Råd till dig som vill satsa på ett cirkulärt kontor

Glöm slit och släng när ni gör om på kontoret. Klimatledare tänker cirkulärt också när det gäller bord och stolar.

Annie Leonsson, expert på cirkulär inredningsarkitektur på White arkitekter.

Foto: Getty Images / privat

Ibland glömmer man att relativt små beslut om hållbarhet kan göra stor skillnad. Om man tar dem tillsammans med andra.

Med det i åtanke – betänk att produktionen av kontorsmöbler i Sverige beräknas generera mer än 150 000 ton CO2e  i klimatpåverkan per år. .. (motsvarar cirka 30 000 varv runt jorden med en bensindriven bil.)

– Egentligen skulle vi nog aldrig mer behöva producera skrivbord och skrivbordsstolar, konstaterar Annie Leonsson, expert på cirkulär inredningsarkitektur på White arkitekter och fortsätter:

– Idag finns det många återbruksleverantörer och alla har sina lager fulla med skrivbord och stolar.

Så man kan inte skylla på dålig tillgång för här tycks en cirkulär affärsmodell ha vunnit terräng. Stolar kan kläs om, stativ kan lackas om, skivor slipas och målas.

– Just stolar och skrivbord är två produkter som kan cirkulera länge, tillägger hon.

För Annie Leonsson och kollegorna på White arkitekter är hållbarhetstänket självklart idag. Och kunder som inledningsvis inte tänkt på cirkulär inredning brukar lyssna när man pratar prislapp. Det är så klart billigare. Beroende på produkt och hur mycket som måste kläs om och lackas om brukar man landa på 50 till 70 procent av nypris. Och klimatavtrycket blir minsta möjliga.

Vi har jobbat med återbruk i många år men jag skulle säga att något hände för två år sedan, det är ett tydligt skifte.

Annie Leonsson

– Vi börjar alltid med en inventering i fyra steg, säger Annie Leonsson och förklarar:

1. Vad kan vi återbruka helt utan åtgärd?

2. Vad behöver vi klä om? Lacka om? Slipa?

3. Måste vi tillföra något nytt? Kan vi i så fall hitta det begagnat? Begagnatmarknaden för kontorsmöbler är idag stor. Här kan man också bli av med möbler man inte behöver längre. Ofta kan begagnatleverantörer också hjälpa till med både omklädning och omlackering.

– I projekten White gör brukar det i slutänden vara väldigt lite som måste slängas. Bara sådant som är trasigt och inte kan lagas, säger Annie Leonsson.

4. Behöver vi något som inte går att hitta begagnat? Är det så gör vi medvetna och hållbara val som sedan kan cirkulera vidare. Inget billigt slit och släng. Alla material vi använder ska vara så solida att de kan slipas ner och lackeras om många gånger.

– Ofta når vi över 90 procent återbruk. Vilket känns gott i magen också, säger Annie Leonsson.

Är det något i cirkulär inredning som kan få kunder att tveka?

– Möjligen det här med garantitider. Köper du nytt kan du få upp till fem – tio års garanti.  Återbrukade möbler har kanske bara två års garanti. Men det betyder ju inte att produkten är dålig. Och om något går sönder och måste lagas har du nog ändå tjänat på att köpa begagnat rent prismässigt.

– Vi har jobbat med återbruk i många år men jag skulle säga att något hände för två år sedan, det är ett tydligt skifte. Kunderna efterfrågar det här nu, alla har hållbarhetsmål idag och när man bygger varumärke är det många som vill prata om sin cirkulära inredning, säger Annie Leonsson.

På Corems kontor i Kista har White jobbat med återbruk av byggmaterial, tekniska installationer och lös inredning. Corems kontor har blivit ett referensprojekt för att göra återbruk till den nya standarden inom byggsektorn.

Foto: Anders Bobert

Läs även

Annons