Hängmatta eller skolbänk?

Medan den oambitiösa kollapsar i en solstol, passar den ambitiösa på att förkovra sig i något som är utvecklande för ledarrollen.



Medan den oambitiösa kollapsar i en solstol, passar den ambitiösa på att förkovra sig i något som är utvecklande för ledarrollen.

Chefstidningen har tagit sig upp ur hängmattan för att botanisera bland utbudet av personlighetsutvecklande semestermål. Lediga, lata dagar ska fyllas med mening och bildning.
– Det finns en klar trend att man under semestern passar på att blir en bättre människa. Vi vill lära oss saker och utvecklas. Resa och inhämta ny kunskap.
Robert Pettersson är turismforskare på Mittuniversitetet. Han ser en förändring i vårt semestrande. Traditionellt handlade semester om återhämtning. Under fyra långa veckor på sommaren – industrisemestern i juli månad– tog vi igen oss på en strand för att orka med resten av arbetsåret.
– Idag reser vi oftare och under kortare tid. Semestern tar vi mer fragmentariskt.
Den som är målinriktad och ambitiös i arbetet kan mycket väl ha samma förhållningssätt på semestern.
– Solsemestrar innehåller ofta en aktivitet, som träning eller kunskapsinhämtning.

Det här är inget nytt. Själva ordet ”turism” kommer av franskans le grand tour. Aristokratin skickade under 1700-talet i väg sina unga män efter avslutande studier på en bildningsresa. Sönerna, för det handlade oftast om pojkarna, skulle lära sig saker de inte kunde lära sig i skolbänken genom att uppleva världen. Och det har vi tagit till oss igen.
– När det vardagliga livet handlar om heltidsarbete, pusslande och tidsbrist vill vi göra något annat på semestern. Något som bryter. Vi investerar i oss själva och lär oss måla akvarell.
Svenskar lägger mycket pengar på sin ledighet. Sju procent av hushållens intäkter går till semester och resande. Den andelen är ganska konstant, genom hög och lågkonjunktur.
Vilka grupper som har de mest ambitiösa semestrarna vet inte Robert Pettersson.
– Chefer har i allmänhet stor medvetenhet vad kompetensutveckling har för innebörd för den personliga utvecklingen, så det är sannolikt en ambitiös grupp.
Status är också, och har alltid varit, ett viktigt motiv för vilka semestrar vi väljer menar Robert Pettersson.
– Vi visar upp souvenirer, skickar vykort och en solbränna. Idag slipper vi oftast diabildvisningar… men det är lika viktigt att dela med sig av våra semesterresor. Nu gör vi det genom sociala medier istället.

Hälsocoachen Karin Sundqvist höjer ett varningens finger för att vi har för stora ambitioner under semestern. Vi behöver en tid av återhämtning.
– Det individuellt vad som är bästa återhämtningen. För mig är det avkoppling att träna. Det hinner jag inte tillräckligt under året. För en annan är det att lära sig nya saker. Att lyssna på sina egna behov är viktigast.
Karin tror att det är viktigt att ta en längre sammanhållen ledighet eftersom det tar tid att varva ner. Göra något som är ett avbrott från det vardagliga och få miljöombyte.
– Jag ser en oroande trend att många chefer inte tycker att de kan vara lediga under semestern. De är ständigt uppkopplade. Det tror jag är direkt skadligt på längre sikt.

Skapande är bra mot stress

Den som vill lära sig något nytt eller utveckla sina färdigheter och intressen har ett enormt utbud att välja bland. Språkkurser, dans, klättring, kultur. Ofta bygger konceptet på vila, sol och bad i kombination med utbildningsmomentet.

Mitt i en äppelodling i Kivik har Susanna Odén sina målarkurser. Hit till tystnaden söker sig stressade storstadsbor för att finna lugn och hitta sin kreativitet. Här får de kliva ur sin vardag och vara i sin egen bubbla några dagar säger Susanna.
– Den enda regel vi har är att man inte får kommentera någon annan.
Här pratar man inte om vad man jobbar med eller var man bor. Tanken är att släppa allt det vanliga och bara låta idéerna komma som de vill.
– Vi ställer inga krav. Man måste inte prestera något och behöver inte visa resultat. Det är en ovanlig situation för många.
Med staffli, en filt och sina penslar är man fri att göra det man vill.
– Det är inte ovanligt att stressade deltagare kommer hit och bara sover i två dagar innan de kan börja måla.
Ofta får kursdeltagarna med sig en massa idéer som är kopplade till jobbet trots att de ägnar sig åt att måla. I det lugn som uppstår i skapandet lämnas utrymme för nya idéer om vad som helst enligt Susanna.
– Den som jobbar mycket annars mår bra av att kliva ur sin vardag, stilla bruset och lyssna till sitt inre. Det ger energi och skapar plats för nya idéer.
Vi är så vana att bli bedömda och ha en massa krav på oss. I den här bubblan bestämmer du själv – och du kanske inte ens vill måla.
– Här skapar vi bara utifrån lust och inte för att vi ska prestera något. Det är helt annat än hur de allra flesta har det på jobbet.Susanne Leckne är konsult och terapeut och arbetar med ledarskap och kreativitet. Hon är övertygad om att skapande, i vilken form det än är, utvecklar dig både som människa och som ledare.
– Du lär känna dig själv bättre genom skapandet. När du förstår dig själv blir du en bättre chef.


Att ägna sig åt skapande i någon form är personlighetsutvecklande menar Susanne Leckne. Det öppnar nya perspektiv, ser hon hos de chefer hon jobbar med.
– Vi behöver använda även höger hjärnhalva.
En sommarkurs i måleri, körsång eller skrivande – vad har vi med oss in i arbetet när hösten kommer?
– När man skapar är man totalt närvarande. Att lära sig närvaro är ett bra sätt för att hantera stress. Stresshormonerna sjunker t ex när man målar, på samma sätt som när man mediterar eller utövar yoga. Man får fördjupad och mer förankrad kontakt med sig själv. När du förstår dig själv bättre förstår du också andra bättre – det blir du en bättre ledare av. Du har lättare att leda andra när du förstår dig själv bättre.


Äntligen ledig, då ska jag jobba!

Att betala för att få jobba på semestern kan låta absurt för en del. Men det handlar delvis om ideellt arbete efter en idé från Frankrike där volontärer hjälptes åt att bygga upp hus som raserats under andra världskriget.
– Man bidrar till att bevara vårt kulturarv som finns i gamla vackra byggnader, säger Lotta Bylander på Byggnadsvårdsföreningen som arrangerar byggnadsvårdslägren. Dessutom lär du dig praktisk byggnadsvård, sådant du kan ha nytta av när du snickrar i ditt eget torp. Det kan vara allt från att renovera fönster, tapetsera, måla med linoljefärg till att timra och lära sig blanda kalkputs. I sommar kommer byggentusiaster kunna renovera ett gammalt skärgårdshemman i Stockholms skärgård, rädda en kvarnbyggnad som ska bli musikscen i Enköpingstrakten eller restaurera en prästgård från 1700-talet i Viby utanför Örebro.

Skrivbordsfolk på grönbete
Ett återkommande tema för sommarkurser är naturen och längtan att få vara utomhus. Lägg till en häst till det så har vi en sommardröm för många. Det finns en lång lista med ridläger för vuxna runt om i landet – ja i världen. Nybörjare som vana ryttare.

Lena Loheim Kangevik, vd för Bee Production, är hästmänniska. En stor del av hennes fritid går åt till djuren. När hon rider koncentrerar hon sig bara på ridningen och hästen. Det är ett fantastiskt och effektivt sätt att helt koppla bort jobbet.
– Och det konstiga är att då frigörs så mycket plats i hjärnan att många bra idéer kommer efteråt.
Det är inte en slump, tror Lena, att det är så många chefer som ägnar sig åt hästar.
– Flickor som vuxit upp med hästar blir oftare än andra chefer. För dem kommer ledarskapet naturligt även i vuxen ålder. Det krävs en hel del mod och pondus att hantera så stora och starka djur som hästar.
Lena hävdar att hon har med sig mycket av från stallet, även i sin yrkesroll.
– Som chef kan man tro att man måste agera meddetsamma, men det är inte alltid man ska det. Med hästar är det ibland bättre att tänka efter innan man till exempel blir arg eller rädd. Reagerar man med spontan ilska eller rädsla med hästen riskerar man att ställa till det riktigt illa. Det viktiga är att inte backa, att vara en trygg ledare.
Genom ridning lär man sig även att behärska den egna kroppen, och tolka andras kroppsspråk.
– Det har jag väldigt stor nytta av som chef.


– Folk som kommer hit längtar efter att bli riktigt trötta!
Det säger Beata Thafvelin som driver Tunarps Säteri i Västergötland. Under somrarnas ridläger släpps skrivbordsfolket ut på grönbete. Hela dagarna går åt till att sköta häst och rida. Ingen pratar om sitt vanliga arbete säger Beata.
– Försök inte! Du kan ha vilket tjusigt jobb som helst i det civila – här är du inte bättre än du rider!
Kontrasten är för de flesta väldigt stor mot det vanliga livet. Framförallt att man arbetar med kroppen så många timmar, får träningsvärk och är ute i naturen. Man är så upptagen att dåligt väder inte blir ett problem, trots att ridningen är utomhus.
– Jag tror att folk är väldigt bortkopplade från vardagen när de är här. Det enda som kan förvåna mig är att man inte tar tillfället i akt och stänger av mobilen hela veckan. Berätta när du kommer hem istället! Passa på och njut här och nu istället.
//slut text//



Tips från coachen inför semestern:

- Stäng av och koppla bort jobbet.
- Ta lång sammanhängande ledighet. Det tar tid att varva ner.
- Fyll på med energi. Umgås inte med energitjuvar. Gör roliga saker som ger dig energi.
- Var utomhus mycket och andas frisk luft.
- Strunta i vad andra tycker är en bra semester. Lyssna på dina egna behov och vad du själv vill. Gör inte bara det barnen vill…
- Byt miljö – helst under en längre tid.
- Ge dig tid att bara vara.














Läs även

Annons