Lusten till arbetet

Så här återfår du lusten till jobbetByt miljö, skapa dig egna utmaningar och öka disciplinen tipsar Nina Jansdotter.

Har lusten till jobbet sinat, eller kanske försvunnit? Vardagen går på tomgång, på rutin, för att du måste. Då är det dags att analysera vad som hindrar din lust. Behöver du tagga upp, tagga ned eller åt sidan? Eller hitta andra knep? Det finns sätt att finna lusten igen – och behålla den. Nina Jansdotter ger sina bästa tips.

Text: Helena Munther

Visst måste vi tillåta oss tillfälliga dippar ibland. Men om inget känns roligt längre är det dags att fundera över vad det beror på. En del har växt ur kostymen, gör saker med vänsterhanden och behöver nya utmaningar, medan andra lever på gränsen till vad som går att klara av, ständigt med en känsla av otillräcklighet. Inte konstigt om lusten försvinner. Men identifierar man hindren till lusten är det lättare att sätta in krutet på rätt ställe.
– Många chefer är prestationsinriktade och blir mer som en robot, man går till jobbet, men det känns inte roligt, det känns ihåligt. Andra har hamnat i ett ekorrhjul, man hade en vision från början och ville åstadkomma något. Man kanske ville vara chef och inte administratör, men verkligheten gav inte möjligheter – då minskar lusten, säger Nina Jansdotter, beteendevetare och karriärcoach.
Frågan är då om man är på rätt plats.
– Varför ska man vara någonstans och inte känna lust? Ingen tar ansvar för chefens olust, det får man ta själv.
Ibland kan det hjälpa att reflektera över några huvudfrågor, säger Nina Jansdotter.
– Vem är jag, vilka egenskaper har jag, vilka passioner har jag, vad driver mig, vad vill jag? Och hur går jag till väga för att göra det jag vill?
Är man inte redo att byta jobb kan man skapa sig egna utmaningar.
– Man kan bestämma sig för att göra saker på ett annat sätt, göra presentationer annorlunda, utvecklingssamtal på nya sätt, eller vara på ett annat sätt, kanske bli bättre på att lyssna under 30 dagar och sedan utvärdera, vad hände med ledarskapet, blev resultatet bättre?

Handlar det istället om att det är för mycket på jobbet, det ställs orimliga krav och känslan av misslyckande sveper som en svag dimma? Då kan man behöva jobba med sin självkänsla och sluta jämföra sig med andra, tysta den inre självkritikern och ge sig själv egen feedback. Vem är det egentligen som ställer alla krav? Är det inte du själv? Tagga ner och acceptera att orken inte kan vara på topp jämt. Kanske har man bara fått för lite sömn, mat, träning eller andra basbehov?
– Då blir allt roligare om man sover mer, simmar eller ser till sin hälsa. Människor som tränar har lättare att gå in i flow–tillstånd.
Det kan också vara så enkelt att se över jobbet och fundera vad är det huvudsakliga målet? Leder verkligen allt man gör till målet? Skala bort onödiga arbetsuppgifter som inte leder till målet. Blir man mer effektiv får man mer tid över till reflektion och kreativitet – och det ökar lusten.

Samla små uppgifter och skapa hela arbetsblock istället för att smådutta då och då. Det är ineffektivt och gör det svårare att hålla fokus. Minska de störande avbrotten; stäng av e–postplinget och sätt mobilen på ljudlöst vissa tider och bestäm tider när mailen ska kollas.
Mer struktur kan ge mer effektivitet och därmed mer tid över.
Andra har för mycket struktur och skulle må bra av lite mer frihet.
– Man behöver olika grader av frihet och struktur. Men ytterst få behöver en extremt styrd struktur. De flesta mår bra av att jobba hemma eller på café ibland, kanske en dag i veckan. Det är jättepositivt för arbetsmotivationen, säger Nina Jansdotter.
Det finns kontorshotell med klippkort dit man kan komma när man vill. Den nya tekniken med sociala medier, trådlösa nätverk kan öka rörligheten i vissa uppgifter.
– När man jobbar någon annanstans får man jobba mer ostört, man slipper möten som styckar upp dagen, man får andra perspektiv, hjärnan vaknar till och det blir lättare att tänka kreativt.
Hon påminner om att alla har arbetsuppgifter som kan utföras på annan plats, även läkare, de kan exempelvis skriva rapporter i miljöer de trivs.
– Frihetskänslan är ofta kopplat till lusten. Många längtar efter semester, men med mer frihet, mer pauser både på och efter jobbet kan man lättare hushålla med sin energi och därmed behålla lusten till jobbet.



Skrivet av Helena Munther

Läs även

Annons