Dags för ett chefsuppror?

De kvinnliga cheferna har inte bara lägre lön och större arbetsgrupper, de har också svårare uppdrag.

En bra och en dålig nyhet. Vilken ska jag börja med? Ok, den bra.
Antalet kvinnliga chefer ökar drastiskt! Vart tredje företag med upp till 50 anställda har en kvinnlig vd, enligt en färsk TCO–rapport. De senaste fyra åren har en markant ökning skett av antalet kvinnor i ledande ställning, och slarvigt uttryckt är nästan hälften av cheferna en hon i offentlig sektor.
Ingen konstigt med det, det är fullkomligt logisk följd av att vi lever i en modern tid.
Och för att kvinnor har högre betyg, dominerar på högskolorna och att vi har ett samhälle som genom lagstiftning gjort det möjligt/tvingat fram större jämställdhet.

Den dåliga nyheten är inte ny. I den kvinnotäta välfärdssektorn har cheferna fler underställda, de hanterar större budgetar och har samtidigt mycket lägre betalt än sina systrar och bröder inom privat sektor. I en undersökning som Dagens Samhälle gjort bland 500 kvinnliga toppchefer inom offentlig sektor framgår en dyster bild. Vi som är pigga på att räkna antalet huvuden för att peka på jämställdhet blir nedslagna när vi tittar bakom siffrorna. För de kvinnliga cheferna har inte bara lägre lön och större arbetsgrupper, de har också svårare uppdrag. Att få ihop sin budget med ökande utgifter och krympande anslag i kommunala verksamhet, att hantera mediegranskning inom socialtjänsten, att navigera i den många gånger snåriga terrängen i politisk styrd verksamhet – ja, det kräver sin kvinna. Varför frågar sig Dagens Samhälles chefredaktör ska kvinnor satsa på en lång dyr utbildning om det inte betalar sig bättre än ganska dålig lön och extrem arbetsbörda.
Det är kanske dags för en sjujävla revolt? Hör av er till mig med förslag på vad vi ska göra!

Vi har en naiv inställning till korruption i vårt land, brukar man säga. Kanske är det så. Det kan också vara så att vi har liten kunskap om vad det egentligen är? Att muta med en bunt pengar är en brottslig handling, det vet vi. Men det andra? Vänskapsband, tjänster och gentjänster och gåvor av alla de slag? Det är lätt att trampa fel, även där riktlinjerna är tydliga och klara. Och ibland kan man trampa fel även när man följer reglerna.
Vi tar till lite högtravande ord och gör ett temanummer om moral och handling.

Och missa inte ståuppkomikern Özz Nüjen som berättar om diskriminering. Det är inte roligt.

Läs även

Annons