Jag har en post–filofaxkris, här i gränslandet mellan den analoga och det digitala. Papperskalendern är urmossig och den virituella är hur praktiskt som helst. I teorin. Men inte i praktiken – för jag vill ha det skrivna framför ögonen. Det räcker inte med att byta fönster i datorn – jag behöver en uppslagen kalender, min anteckningsbok med ”att–göra–listorna” och de gula postis–lapparna som ofta är en förstärkning av det som redan står i någon annanstans.
De dubbla kalendrarna betyder i bästa fall att jag har dubbel koll på allt. I värsta fall (läs: verkligheten) betyder det att jag inte har koll alls. Att jag vet att jag har gjort en anteckning ”någonstans” men inte vad det stod i densamma och framför allt inte var. Detta blev jag varse nyligen då min kollega Karin för tredje gången på kort tid visade in en person till mitt rum med orden” ditt besök har kommit” och jag återigen fick låtsas som om jag var beredd på det.
Tips för att klara den här övergången mottages tacksamt.
Vi har ett fullspäckat nummer med planering i fokus – verksamhetsplanering. Ett nödvändigt ont eller ett effektivt verktyg?
En som inte tror på långtidsplanering är Percy Barnevik. Den tiden är förbi, säger han och menar att man invaggar sig i en föreställning om att man kan kontrollera framtiden. Vilket man inte kan. Läs mer av Percy Barneviks råd för att bli en framgångsrik ledare i Chefstidningen.
Callcenter är en utskälld bransch med ofta låga löner och dåliga villkor. Det är också här som unga och andra som står långt från arbetsmarknaden får jobb. Nu ska branschen tvätta sitt rykte genom att utbilda sina unga chefer i hur man leder, motiverar och hur man ger feedback. Jag tänker att det här EU–projekt som satsar på ledarskap för unga vore bra för de flesta chefer att haka på. I sin enkelhet handlar det om att ge feedback, hitta personliga drivkrafter och motivera. Voìla, ett tips för framgångsrikt ledarskap.
Eva Brandsma
Chefredaktör