Så leder du din verksamhet om det blir krig

När det gäller ledarskap under extrem press är en sak klar: det handlar inte om att hitta nya, revolutionerande ledarskapsmetoder.

David Bergman, överstelöjtnant och doktor i psykologi.

Foto: Eva Lindblad

På Folk och Försvars Rikskonferens 2024 sa civilförsvarsminister Karl Oskar Bohlin (M) att det kan bli krig i Sverige. Uttalandet väckte minst sagt debatt. 

– Efter uttalandet på konferensen satt jag i tv-soffan och försökte förklara för tittarna att krig inte i första hans handlar om att gömma sig i en källare och äta konserver, utan att hålla vardagen igång.

Det säger David Bergman, överstelöjtnant och doktor i psykologi, och undervisar i bland annat ledarskap vid Försvarshögskolan i Stockholm. Han har skrivit boken ”Vem är du när kriget kommer – Mental handlingsberedskap och psykologiska strategier.”

I världen pågår just nu omkring 50 väpnade konflikter. Det genomsnittliga kriget varar i drygt tre år

Många har en missvisande bild av krig

Misstaget många gör när de tänker på krig och katastrofer är att de föreställer sig att samhället kommer att kollapsa och livet som vi känner det kommer att upphöra. 

– Vår bild av krig, är starkt inspirerad av Mad Max-filmerna och prepperkulturen. Vi tänker på massflykt, plundring, jakt och vevradioapparater. Men i verkligheten fortsätter vardagen och det måste ledarskapet också göra. Den största utmaningen vid katastrofer är inte att hålla sig vid liv i en bunker, utan att hålla det civila samhället i gång.

Ett krig kommer inte nödvändigtvis att ändra den roll du har. Men det kommer självklart att innebära större påfrestningar och ökade krav på dig, både yrkesmässigt och privat. I händelse av krig handlar det framför allt om hur du behöver vara som person för att bättre kunna möta de krav som omständigheterna innebär.

När krisen kommer handlar det inte om att vara bäst på att hantera katastrofer – det handlar om att kunna vara den stabila, lugna och beslutsamma ledaren.

David Bergman

David Bergman är överstelöjtnant, doktor i psykologi och forskare vid Försvarshögskolan.

Vem är du när kriget kommer? Mental handlingsberedskap och psykologiska strategier (Natur & Kultur)

book

– Vad det betyder är att man som chef behöver klara att utföra sina arbetsuppgifter och dagliga sysslor – men under mycket svårare förutsättningar. Du behöver vara förberedd på hur vi människor reagerar i extrem stress, eller när vi upplever att vår trygghet är hotad.

För chefer innebär det också att vara medveten om att de människor du leder kommer att vara mer beroende av dig än någonsin tidigare. Medarbetarna tittar på dig med mer skärskådande ögon än någonsin säger David Bergman.

– Du måste vara den stabila punkten i ett turbulent landskap. Det krävs inte att du har alla svar, men att du är tillräckligt kompetent och empatisk för att hantera situationen och ge andra känslan av att vi, tillsammans, kan klara det.

Han menar att en vanlig missuppfattning är att människor reagerar med panik.

Arbetsmiljö blir viktigare än någonsin

– Forskning visar att vi människor generellt inte får panik eller flyr vid katastrofer – tvärtom, vi reagerar generellt sett mer rationellt, blir mer lyhörda och hjälper varandra i större utsträckning.

– Motivationsfaktorn förändras, som ledare kommer kommer du  inte behöva peppa på samma sätt, det kan uppfattas som ironiskt, men en sådan här situation kommer att göra den biten av ledarskapet arbetet lättare, David Bergman.

Arbetsmiljö blir viktigare än någonsin, säger han. Att ha ett forum för att stötta varandra och vädra missnöje är helt avgörande under den typen av omständigheter.

– När krisen kommer handlar det inte om att vara bäst på att hantera katastrofer – det handlar om att kunna vara den stabila, lugna och beslutsamma ledaren som ser till att livet fortsätter på bästa möjliga sätt.

Kommundirektören som har en kriscentral hemma i källaren

Läs även

Annons