”Hur ni hanterar det här blir en del av er kultur”

Att tvinga in folk till kontoren igen - eller inte - kan bli en ödesfråga. Helene Barnekow, avgående vd på Microsoft Sverige, ser hur företagskultur är viktigare nu än någonsin.

Foto: pressbild

Svenska Microsofts avgående vd Helene Barnekow är van vid flexibilitet och hybrida arbetsplatser. På Microsoft har man länge jobbat enligt devisen ”jobb är något du gör, inte något du går till” och nu ser hon frågan segla upp som en av vårens viktigaste.

– Hur man hanterar det här kommer att bli en del av företagets kultur en lång tid framöver, varnar hon. Med andra ord krävs eftertanke innan man kallar in styrkorna. Om det nu är det man funderar på.

– Jag skulle inte tvinga in folk på full tid till kontoren igen om det inte finns en extremt bra anledning till det, säger hon och tillägger att man behöver förstå att inget är som förr. På ett eller annat sätt måste man förhålla sig till den nya situation som råder. Talangerna där ute har fått livet att fungera bättre under pandemin, de tänker inte gå tillbaka till stressiga morgnar med tårfyllda lämningar på dagis och evighetslånga bilköer. Varför skulle de?

– Det är ju ren galenskap att vi tvingar folk att komma in en viss tid varenda morgon bara för att, konstaterar hon.

Hon råder chefer att på riktigt tänka till om vad som kommer att funka bäst för deras företag och medarbetare framöver. En viss flexibilitet måste man med säkerhet erbjuda men hur ska ni lägga upp ert arbete?

Det är ju ren galenskap att vi tvingar folk att komma in en viss tid varenda morgon bara för att.

Helene Barnekow

– Under pandemin såg vi att effektiviteten ökade, men innovation och kreativitet tog ett steg tillbaka. Det förvånar mig inte. Vi behöver ses för att bygga kultur, och för att vara kreativa med våra team och kunder.

Utmaningen nu är att dra nytta av den där effektiviteten, samtidigt som vi hittar sätt att främja innovation och kreativitet.

– Kanske ska man bestämma att alla ska vara inne en bestämd dag varje vecka, eller att alla som jobbar med en viss kund ska vara inne vissa dagar, eller… Man får vara kreativ och hitta sätt att skapa den mångfald och de mötesplatser som behövs för att skapa framgång.

Och när man tror sig ha hittat ett sätt, då måste man ta sig tid att kommunicera det.

– Prata igenom ert beslut med personalen. Förklara varför ni landat i den hållning ni har. Och var ödmjuk i detta, situationen är ju ny för alla, ge det sex månader och utvärdera sen. Säg till er personal att ni lär er tillsammans om detta.

Många chefer uttrycker rädsla för att ”tappa” sina team när de inte längre ses fysiskt varje dag. Vad tror du att man ska göra åt det?

– Gör täta incheckningar med personalen. Jag lärde mig tidigt att säga Hur mår du? i stället för Hur går det? Det var helt magiskt vilken skillnad det var. Frågar man hur det går svarar nästan alla ”bra…” Med frågan ”hur mår du” får man ett helt annat slags samtal.

Helene Barnekows sätt att hinna med de viktiga incheckningssamtalen är att helt enkelt boka in dem i kalendern.

– Jag bokade in walk&talks under lunchen varannan dag i min kalender och så spontanringde jag till medlemmar i mitt team under de där promenaderna, säger hon.

Jag kände att jag ville ha en mer flexibel livsstil och kunna fokusera på saker jag verkligen brinner för.

Helene Barnekow

För Helene Barnekow som varit vd på Microsoft Sverige i tre år – och tillbringat stor del av sitt yrkesliv i storföretag som Sony Ericsson, Dell EMC och Telia – väntar också något nytt i år. I mars lämnar hon Microsoft för ett nystartat norsk konsultbolag, Ascension, som hjälper företag med varumärkesbyggande, kultur och ledarskap.

– Jag hade nog tänkt stanna längre på Microsoft men det var något som växte fram hos mig under pandemin. I storföretagsvärlden har man en ganska tuff kalender, så är det ju. Jag kände att jag ville ha en mer flexibel livsstil och kunna fokusera på saker jag verkligen brinner för.

Ska man sammanfatta det där engagemanget i ett ord blir det förmodligen ”kultur”. Västeuropachefen på Microsoft konstaterar i ett pressmeddelande att Helene Barnekow gjort mycket för Microsofts kultur och det blir hon glad för. Hon har på ganska kort tid fått in många kvinnor i det mansdominerade företaget, hon har envetet jobbat med mångfald och inkludering, tryckt på behovet av nyfikenhet och livslångt lärande, skapat nya samarbeten internt och externt med kunder och startups. Hon har pratat hållbarhet och att göra skillnad.

Men vad är det som gjort att du lyckats tror du? Det finns väl många chefer som pratar mångfald och inkluderande kultur?

– En viktig grej som faktiskt många inte lyckas med är att börja med sig själv. Om du vill skapa mångfald börja i din egen ledningsgrupp, vilka omger du dig med, anställ inga kompisar… man slarvar ofta med det här …, säger hon.

– Det viktiga är sedan att lyssna på teamen, på individerna. Skapa broar och gemensamma upplevelser och få folk att förstå att vi inte håller på med kultur för att vi inte har något annat för oss. Vi gör det för att det gör oss bra! Det är så vi säkrar våra framtida affärer och blir en arbetsplats man vill jobba på.

I stora företag finns nästan alltid en silomentalitet, man skyddar sitt team och sin position.

Helene Barnekow

Men såklart har hon också mött motstånd.

–  I stora företag finns nästan alltid en silomentalitet, man skyddar sitt team och sin position och är inte så sugen på att göra något för någon annan. Men det där med silon är direkt skadligt. Innovation främjas inte av silotänk, inte kundnöjdhet heller.

– De hierarkier som många företag består i är också ett problem. De skapar tydlighet och det är enkelt. Har man problem går man till sin chef och ber om en lösning. Jag har i stället begärt mer självledarskap och en gemensam kultur. Att vi jobbar tillsammans. Det har inte alla gillat.

Motståndet bemöter man bäst med kommunikation enligt Helene Barnekow.

– Var synlig i alla diskussioner. Ha stora gruppdiskussioner och enskilda samtal, det viktiga är att det är du som tar dem. Och att du har din ledningsgrupp i ryggen, annars går det inte.

Sedan får man hjälpa personalen att tänka nytt. De behöver träning och redskap.

Läs även

Annons