Listspecialisten

Välj finaste pappret, en vacker penna, tänk ut kreativa symboler för de olika rubrikerna. Nu är att-göra-listan klar. Luta dig tillbaka.

Kära läsare, här nedan följer några ovärderliga tips i hur man planerar sin dag, sitt år eller sin verksamhet. Dessa tips går med fördel att klippa ut och rama in eller laminera! I min blygsamhet lämnar jag öppet för era respektive tolkningar och jag kommer inte att åka runt till er var och en och följa upp er planering, men det är alltid positivt med respons. De metoder jag presenterar nedan är utmejslade och byggda på erfarenhet under många år då jag arbetar med kvalitet som varumärke.
1. Miljön runt tillblivelsen av en Att göra-lista är oerhört viktig. Se dig omkring med ett kritiskt öga. Ställ dig frågor: kan jag koncentrera mig här? Känner jag mig lugn och harmonisk? Om inte - åtgärda omedelbart problemen eller välj en annan plats. Själv föredrar jag att skriva mina Att göra- listor på en öde strand någonstans runt Medelhavet, men det är en smaksak. Är det stökigt? I såfall: se till att städa, plocka undan föremål som stör fokus. Putsa, feja, koka kaffet, tänd stearinljuset, sätt på Enya i bakgrunden (här lämnar jag öppet för annan musik: storbandsjazz eller konsttechno). Du förbereder din matsäck (som jag lite skämtsamt brukar kalla det när du nu ska ut på en planeringsresa). Du lyxar till det med en god ost, nyplockade tomater och flingsalt. Det är när allt detta är gjort som det är dags att skrida till verket.
2. Pappret du väljer för Att göra-lista måste väljas med stor omsorg. Det ska vara ett lagom stort papper, inte A4 (det är för stort och kan upplevas som krävande), men inte heller A5 då det finns risk för att du då behöver använda baksidan också, och då tappar du kontrollen över din planering. Det måste vara överblickbart (skissa gärna). Pappret kan gärna vara av ett tjockare och dyrare slaget. Låt säga ett japanskt handpressat lackat äggskalsfärgat wachi. Det är bra! Det får inte vara för sladdrigt, inte heller vara omöjligt att vika.
3. Så kommer vi till pennan. Ta nu ingen penna ”vilken som helst”. Det är viktigt att du får rätt penna som ligger bekvämt i handen. Ingen läckande tusch, inga smala blyertspetsar som bryts (hur skulle det se ut?? Just när du känner flow och vet vad du ska skriva upp så bryts spetsen!!?? En katastrof!). Det bästa är att du väljer penna redan innan du går och lägger dig, då spar du tid och är effektiv. Bläckpenna är inte att rekommendera då det ibland kan förekomma skäl att ändra i sin Att göra-lista. Du förstår vilket kaos som kan uppstå? En nyvässad blyerts, snidad i ekträ, 2B, och om detta ej finns en fjäderpenna med indiskt bläck som signalerar medvetenhet och kreativitet, i vissa fall också konstnärlighet (se nästa punkt).
4. Med ett vackert papper och en behändig penna brukar jag (och då hänvisar jag till den tunga erfarenhet jag har av sådant här arbete) börja med att göra en blomstergirlang runt rubriken ( i detta fall Att göra:). Denna blomstergirlang kan innehålla alla de blommor och blader som just du tycker om (slå upp på Google Bilder om du känner dig osäker). Om du har livlig fantasi kan du fortsätta runt hela pappret och om du har mellanrubriker är det riktigt käckt att utveckla konceptet med vinrankor och kanske någon exotisk fågel. Du kan experimentera med alternativa rubriker som engelskans ”To do” eller tyskans lite vassare ”Zu tun”, eller africaan ”Om dit te doen”. Känner du dig romantisk för dagen kan du klämma in ett ”di fare” på italienska eller ” para hacer” på den något mer dramatiska spanskan. Så nu har du kommit igång, så till vida att du också hittat ditt suddgummi. Möjligen har kaffet kallnat vid det här laget och då kan du med fördel skriva - göra kaffe på din lista.

Lycka till!

Ann Hingström
 

Läs även

Annons