
Per Kristensson och Klas Hallberg, har skrivit ”Rätt räcker inte - att göra nytta på riktigt”.
Foto: pressbild Volante
I dagens arbetsliv har rädslan att göra fel blivit starkare än viljan att göra rätt. Vad händer när alla följer rutiner – men ingen stannar upp och frågar: Skapar det här värde för den vi finns till för?
– Vi lever i en tid där det blivit viktigare att inte göra fel än att faktiskt skapa värde. I jakten på effektivitet, kontroll och spårbarhet har organisationer fastnat i processer, checklistor och mätetal, säger Per Kristensson, som tillsammans med Klas Hallberg har skrivit ”Rätt räcker inte – att göra nytta på riktigt”.
Boken utgår från ett systemperspektiv: det är inte individen som är problemet, utan ett system som gör människor rädda för att fatta egna beslut.
– I en sådan kultur uppstår det absurda – som när en person träffar 66 läkare, men ingen lyckas lösa problemet, trots att alla ”gjort rätt”.
Verkligheten passar inte alltid in i mallen – och då står medarbetare handfallna.
– De vet vad det står i ”manualen”, men inte alltid vad de bör göra i just den situationen, Allt fler arbetsmoment blir detaljstyrda, som om varje situation kan lösas med rutiner. Överstyrningen kan leda till att yrkeskompetens och sunt förnuft trängs undan, säger Per Kristensson.
I värsta fall leder det till absurda beslut där alla gör "rätt", men kunden, brukaren eller medborgaren ändå får fel.
Per Kristensson
Författarna menar att vi behöver ett skifte: från regelstyrning till omdömesstyrning. Det handlar inte om att avskaffa rutiner eller riktlinjer, utan om att förstå när de behövs – och när de står i vägen för det som verkligen räknas. I värsta fall leder det till absurda beslut där alla gör ”rätt”, men kunden, brukaren eller medborgaren ändå får fel.
– Det handlar om hur vi skapar verkligt värde och det är inte alltid det sker genom processer, utan genom tillit, klokhet och modet att tänka själv. För ledare och chefer är frågan brännande aktuell: hur bygger man organisationer där medarbetare vågar tänka, ta ansvar och agera i stunden?
Ska vi sluta jobba med rutiner, processer och manualer?
– Nej, men vi behöver öva i att se när manualen är ett bra verktyg och när den inte är det. Det finns situationer där markörer och indikatorer kan leda dig fel.
Att ge medarbetare möjlighet att använda sitt omdöme innebär också att ge dem möjlighet att växa och utvecklas, menar Per Kristensson.
– Det är en investering i både individer och organisationens långsiktiga framgång. Företag som förlitar sig på sina medarbetares klokhet och omdöme, snarare än att strikt följa processer, kommer att vara bättre rustade för att möta framtidens utmaningar och förändringar.