Finanskris och galopperande arbetslöshet betyder blomstrande tider för Arbetsförmedlingen. Om man sköter sitt uppdrag, ja. Och det gör vi, säger generaldirektören.
Text: Eva Brandsma
- Jag ska bara piffa lite, säger Angeles Bermudez Svankvist.
Med toalettdörren öppen pratar hon vidare medan hon målar läpparna och kammar till håret.
- Vi brukar ha möten här i badrummet, säger hon, eller hur?
Jo, presschefen håller med. Begreppet Öppen Arbetsplats får genast en vidare betydelse.
Angeles Bermudez Svankvist är nöjd. Den 1 september 2008 tillträdde hon officiellt som generaldirektör för en av landets största myndigheter. Tre veckor senare slog den globala finanskrisen till. Under ett år varslades 20 000 personer i månaden och arbetslösheten i landet riskerade att nå rekordhöjder.
Nu har det vänt, arbetslösheten sjunker långsamt. Framför allt har tilltron kommit tillbaka.
- Men jag är fortfarande rädd för en dubbel dipp, säger Angeles Bermudez Svankvist.
Vändningen på arbetsmarknaden innebär en andningspaus för organisationen. Tid för reflektion och utvärdering. Under de här två och ett halvt åren har tempot varit högt. Många har arbetat väldigt mycket enligt
generaldirektören. Själv har hon lagt 80-90 timmar i veckan på sitt arbete periodvis. För att det har behövts säger hon, inte för att någon har krävt det av henne. Arbetsförmedlingen växte med nära 3000 personer för att möta krisen. Över 1000 nya kontrakt med kompletterande aktörer, såsom coacher, har skrivits under. Arbetsförmedlingar på företag runt om i landet har satts upp för att möta de varslade. En omorganisation har genomförts till en plattare organisation och en mer enhetlig sådan över hela landet. Ett riksdagsval, ett EU-ordförandeskap, en socialförsäkringsreform som innebar tusentals nya kunder, en arbetskraftsinvandringsreform, nya regler för nyanlända flyktingar. Arbetsmarknadspolitiken och jobben har varit i fokus under de senaste åren. På det privata planet har Angeles dessutom gjort en gastric bypass–operation, vilket innebär att man förminskar magsäcken. 46 kilos viktminskning har fört med sig att Angeles ser strålande ut.
- Jo, det har varit mycket. Men intensivt och kul. Och vi har klarat uppdraget.
En utmaning har varit att inte släppa det långsiktiga tänkandet till förmån för det akuta läget. För samtidigt som frågan på allas läppar har varit hur de varslade skulle få sysselsättning, har det handlat om att bädda för en enklare arbetskraftsinvandring.
Framtiden är inte långt borta. Redan nästa år kommer vi i Sverige och i Europa märka av de stora pensionsavgångarna. Enligt en beräkning som den spanske förre statsministern Felipe Gonzàles presenterat kommer Europa att behöva ytterligare 50 miljoner människor som arbetskraft fram till 2020.
– 50 miljoner, understryker Angeles. Det är en väldig massa folk, som kommer att behövas för att upprätthålla välfärden i Europa.
Länderna kommer att slåss om arbetskraften och arbetskraftsinvandringen från utomeuropeiska länder kommer att vara nödvändig. Europeiska kvinnor måste ges möjligheter att komma ut på arbetsmarknaden, socialförsäkringssystemen inom EU behöver samordnas för att göra det möjligt.
VI lever inte längre i en lokalt isolerad miljö, säger Angeles. I det globala samhälle vi befinner oss i hänger världen ihop och det är nödvändigt att se helheten. Det är hon själv bra på menar hon.
Utanförskapet är den fråga som Sverige brottas med i kanske större utsträckning än våra europeiska grannar. En stor grupp unga människor är utestängda från arbetslivet och samhället. Det är dem som vi måste satsa på menar Angeles.
För att förklara tar hon baksidan på ett dokument och börjar rita med en blyertspenna. Kolumner med ungdomar å ena sidan och arbetsgivare å ena sidan.
– Mellanrummet här emellan, det är här vi finns, säger Angeles, och pennan far som en propeller på pappret. Vi måste se till att de här grupperna finner varandra. Och det finns inte EN lösning. Vi måste ha många olika sätt att jobba. Vårt uppdrag är inte att ge jobb, utan att hitta folk i systemet och lotsa dem rätt.
Skrämmande siffror visar att var fjärde elev lämnar grundskolan utan fullständiga betyg, var femte gymnasieelev.
– Kan du förklara för mig hur Sverige har kunnat misslyckas så fullständigt med skolan? Jag kan det inte.
Hon menar att det oftast inte är mer skola man behöver när man misslyckats med just skolan. Inte i ett första skede. Man behöver ett arbete. Därför har hon knackat dörr hos våra stora arbetsgivare och tiggt om praktikplatser. Och listan är lång och hon är stolt över att ha fått med sig så många. Som exempel nämner hon att Ica tar emot funktionsnedsatta ungdomar, Systembolaget välkomnar utlandsfödda. Swedbank ger praktik till ungdomar som inte klarat skolan och SE-banken satsar på akademiker som inte fått jobb.
För de små arbetsgivarna gäller det att hitta rätt med lärlingar. En win-win situation uppstår när det faller på plats - en ung individ hittar sitt framtida yrke och arbetsgivarens företag, kan om det faller väl ut, klara ett generationsskifte.
Det här är den i särklass viktigaste frågan just nu menar Angeles. För att klara pensionsavgångarna och bekämpa utanförskapet, måste de som står utanför arbetsmarknaden rustas för att kunna ta sig in. Därför står hon också helt bakom de nya reglerna för socialförsäkringen. Övertygad är hon att den som har minsta möjlighet att jobba mår absolut bäst av att göra det.
Angeles har ett rykte om sig att säga vad hon tycker. Det retar en del. Kritik mot Arbetsförmedlingen och hur myndigheten sköter sitt uppdrag har hon inga problem att svara på. Men det har förekommit en del kritik mot hennes person också. Hög lön, dyr bil, anställningar av tidigare kollegor.
– Jag tror att när man inte kan kritisera min arbetsinsats, då blir det personangrepp istället. Det tycker jag kan vara orättvist och jobbigt. Men det är risken med när man är öppen och bjuder på sig själv, att man gör sig sårbar.
Men under åren har hon fått bekräftelse många gånger på att hon har ett ledarskap som uppskattas. Chefspris och myndighetschefspris kan hon lägga till i sitt cv. Mycket hjärta och en rak hand när det behövs säger hon. I sin ledarskapsbok ”Management by love - Att leda med mångfald” beskriver hon just detta. Då boken skrevs var hon chef för Folktandvården. Då drevs hon av en vilja att alla skulle ha hela tänder i munnen. I Botkyrka där hon bodde och arbetade, plockade a-lagsgubbarna på parkbänken i centrum upp sina löständer ur fickan när hon kom gående och stoppade in dem i munnen så att hon inte skulle bli besviken.
Att en tandläkare söker ett jobb som generaldirektör för landets största myndighet hör inte till vanligheterna. Angeles var också den första att få en sådan post i ett öppet anställningsförfarande. Engagemanget och värdegrunden bidrog till att det blev just hon tror hon själv.
– Jag tycker att jag har det vackraste av alla uppdrag man kan ha.
Ledarskap
I framtiden måste alla få plats
Finanskris och galopperande arbetslöshet betyder blomstrande tider för Arbetsförmedlingen. Om man sköter sitt uppdrag, ja. Och det gör vi, säger generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist.
Annons