Här är ledarskapsböckerna vi läste i år

Att läsa en och annan ledarskapsbok är ett bra sätt att få ny kunskap och inspiration. Det här läste vi 2022.

Innovationspsykologi, nyckeln till det kreativa ledarskapet (Sanoma förlag)
Sluta med brainstorming och skruva ner idélådan – det funkar ändå inte. Innovationsforskare Leif Denti och journalisten Martin Kreuger gav i början av året ut en bok om innovationspsykologi. Spännande!

Ny bok: så blir du en chef med innovationskraft

Ledarskap på besök : 15 framgångsfaktorer för att lyckas som interimschef (Kunskapshuset Förlag)
Att gå in som interimschef kan vara extremt utmanande. Lite som att landa i fallskärm bakom fiendens linje om man ska tro Johan Seltborg, själv erfaren interimledare. I sin bok visar han hur man undviker fallgropar och klavertramp.

”Som att landa i fallskärm bakom fiendens linje”

Building corporate soul (Greenleaf BookGroup)
Folk säger upp sig som aldrig förr. Varför då? Författaren Ralf Specht tror sig veta svaret. Att företagen de lämnar är själlösa. Viktig läsning om företagskultur.

”Själlösa företag är helt passé”

Maktens kvinnor (Albert Bonniers Förlag)
Hur känns det att ständigt få sitt ledarskap – och sin personlighet – ifrågasatt? Statsvetaren Jenny Madestam intervjuar i sin senaste bok landets alla kvinnliga partiledare.

”Det är synd för vår demokrati att det ska behöva vara så här”

Känslokoden (Natur och Kultur)
Får chefen gråta på jobbet? Jo, förmodligen. Känslor behöver ha en tydligare plats i arbetslivet, tror Nicolas Jacquemot som skrivit en guide till alla som vill knäcka känslokoden och må bättre på jobbet.

Får chefen gråta på jobbet?

”Smart samarbete – mot meningsskapande mikrosystem” (Studentlitteratur)
Hur lär man sig att samarbeta smartare. När storslagna projekt och initiativ havererar halvvägs är det ofta samarbetet som brustit. Det menar Alexander Löfgren som skrivit en bok om att samarbeta smart.

Så lär du dig samarbeta smartare

ADHD på jobbet (Natur & Kultur)
Hur kan personer med adhd få stöd i arbetslivet? Med sin nya bok vill Lotta Borg Skoglund och Martina Nelson ge chefer den kunskap de behöver för att kunna hjälpa.

”Man vågar berätta när man känner sig förstådd”

Ärvda svar – Om en framtid bortom gamla sanningar, slitna ord och redan tänkta tankar.(Volante)
Vår samtid kräver omfattande förändring, men mycket förblir som det alltid varit. Etnologen Ida hult har skrivit en bok för dig som vill utmana evighetsåttan och få till förändring på riktigt.

Så utmanar du evighetsåttan

Leda i ständig förändring (Liber)
Klimatförändringar, krig och cyberhot. Ylva M Andersson har skrivit en bok om omvälvande förändringar som kräver en ny syn på ledarskap.

Ny bok: så stärker du ledarskapet innan det är för sent

Känslofällan: ta makten över dina känslor, tankar och ditt beteende (Bonnier Fakta)
Lita inte för mycket på dina känslor, det kan vara en fälla, skriver Siri Helle i sin nya bok där hon uppmanar oss att vara modiga för att undvika oro och rädsla.

Lita inte för mycket på dina känslor, det kan vara en fälla

Feedbackrevolutionen – Neuroledarskap i praktiken (Ekerlids förlag)
”Feedback är farligt”sa författaren och föreläsaren Eva Hamboldt och många läste. I boken Feedbackrevolutionen förklarar hon varför hon tycker att vi ska sluta med feedback på jobbet.

”Feedback är farligt”

Närhet trots avstånd – att leda och samarbeta på distans (Liber)
Att leda digitalt kan vara en enorm utmaning. Johanna Olsson varnar för riskerna med att bli för bekväm och delar med sig av råd och tips på hur man blir en bättre distanschef.

Bara så kan du bli en bra distanschef

Timeout – konsten att få gott om tid (The book affair)
Dåligt samvete, sömnproblem och utbrändhet. Många chefer upplever att de har tidsbrist. Micke Darmell menar att vi visst har tid – vi slösar bara bort den på fel saker.

Så slipper du tidspressen på jobbet

Möten med mening (Bokförlaget Komlitt)
Jobbmöten kan kännas riktigt meningslösa och ineffektiva. I sin nya bok vill Eva Hemström hjälpa chefen att bli mötesproffs.

Så blir du ett proffs på att leda möten

Ledarrevolutionen (Prolead förlag)
Gamla system hindrar chefer och medarbetare från att göra ett bra jobb. Men nu står vi inför en ledarrevolution. Det menar författarna Jan Blomström och Lena Perrault som delar med sig av konkreta tips på hur vi går vidare.

Nu kan det vara ledarrevolution på gång

Motiverad! – Handbok i motivationsbaserat ledarskap (Liber)
Ingenting är viktigare än motiverade medarbetare. Trots det prioriteras det inte. Desirée Rovas nya bok ger verktyg för att skapa drivkraft och engagemang på jobbet.

Så ökar du dina medarbetares motivation på jobbet

Läs även

Annons