Funderar du på att byta jobb – tänk på det här först!

Semestern är slut och nu kommer den krypande - känslan av att det är dags att byta arbetsplats. Att byta jobb är ett risktagande - hur vet man om det är värt det?

Ulrika Sedell är vd för Sedell & Friends och författare.

Foto: press

– Under semestern har många saktat in och hunnit tänka och känna efter. Är jag verkligen på rätt arbetsplats? 

Ulrika Sedell är vd för Sedell & Friends, chefsutvecklare, terapeut och författare. Sedan 20 år erbjuder hon chefshandledning för ledare som leder förändring. 

– Det finns en fara med att stanna för länge på en arbetsplats man inte trivs med. Det är viktigt att lyssna in en sådan skavande känsla, men lösningen måste inte vara att byta jobb. 

Hon poängterar att ett byte förstås kan vara precis det som behövs för att kunna utvecklas och få vardagen att snurra smidigare. Det kan ge större ekonomisk frihet och ge välmående. Att gå in i en jobbsökningsprocess kan också – om det går bra – göra att man känner sig sedd, bekräftad, Säger Ulrika Sedell.

Men det nya jobbet kan också bli en besvikelse. 

– Det är med jobb som med partners- Man kan byta partner och upptäcka att ”oj då, jag sprang för fort.” Det är samma med jobb.

Den vanligaste orsaken till att man ångrar jobbytet är att kulturen eller relationen till chefen inte ger dig de förutsättningar som du behöver för att skapa de resultat som du annars hade kunnat. Det kan också vara att uppgifterna inte matchar dina förväntningar. 

– Tänk på att det tar både tid, kraft och engagemang att söka nytt jobb. Innan du bestämmer dig ska du tänka över om det går att göra förändringar som skulle få dig att vilja stanna kvar där du är. Undersök vilka möjligheter som finns, innan du tar steget, uppmanar Ulrika Sedell. 

Vad gör dig frustrerad? Handlar det om brist på utveckling, stimulans eller motivation? Eller har du en längtan efter frihet?

Ulrika Sedell

Här är hennes tips till dig som tröttnat på ditt chefsjobb men vacklar i beslutet om att söka nytt:

1. Landa först i vad det är som står på spel. Varför trivs du inte? Vad gör dig frustrerad? Handlar det om brist på utveckling, stimulans eller motivation? Eller har du en längtan efter frihet?

2. Istället för att springa iväg och söka jobb, ta reda på vad du vill. Utvärdera din situation. Dagarna det känns toppen, om du har sådana dagar, VAD är det som känns bra, vad driver dig då?

3. Vad vill du göra? Formulera delmål. Vilka byggstenar saknar du för att kunna göra det du vill?

Vad behöver fyllas på för att komma dit. Utbildning? Arbetsuppgifter för att bredda dig? Vidga ditt kontaktnät? Planera! Du har större chans att få nytt jobb om du jobbar systematiskt för att bli attraktiv och visar att du vill till någonting istället för från någonting.

4. Konkretisera och formulera ”gapet” – dvs vad vill du ha som du inte får. Titta sedan där du är; Vilka möjligheter finns där du jobbar i dag? Kommunicera med din chef och ta reda på hur du kan utvecklas på din nuvarande arbetsplats.

5. Alla som jobbar med karriärutveckling har verktyg till sitt förfogande. Därute finns mängder av verktyg och modeller för att gå till botten med dina styrkor och utvecklingsbehov. Men framförallt, behöver du formulera ditt bidrag. Vad kommer hända när kliver in i någons verksamhet? Vad tar du betalt för? Vad är du bäst på? Fundera också på vilka behov du har. Vad behöver du för att vara i ditt bästa? Och tvärtom; när blir du kort i tonen, när kommer dina sämsta sidor fram? 

– Alla har bra och mindre bra sidor. Det styrs till stor del av kontext och jobbkultur, och i en rekryteringsprocess är det helt avgörande att kunna formulera dig kring det.

När ska man absolut söka nytt jobb?

– Det finns alltid duktiga medarbetare, som hela tiden vill mer – men om inga möjligheter finns till det man önskar och behöver, och det liksom tar stopp.

– Om du vill jobba för verksamhetens bästa men upplever att det inte finns möjligheter till då, då kan det vara läge att se dig om efter annat.

Ulrika Sedell tillägger:

Att som chef vara i perioder då man inte känner sig motiverad kan vara utvecklande i sig. Att stå ut med sin frustration och sina negativa känslor, tar man sig igenom det kan det bli en styrka.

Läs även

Annons