Här är ledarskapsböckerna vi läste 2023

Man behöver inte läsa dem från pärm till pärm men att fylla på med kunskap och inspiration är aldrig dåligt. Här är några ledarskapsböcker vi lärt oss mycket av i år.

Illustration: Getty Images

Ta din tid – Gör mindre men bättre
David Larsson Heidenblad
(Volante)

De senaste 20, 30 åren har det byggts upp mycket kunskap kring arbete, djuparbete och fokus.

– Ändå fortsätter folk att gå upp tidigt på morgonen och stressa för att hinna prestera, konstaterar David Larsson Heidenblad som skrivit en bok om att jobba mindre, och få mer gjort.

David Larsson Heidenblad är till vardags docent i historia vid Lunds universitet.

Jobba mindre – få bättre resultat

Louise Bringselius
Psykologisk trygghet – att välkomna det som utmanar
(Volante)

Ingen vågar vara öppen med sina åsikter om det leder till att man klassas som besvärlig eller ”chefshatare”. Louise Bringselius, forskare inom organisation och ledning, släppte en ny bok om psykologisk trygghet.

– Organisationer präglas i för stor utsträckning av rädsla. Rädsla för att uppfattas som illojala när vi är kritiska, rädsla för att uppfattas som korkade när vi kommer med förslag eller idéer.

Det får konsekvenser; på arbetsplatser där det saknas psykologisk trygghet kan det som chef kännas som om medarbetare sätter sig på tvären eller inte engagerar sig i sitt arbete, säger hon.

Louise Bringselius: ”Sluta tala om kritik som motstånd”

Kristina Bähr
Resilient ledare
(Liber)

I rollen som chef drabbas du ibland av händelser som ger ett väldigt starkt stresspåslag, som kan ge ångest och till och med leda till handlingsförlamning. I boken Resilient ledare ger Kristina Bähr, läkare, föreläsare och handledare inom ledarskap, råd om hur du hittar din motståndskraft och förmågan att hitta möjligheter trots motgångar.

Så hittar du lösningarna när allt känns kört

Kan vi prata om ensamhet?
Suzanne Pärlhamn och Sandra Björnsdotter
(Parus förlag)

Ensamhet är till viss del inbyggt i chefsämbetet, eftersom chefer står med det övergripande ansvaret för utveckling och genomförande. Chefen har makt, och befogenheter, som gör att man inte är jämbördig med teamet. Men måste man känna sig ensam för det?

Psykosyntesterapeut Suzanne Pärlhamn och tidigare journalisten Sandra Torbjörnsdotter har skrivit en viktig bok om ensamhet.

Därför är det viktigt att normalisera chefers ensamhet

Emplayment, ledarskap som frigör engagemang, energi och effekt
Jesper Ek & Tommy Lundberg
(Liber)

Ledarskap i dag handlar till stor del om att få kurvor att peka uppåt. Men måste man fastna i leveranshets och siffertänk?

– Krav på leverans gör att man i första hand diskuterar strategier och processer för att nå mål och få bättre resultat. På vägen glömmer man att nyckeln i en organisation är människorna, som ger av sin kraft och sina idéer. Dem tar man för givet.

Jesper Ek, ledarskapsinspiratör, coach och författare, och kommunikationsrådgivaren Tommy Lundberg, har skrivit en bra bok om engagemang på jobbet.

Så vänder du omotiverade team rätt igen

Peter Siljerud
AI för offentlig sektor
(Liber)

Författaren Peter Siljerud reder ut varför är AI är viktigt, hur man kommer igång och vilka vinsterna med AI kan vara för organisationer och företag.

Peter Siljerud är omvärldsanalytiker med fokus på trender inom teknik och kommunikation.

Därför är AI viktigt för organisationer och så kommer du igång

Anette Svingstedt & Mats Heide
Strategiskt lyssnande: Så blir chefer, medarbetare och organisationer nättre på att lyssna.
(Liber)

Chefer som tror sig sitta inne med alla svar, som pratar och agerar för att visa på handlingskraft har en ny bok att läsa. Den här!

Man kan också läsa om man vill bli bättre på att lyssna!

Författare är Mats Heide, professor vid Institutionen för strategisk kommunikation på Lunds universitet och Anette Svingstedt, lektor vid Lunds universitet.

”Utbilda chefer i hur man blir bättre på att lyssna”

Henna Hasson & Ulrika von Thiele Schwartz
Implementeringsboken: så inför du nytt som gör nytta
(Natur & Kultur)

Beteendeförändringar är svåra i sig och det blir ännu svårare när det gäller team som ska förändras. Ulrica von Thiele Schwarz, psykolog och professor i psykologi vid Mälardalens universitet, och Henna Hasson, professor i implementering vid Karolinska institutet, har skrivit en bok om implementering och det faktum att det alltid finns en risk för misslyckande.

Så lyckas du med implementeringen

Pär Säthil
Det lyckliga geniet – psykologi för kreativa
(Volante)

Innovation och skapande kan vara en ynnest men samtidigt lider många sig genom kreativa projekt och processer. Författaren Pär Säthil har skrivit en bok om skapande, och myterna som omgärdar kreativiteten. Han menar att det är dags att lämna självtvivel och prestationsångest bakom sig.

Ny bok om prestationsångest på jobbet

Allt vi inte ser: så påverkas du av det osynliga arbetet – hemma och på jobbet
Thor Rutgerssson & Ida Östensson
(Mondial)

Fixa fika, ta anteckningar, introducera nyanställda – kvinnor lägger mer tid än män på det man kallar osynligt arbete, både hemma och på jobbet.

Ida Östensson och Thor Rutgersson har skrivit en bok om de hundratals timmar icke-meriterande arbete som kvinnor bjuder på varje år. Läs och bryt mönstret!

Vem gör det osynliga arbetet på ditt jobb?

Schibboleteffekten : ledarskap, konsten och människans ansvar
Julia Romanowska
Appell Förlag

En udda ledarskapsbok om kraften i konst och chefers behov av empati. Kan riktigt starka konstupplevelser skaka om en person så mycket att hen blir en bättre chef? Efter att ha läst den här boken är det svårt att tro annat. Boken gör också upp med ”traditionella ledarskapsutbildningar”. Enligt den här studien gör de ingen nytta alls, kanske till och med skada. Kanske måsteläsning för chefer?

Schibbolet-studien: Vanliga chefsutbildningar är verkningslösa

Tamara Maskovic Wängbork
När samarbetet skaver – en ledares handbok i att förstå
(Liber)

Nästan alla chefer ogillar konflikter och det är väl i sig inget konstigt. Men att ducka är ingen bra idé. Tamara Mašković Wängborg, specialist på konflikthantering och medling, kan allt om konflikthantering på jobbet. Hon menar att många chefer i dag saknar system och strategier för att kunna se signaler i tid. Kanske kan den här boken hjälpa?

Så tar du tag i konflikterna istället för att ducka

Dumhetskämpningen – bättre organisationer och mer mening i arbetet
(Fri tanke)
Mats Alvesson och Stella Cizinsky

I många verksamheter har dåliga vanor och rutiner blivit rena ”dumheter”, saker man gör av bara farten utan att fundera över varför eller vilket syfte de har. Som att skriva rapporter som ingen läser eller gå på möten som inte leder till någonting.

Mats Alvesson, författare och organisationsforskare vid Lunds Universitet, och överläkare Stella Cizinsky, har skrivit en bok om dumhetsbekämpning. Underhållande!

Mats Alvesson: sluta skriva rapporter som ingen läser!

Läs även

Annons