Chefens livscykel

Det behövs olika slags ledare i olika perioder och i olika verksamheter.En 60-åring kan bromsa förändringsprocesser medan en 20-åring kan driva för mycket. Här tittar vi chefens arbetsrelaterade åldrar.


Det behövs olika slags ledare i olika perioder och i olika verksamheter.
En 60–åring kan bromsa förändringsprocesser medan en 20–åring kan driva för mycket. Här tittar vi chefens arbetsrelaterade åldrar.

Text: Eva Brandsma
Ledarskapet ser inte likadant ut genom hela livet. Livet i sig formar chefen; erfarenhet med framgångar och motgångar, familjebildning, utbildning, utmaningar allt tillsammans gör att chefsrollen liksom människan går igenom olika faser.
Jehoshua Kaufman är psykolog och psykoterapeut. Han är också chef och varit det i många år. I sitt arbete som vd på Beteendemedicinskt Centrum i Malmö träffar han och coachar många chefer. Jehoshua har hjälpt Chefstidningen att beskriva åldersrelaterade chefstyper. Naturligtvis gravt generaliserat…





20–åriga chefen

Bland de riktig unga cheferna finns det två typer.


Kaxiga chefen
Den ena är den drivande chefen - ung, kraftfull och modig. Den agerar först och tänker efter sedan.

Det är med 20–åriga chefer som 20–åriga motorcykelförare. Det går fort, det kan gå bra men det kan också gå åt helvete. Den unga chefen är ofta mycket omnipotent och mycket drivande. Men den driver för sin egen skull mer än för verksamhetens.
Tonårsegoismen hänger kvar och den tänker allra mest på sig själv.

Styrkor:
Hon får saker gjorda. Den är orädd och ser inte alla faror som en äldre chef gör. Den vågar. Den mycket unga chefen är tydlig och tar för sig. Den är utvecklingsbar och ser möjligheter. Den fungerar allra bäst med en grupp i samma ålder som den själv, med ganska lika personer.

Svagheter:
Den 20-åriga chefen är inte så socialt känslig och kan därmed förlora sin grupp på vägen. Fungerar inte bra med blandade grupper eftersom hon saknar erfarenhet att förstå hur människor i andra faser har det. Hon kan få svårt att få andra att följa, eftersom de saknar tillit och förtroende för henne.
Hon har mycket liten distans till sig själv och tar sig på stort allvar. Negativ kritik skakar den av sig.


Bananskalschefen

Den andra typen är kompisen till chefen ovan. Den har inte strävat efter chefsjobbet, utan halkat in för att den fått frågan om den kan leda ett projekt eller hängt med på ett annat sätt.

Styrkor:
Den här chefen är glad för uppdraget, men kanske inte har sökt det själv.
Den här chefen kan vara stödjande och lägger mycket tid på gruppmedlemmarna. Den är mer coachande än drivande. Den här chefen kan också leda blandade grupper. Den vill att alla ska vara nöjda. Det är gruppen som avgör hur chefen lyckas med uppdraget, en kompetent grupp kan fungera bra under den här chefen.


Svagheter:
Den har svårt att skilja på sina roller. Den ser sig inte som chef. Hon ser sig som en i gänget, vill vara en i gänget och är oförstående för att chefspositionen ändrar relationerna i gruppen. Hon är ofta lite ängslig och vill vara omtyckt.
Den här chefen är ofta känslig för negativ kritik, får den för mycket kritik kan det vara svårt att resa sig. Hur den här chefen klarar sig beror på hur gruppen är. Chefen riskerar att bli avsatt i gruppen, som kan bli spretig och disharmonisk.


40–åriga chefen

Det finns typer av den medelålders chefen

Jag-Kan-Allt-chefen

Det här är en kraftfull och drivande chef. Den har koll på verksamheten. Den chefen vet att verksamheten måste vara bra för att själv kunna lyckas. Den har mognat och ser både individer och sammanhangen. Den här chefen är mitt i karriären. Bekräftelse och framgång är oerhört viktigt. Hon kan ta till radikala lösningar om målet hotas.
Den kan skryta med sina kunskaper och hävdar sig gärna. Den vill vara experten och en auktoritet på sina områden.

Styrkor:
Om den når sina mål betyder det att verksamheten går bra. Den är resultatinriktad och fokuserad. Ofta bekant och kunnig i yrkeslivet, vilket är en tillgång.

Svagheter:

Tenderar att blanda ihop arbetslivserfarenhet med chefserfarenhet, vilket inte är det samma.

Den här chefen ser sina chefskollegor som konkurrenter och de är många gånger usla på att samarbeta med kollegor på samma nivå.
Chefen som bara ägnar sig åt medarbetarna blir ensam. Händer det något står den chefen också ensam utan stöd och hjälp från sina chefskollegor.
Det är bra att vara drivande, men de blir lätt konkurrenter med sin egen chef och med sina chefskollegor. Den kan bli för stöddig.


Den prestige-lösa chefen

Den andra typen av 40 årig chef är försiktigare och mer inkännande. Den gillar att vara chef och är nöjd där den är. Hon är inte så karriärinriktad.

Styrkor:
Den här chefen är ofta prestigelös, duktig, och hon har chefspositionen för att hon visat sig vara kompetent, inte för att hon själv hävdat och strävat efter det. Den här chefen samarbetar väl med andra, även med andra chefer. Det här är ofta mycket bra chefer.

Svagheter:
Den kan ha svårt att sätta ner foten. Har svårt att peka med hela handen och den utmanar kanske för lite. Hon säger ja till för mycket, också till en del dumheter.
Den här chefen kräver i sin tur en bra ledare, annars kan de må dåligt av stress. Jobbar lätt för mycket och är ambitiösa och vill att allt ska bli rätt. Kan agera för sent och är orolig för att göra fel.



60–åriga chefen

Här finns också två typer

Pondus-chefen

Den kraftfulle 60–åringen är trygg och håller kursen även när det gungar mycket.

Styrkor:
Den erfarna chefen pekar sällan med hela handen men har en naturlig auktoritet. Den är ofta duktig på att samarbeta med andra chefer, för den är inte så upptagen med prestige.
Den har dramatiskt gott självförtroende eftersom den har lyckats. Den är ofta bra för medarbetarna med sin långa erfarenhet. Den har gått på sina nitar, gjort sina misstag och hittat lösningar. Den vet att alla beslut inte behöver vara så brådskande. Den här chefen är en stor tillgång för organisationen. Den ger trygghet och stabilitet.



Svagheter:
Den tror att den har sett allt. Han är inte så pigg på att testa nytt, och är inte så bra på att se nya möjligheter. Ibland har han lite svårt att lyssna på avvikande åsikter.
Kan förlita sig mer på nätverk och erfarenheter än kompetens, vilket kan vara en nackdel särskilt i det här samhället där förändringar sker så snabbt. Det finns en risk att den här chefen blir cynisk och att den inte reagerar på signaler som är illavarslande.

Den andra typen av 60–årig chef

”Fat cat”

Den feta katten är nöjd, mätt och belåten. Den är klar med arbetslivet och längtar till pension.

Styrkor:
Den här chefen är trygg och stabil. Rubbas inte i sitt lugn. Ger kontinuitet till organisationen och har ofta värdefull kunskap om verksamheten. Den är bra på att delegera och kan hålla kursen.

Svagheter:
Den har svårt att få saker gjorda. Missar uppföljningen av uppgifter de delegerat.
Den trötta 60–åriga chefen kan hålla kursen ett tag, men orkar inte hålla emot, och ändrar sig till ny kurs efter ett tag av påtryckningar. The fat cat är förvaltare snarare än utvecklare. Allt ska helst vara som det alltid har varit – det ger nämligen mindre arbete. Kan vara en bromskloss i organisationen.


 

Läs även

Annons