Lästips om ja-sägare och bra strategier

"Dagarna du går hem från jobbet och undrar vad tusan du jobbar för, de dagarna ska du läsa den här pärlan och återfå din energi." Missa inte författaren och etnologen Ida Hults boktips.

Ja-sägarna: medlöpare och nickedockor kring Gyllenhammar, Karl XII, Kreuger och andra furstar.

Åke Ortmark

(Dejavu Publicering)

”De där dagarna du går hem från jobbet och undrar vad tusan du jobbar för, de dagarna ska du läsa den här pärlan och återfå din energi. Åke Ortmark frågar sig hur enfald kan bekämpas och belyser det så vanliga och förödmjukande fenomenet ja-sägare och hur människor ofta undviker att påpeka väsentliga förhållanden för sina chefer för att inte stöta sig med dem. En värdefull analys av ledarskapets problematik som alla bör läsa. Ja-sägare och isolerade ledare har förekommit i alla tider och kulturer och Åke Ortmark exemplifierar bland annat med kantrade skepp, störtade rymdfärjor och företag som kanat mot undergången. När chefer är omgivna av ja-sägare blir besluten dåliga, ibland katastrofala. Fundera sedan på hur mycket negativ kritik och nej du får i din organisation.”

Good strategy Bad Strategy: The difference and why it matters

Richard Rumelt

(Currency)

”När jag föreläser pratar jag alltid om vikten av föreställningsförmåga. När ledare går från att kartlägga nuet (som egentligen visar gårdagsnuet) till att fundera på vad de vill och vad som i så fall behöver vara sant brukar förändring inte vänta på sig. Man börjar arbeta strategiskt på Rumelts vis. Han beskriver den goda strategin som ett specifikt och sammanhängande tillvägagångssätt som svarar på det identifierade problemet som står mellan oss och framsteg. Jag tror att du liksom jag kommer nicka och skratta gott när han istället beskriver det vanligaste, dålig strategi, som är en blandad samling mål, önskedrömmar, fluff, jargong och finansiella mål.

Att skapa och implementera strategi är ledarens mest centrala uppgift. Ändå lyser god strategi med sin frånvaro. Du kommer att sticka ut om du läser, lär dig och omfamnar kraften i god strategi och hur du själv skapar en.”

Sensemaking: What Makes Human Intelligence Essential in the Age of the Algorithm

Christian Madsbjerg

(Hachette books)

”Med erfarenhet från många stora organisationer kan jag konstatera att vi är dåliga på långsiktigt tänkande, att utmana våra egna antaganden, formulera intressanta problem och därmed komma fram till originella lösningar. Delar du den analysen så är detta boken för dig.

Den är en utmanande analys som tar en för många provocerande ställning emot big data och STEM-förlitlighet till försvar för mänsklig intelligens. Den är både praktisk och filosofisk. Du får med dig fem principer för toviga problem samtidigt som den är en mäktig påminnelse om faran med vår fallenhet för grupptänk och fantasibrist. Oumbärlig läsning om du vill sticka ut. Uppmuntrande läsning om du tror att det finns mer insikter än de som kommer via transaktionell data och ux. Underbar läsning om du tvekar på din plats i en värld av data, algoritmer och AI.

Det här är också en av de böcker jag tipsar om när människor frågar hur de kan få mitt jobb.”

Ida Hult arbetar med att skapa förändring i existerande strukturer och stora organisationer vilket oftast innebär uppdrag som foresight chef, researchchef eller strategiskt ansvarig. För Ida Hult är all bokläsning bra läsning. Det är en övning att hålla fokus och koncentration, och det skapar kulturellt kapital. Det är också en väldigt billig research som placerar dig i någon annans skor.

Läs även

Annons