Coffee badging: ”Somliga kommer alltid försöka lura systemet”

I en sommarserie tittar Chefstidningen närmare på några managementklyschor som bubblar i sociala medier. Vad betyder egentligen "Coffee badging"?

Trendanalytikern Nicklas Hermansson förklarar vad "coffee badging" betyder.

Foto: GettyImages & Press

Allt fler sticker in huvudet på kontoret, säger hej, dricker några koppar kaffe – och går hem igen. Bara för att visa att de varit där. Det kallas coffee badging och har blivit en symbol för hur rörig och osäker kontorskulturen blivit i hybridjobbandets tid.

Trendanalytikern Nicklas Hermansson följer arbetslivets mikroförändringar med samma noggrannhet som andra följer vädret. Vi bad honom sätta tänderna i ett av hybridtidens mest förbryllande fenomen.

När började egentligen ett ”hej” i receptionen att räknas som kontorsnärvaro?

– Den här trenden började långt tidigare än vad många tror. Närmare bestämt den 25 april 1996, när Seinfeld-avsnittet ”The Calzone” sändes. Där försöker den ständige trendsättaren George Costanza framstå som upptagen på jobbet genom att snabbt gå mellan skrivaren och sitt skrivbord med massor av papper i famnen. Hans chef, George Steinbrenner, tror att han är stressad – och därmed väldigt produktiv. Ganska exakt som dagens ”coffee badgare”, som kan framstå som sociala genier om de spelar sina kort rätt.

Är det ett sätt att protestera eller ett symptom på en otydlig hybridkultur?

– Både och. Anställda som inte ser värdet av att vara på plats använder coffee badging som ett sätt att delvis uppfylla chefens krav, men utan att kompromissa med sin egen effektivitet eller arbetsbalans. Samtidigt är det bara att acceptera att somliga alltid kommer att försöka lura systemet om det inte finns ekonomiska incitament.

Att gentlemannafuska är alltid bättre än att knyta näven i fickan och därefter spy galla på fikarasten.

Nicklas Hermansson

Borde chefer sluta hetsa om kontorsnärvaro? Kanske i stället fråga varför folk inte vill vara där?

– Jag tror att vi alla vet varför vi hellre jobbar hemifrån. Och många vet nog även vad som behöver förändras. Utmaningen är att faktiskt orka genomföra de förändringar i arbetssätt, kultur och miljö som faktiskt krävs för att kontoret någonsin ska trumfa möjligheten att kunna lägga sig i sängen och kolla på ett avsnitt av favoritserien mellan möten.

– Det sämsta man kan göra är att snegla på globala techbolag och tro att man ska ha samma svansföring som dem när det kommer till att tvinga tillbaka sina anställda utan en konkret plan på förbättring. Det kommer inte alltid att vara arbetsgivarens marknad, även om det kan kännas så just nu.

Hur bör en chef agera?

– Skapa en miljö och arbetskultur som främjar samarbete och kreativitet, till exempel genom aktiviteter och workshops som endast sker IRL. Hemma kan vi vara ständigt uppkopplade cyborgs som lever i symbios med AI, men när vi är på kontoret måste vi ta tillvara på mänsklig innovation betydligt bättre än vad vi hittills har gjort. Och för guds skull: ge bonus till dem som är på plats.

Finns det något positivt i coffee badging, kan vi lära något av det?

– Att gentlemannafuska är alltid bättre än att knyta näven i fickan och därefter spy galla på fikarasten.

Om du fick ersätta coffee badging med ett nytt begrepp…?

– Att göra en Costanza!

Läs även

Annons