Fanny Widman: ”Vi är så vana att bli utsatta att vi knappt reagerar”

Chefstidningens krönikör Fanny Widman är inte förvånad över att de sexuella trakasserierna ökar igen. Nu måste fler män ta ansvar och agera på det som händer, skriver hon.

Fanny Widman, föreläsare och författare med fokus på jämställdhet, vd för Fannys förebilder.

Foto: pressbild

Vi är på en kickoff med jobbet – på en färja på väg till Finland. När vi hänger i en av barerna blir jag väldigt uppmärksammad av flera män. Efter ett tag frågar min chef:

“Ska jag behöva hångla med dig för att de ska låta dig vara ifred”.

Jag svarade:

“Det behövs inte, jag är van – jag kan hantera det själv”.

Det här är inte det grövsta exemplet på sexuella trakasserier och övergrepp som jag själv varit med om – men det gör två saker tydliga.

1. Sexuella trakasserier handlar ofta om makt.

2. Vi kvinnor är så vana att bli utsatta att vi ibland knappt reagerar. Dessutom har vi massor av inlärda strategier för att hantera det.

Metoo-uppropen i Sverige blev bland de största i världen. Tusentals kvinnor vittnade om sexism och sexuellt våld i våra hem, på jobbet, i skolan, ja egentligen i offentlighetens alla rum. Vi bröt tystnaden, vände på perspektiven och ställde krav. Metoo var sannerligen en revolution som gjorde att vi började prata om problemet.

Men gjorde det att de sexuella trakasserierna upphörde? Nej, tyvärr inte.

När jag ser att 33 procent av alla kvinnor mellan 20 och 24 år (Arbetsmiljöverket 2024) har utsatts för sexuella trakasserier från en chef, kollega eller annan person på arbetsplatsen under den senaste tolvmånadersperioden blir jag mörkrädd!

Nu måste fler män ta ansvar för att se och agera på det som händer!

Fanny Widman

Men inte förvånad. All viktig förändring möter motstånd. Jag tror också att det är resultatet av att vi i Sverige blivit soffpotatisar som på något sätt tror att vi är klara med det där med jämställdhet.

När jag pratar om bristen på jämställdhet brukar jag lägga ansvaret på strukturen. Det kan hjälpa kvinnor att se att man är del av en struktur, det är inte dig det är fel på! Det är också viktigt för män. Kan man se att det är ett strukturellt problem så innebär det också att det inte är du som individ som är ansvarig för allt som strukturen skapat. Så nej – det är inte alla män.

Men du som man kan vara en del av förändringen och jag kommer nu vända mig till alla er män som läser detta.

Sexuella trakasserier handlar om makt (och ni män sitter på grund av strukturen på mest makt) och kvinnor har (återigen på grund av strukturen) lärt sig att hantera det.

Nu måste fler män ta ansvar för att se och agera på det som händer! Läs gärna artiklarna här i Chefstidningen så får du råd om vad du kan göra. Min fråga till er blir:

Vad kan ni göra annorlunda för att bli en del av den här förändringen?

För ni måste GÖRA något annorlunda. Gör ni samma sak som ni alltid har gjort kan ni också förvänta er samma resultat.

Fanny Widman, föreläsare och författare med fokus på jämställdhet, vd för Fannys förebilder.

Nu ökar de sexuella trakasserierna på jobbet igen

 

Läs även

Annons