Så utmanar du evighetsåttan

Vår samtid kräver omfattande förändring, men mycket förblir som det alltid varit. Etnologen Ida hult har skrivit en bok för dig som vill förändring på riktigt.

Ida Hult, etnolog och konsult.

Foto: pressbild

Idas boktips

1 Ja-sägarna : medlöpare och nickedockor kring Gyllenhammar, Karl XII, Kreuger och andra furstar (Åke Ortmark)

2 Ett litet liv (Hanya Yanagihara)

3 Herr Arnes penningar (Selma Lagerlöf)

4 Swingtime (Zadie Smith)

– Jag är omgiven av människor som kämpar sig blå för att driva förändring i sina organisationer, men som fastnar. I den här boken vill jag hjälpa ledare att se de strukturer de verkar i, saker de gör och tänker som inte är deras egna tankar eller görande utan ärvda svar. Det är gamla sanningar och jargong som faktiskt omöjliggör riktig förändring. Vi får trots allt inte den framtid vi önskar om vi har gårdagen som kompass, säger Ida Hult.

”Ärvda svar” inleds med en lustfylld sågning av samtidens företag och organisationer. Som etnolog och konsult har Ida Hult ägnat sig åt omvärldsanalys och strategitänk tillsammans med några av de största organisationerna i landet. Bilden hon målar upp är inte direkt smickrande.

Företagsledare och ledningsgrupper går i upptrampade spår, hör det de vill höra, skickar vidare den kunskap de vill skicka vidare – och är sedan förvånade att saker och ting inte går så bra.

– Sätter man arbetet under lupp på det sätt som jag är tränad att göra, ja då ser det ut så här. Det här arbetssättet finns där ute och det har stor påverkan.

Men det måste inte vara så här, menar Ida Hult.  I sin bok bjuder hon också på resonemang och konkreta verktyg som kan hjälpa oss att tänka nytt på riktigt.

Den här metoden ger er en chans att tänka efter före, i stället för att analysera katastroferna i efterhand.

Ida Hult

NY BOK

Ärvda svar – Om en framtid bortom gamla sanningar, slitna ord och redan tänkta tankar.

Ida Hult
(Volante) 

 

book

Välj ett av verktygen du beskriver och sälj in det!

– Då väljer jag det jag kallar Pre Mortem, det vill säga gör en föreställd obduktion av ett skeende, innan det sker. Tänk er att allting går fullständigt åt pipsvängen. En satsning går helt fel, om fem eller tio år har ni inte nått ett enda av era strategiska mål. Vad är det då som har gått fel? Identifiera fallgroparna i organisationen innan ni faller i dem, tänk efter före!

Det här verktyget funkar lika bra i privatlivet. Tänk dig att du har separerat om tio år, vad gick fel i relationen? Upp med alla tänkbara svar på bordet redan nu och undvik skilsmässan.

– Den här metoden ger er en chans att tänka efter före, i stället för att analysera katastroferna i efterhand. Då är det ofta mycket svårare. Det blir personligt, någon har gjort fel, det blir svårt att prata om. Det är lättare att vara ärlig om man i förväg pratar om vilka problem som brukar eller kan uppstå i organisationen.

Ida Hult konstaterar att projektstarter har en tendens att bada i solsken och pepp. Alla är positiva och käcka, vem vill då förstöra stämningen och säga att projektet säkert läggs ner om två år som det brukar bli.

– Det är lite av ett problem att alla är så positiva. En negativ inramning är inte så dumt om man vill skapa förändring. Inte så negativ att alla får ångest men inte heller bara utmaningar och möjligheter á la Linkedin.

Läs även

Annons