.
Text: Agneta Nordin
Högarna av papper växer på skrivbordet, arbetsuppgifterna hopar sig och stressen tickar vid tinningarna. Men i stället för att komma loss svarar du på ett mejl och ältar det där mötet som inte gick som det skulle. I en tid när intrycken öser in över oss är det lätt att känna stress och obehag över arbetssituationen. Känslan av otillräcklighet hänger till slut som en betongklump runt nacken.
Det är som att köra bil med handbromsen åtdragen. När du blir stressad är det lätt att hamna i tunnelseende och fastna i tankar om dåtid och framtid. Det gäller att ta tillbaka fokus till nuet.
Ola Schenström är läkare och arbetade som verksamhetschef i över 20 år. Idag är han landets enda läkare som på heltid arbetar med mindfulness och utbildar chefer i offentlig förvaltning och inom näringslivet i medveten närvaro.
Som läkare funderade jag ofta på alternativ till läkemedelsbehandling. Och när jag läste ett par studier kring hur man i Storbritannien lyckats med att behandla depressioner med mindfulness, förstod jag att det var dags att tänka om.
Mindfulness är uttrycket på mångas läppar. En snabb sökning på nätet visar med tydlighet att det är många som vill vara med och slå mynt av det uppskruvade samhällsklimatet och det stressiga arbetslivet. På några sekunder får du miljontals förslag om kurser, behandlingar och träning.
Men mindfulness i sig är inget hokus pokus, det handlar enbart om att stanna upp, lyssna inåt och bli medveten om vad du gör och vad som pågår runt dig. Det är en tradition och ett sätt att öva som använts bland annat i buddismen i tusentals år.
Det handlar om uppmärksamhet och medvetenhet. Idag störs vi lätt av alla intryck. Det är svårt att behålla uppmärksamheten på en arbetsuppgift, eftersom hjärnan drar iväg i associationer av det ständiga bruset som sköljer över oss, säger Ola Schenström.
Våra hjärnor registrerar automatiskt allt som sker runtomkring oss. Problemet är då att vi inte ser de val vi har. Till exempel om datorn hänger sig, reagerar vi ofta på autopilot och blir stressade. Det är då vi ska stanna upp, observera situationen och skilja på känslor och på fakta.
Stannar du upp och blir medveten genom att ta ett par djupa andetag och fokuserar så minskar du stressen omedelbart. Man måste titta på vad man kan påverka. Som stressad är man inte så smart och det är vare sig bra för dig som chef eller för dina medarbetare, säger Ola Schenström.
Kommunikation eller bristande sådan orsakar ofta oro och stress på en arbetsplats. Ola Schenström menar att man även i möten eller inför samtal med medarbetare kan använda sig av mindfulnessövningar. Det är inte ovanligt att samtal sker under tidspress. Om chefen i stället är lugn, närvarande och ger sig tid att sitta ner på en lugn plats och lyssna koncentrerat på medarbetaren, så skapas en tryggare grund att stå på.
Det är när hjärnan drar iväg i olika tankebanor som det viktiga är att vända tillbaka till det som sker nu. Då får du ett mycket effektivare ledarskap, säger Ola Schenström.
Samlingsrummet är målat i bleka färger och på golvet ligger kuddar. Här tar psykiater Ola Raphael emot grupper och enskilda för övningar i att finna sitt inre lugn. Under två år har han och kollegorna givit specialdesignade kurser för chefer.
Vi kan konstatera att det är ett stort problem, att många chefer idag uppfattar att de är så stressade att de balanserar på gränsen till kollaps.
Ola Raphael menar att mindfulness är övning. Det tar ett tag att erövra och det är meningen, det är ingen quickfix utan kräver tid.
Man ska inte vara för hård mot sig själv när man börjar öva. Att tankarna far i väg är helt naturligt. Det viktiga är att öva sig i att hitta tillbaka och fokusera.
Genom enkla vardagsövningar som alla går ut på att stanna upp och reflektera, ökar man sin förmåga att fokusera.
Man kan börja med frukosten. Bara sitta stilla, utan att läsa tidningen eller lyssna på radio och reflektera över vad man äter och hur det smakar. Så enkelt övar man sin observationsförmåga.
För Ola Raphael är det en självklarhet att meditera varje dag. Det skapar ett lugn som han tar med sig i arbetsdagen. Och han menar att det går att utläsa mätbara effekter av ökad närvaro, bland annat i neurologisk forskning. Undersökningar visar att hjärnan fungerar bättre när den ges tillfälle till lugn och vila. Och att det premieras att vara simultan och att ha många bollar i luften när man är chef, har han inte mycket till övers för.
– Visst är det bra att kunna ha flera arbetsuppgifter igång samtidigt, men det är när man inte kan fokusera på det man gör, som det blir problematiskt. Jag har mött chefer som jobbat tio timmar på en dag och ändå upplevt att de inte gjort något.
//slut text//
Fakta:
Mindfulness innebär övning i närvaro, uppmärksamhet och medvetenhet.
Det leder till stressreduktion, ökad förmåga att fokusera ökad flexibiltet och ökad produktivitet.
Kommer ursprungligen från buddismen, där medveten närvaro är en viktig del i meditationen.
Ruta:
Det finns mycket att läsa om mindfulness. Här är några boktips:
Mindfulness i vardagen, Ola Schenström
Vem är det som bestämmer i ditt liv? Åsa Nilsonne
Vart du än går är du där – medveten närvaro i vardagen, Jon Kabat-Zinn
Så tränar du mindfulness:
Stanna upp
Ta ett djupt andetag
Observera vad som pågår i dina tankar, känsloliv och din kropp
Acceptera att det ”är som det är” just nu
Tre chefer om mindfulness
Inger Gustavsson, enhetschef, infektionskliniken Sunderby sjukhus i Luleå
– För mig betyder mindfulness att jag har mycket lättare att leda och att stötta mina medarbetare.
Inger Gustavsson har varit chef på infektionskliniken på Sunderby sjukhus i fyra år. Hon tycker mycket om sitt jobb, men beskriver sig själv som en person som tar på sig alldeles för mycket. Till slut blev pressen för stor.
– Jag fick sömnproblem. På nätterna började jag vakna redan efter några timmar, ältade arbetet och kunde inte somna om.
Hon gick en kurs i mindfulness och den hjälpte Inger Gustavsson att sova. När hon vaknar på natten gör hon en övning och kan somna om. Och på arbetsplatsen har hon infört enkla övningar för sina medarbetare, vilket lett till bättre samarbete och högre effektivitet.
– Det är så enkelt. Vi samlas på morgonen, går igenom hur var och en har det, vi planerar dagen och avslutar med några minuters stilla meditation. Och vi gör ungefär på samma sätt när arbetspasset är över, säger Inger Gustavsson.
Till en början var personalen skeptisk, men nu när alla märker skillnad, är det ingen som höjer på ögonbrynen längre. Inger Gustafssons fortsätter för egen del att kämpa mot att ta på sig för mycket arbetsuppgifter.
– Men jag blir varm och rörd av att se mina medarbetare stötta varandra och att vi tillsammans faktiskt utvecklar vår arbetssituation.
Jeanette Ekenberg, personalchef FF Fastighetsservice, Norrköping
Det är ofta stor stress på jobbet, telefonerna ringer och mötena avlöser varandra. Jeanette Ekenberg upplevde att det var svårt ibland att samla tankarna och det var ofta jobbet följde med i tankarna även efter arbetstid. Hon ville hitta ett sätt att samla tankarna både i arbetslivet och privat och lärde sig mindfulness. Och hon säger att det funkar.
– När telefonen ringer kopplar jag bort det andra och fokuserar enbart på samtalet. Eller så väljer jag att inte svara för att jag håller på med något annat. Det är så enkelt.
Idag blir hon inte heller så stressad för det som sker runt omkring. Och drar tankarna i väg vet hon vad hon ska göra.
– Jag pratar med mig själv. Det låter kanske flummigt, men det funkar.
Och så har Jeanette lärt sig skriva lappar och att stänga av mejlen när hon håller på med en arbetsuppgift. Och på tåget hem genomför hon en övning för att rensa sig efter arbetsdagen.
– En övning är att fokusera på det jag ser utanför tågfönstret, stanna i det och iaktta. Då är jag avslappnad när jag kommer hem. Men man måste öva hela tiden, att erövra den där medvetna närvaron tar lite tid.
Björn Trolle, vd Aldro Institutet i Malmö
– Jag tänkte att mindfulness kanske var en sån där grej som många testar och så är det inget mer med det.
Men Björn Trolle har tänkt om. För honom har den ökande medvetenheten givit insikter om hur styrd han var av sin autopilot tidigare.
– Jag upptäckte att jag var alldeles för fokuserad på det som låg i framtiden. Ett möte om två veckor kunde stressa mig så att jag tappade fokus på det jag skulle göra nu.
Björn Trolle driver ett vårdinstitut för beroendebehandling. Det är ofta stor stress, långa upphandlingsperioder och möten med både klienter och personal.
Och Björn Trolle tycker att han numer är mer effektiv i sitt arbete och när stressen ökar kan han idag repetera övningarna och på så sätt fokusera bättre.
– Och jag har till och med lyckats korta min arbetstid genom att jag kan koncentrera mig på en och samma sak utan att fara iväg i tankarna. Och när jag får ett återfall har jag redskap för att hitta tillbaka till lugnet.
Ledarskap
Lyssna inåt – bli en bättre chef
Mindfulness är inget hokuspokus. Det handlar om att stanna upp och lyssna inåt. Med medveten närvaro övar du på att vara i nuet, minska stressen och blir en effektivare chef.
Annons