Vad drömmer du om? Vilket är ditt nästa steg i arbetslivet? Att byta karriär mitt i livet är för många förknippat med en rädsla för att det inte ska bli lyckat.
– Man intalar sig själv att man är för gammal, att det är för sent att testa nytt. Det kan finnas skam över att inte vara nöjd med ett jobb som anses statusfyllt. Att lämna en yrkesroll är alltid svårt. Det är en del av identiteten, och inget man gör lättvindigt, säger Nicolas Jacquemot, kommunikationsrådgivare, doktor i management och författare till boken ”Meningen med arbetslivet”.
Ordet ”jobbkris” hör man ofta, vad betyder det?
– Det är vanligt att stanna kvar i en arbetstillvaro man inte helt och hållet trivs med. Man jobbar på och lägger tankarna om alternativa karriärer åt sidan.
Ungefär halvvägs i yrkeslivet brukar många ställa sig frågan: ”Är detta allt?”
– Hur har jag det? Ska jag verkligen fortsätta med det här?
Problemet är att många inte vet inte vad de vill göra istället, menar Nicolas Jacquemot.
– Chefer sticker ut i undersökningar, de upplever mer stress, många vittnar om att de är trötta och slutkörda. Men drömmen om att göra någonting annat är inte tillräckligt konkret, eller så finns inte tid och ork att ta steget.
Det är vanligare än man tror att vilja ta ett kliv neråt i karriärstrappan.
Nicolas Jacquemot.
Meningen med arbetslivet är en bok för den som är osäker eller nyfiken på något nytt och som vill komma till insikt om vad man vill göra. Det finns olika vägar man kan ta för att påverka sitt arbetsliv. Boken fokuserar på arbetslivet mitt i livet.
– För de som började jobba direkt efter gymnasiet kan ”mitt i arbetslivet” betyda redan strax efter 30, medan någon annan säger upp sig och startar eget vid 40, skriver in sig på en lärarutbildning vid 50, eller söker en ny spännande tjänst vid 60.
Idag är det lättare att studera under livets olika faser. Omställningsstudiestödet kan sökas upp till 62 års ålder.
– Dessutom ska många av oss jobba tills minst 67 och kanske ännu längre. Det är vanligare än man tror att vilja ta ett kliv neråt i karriärstrappan. En del vill jobba mer med händerna, starta egen verksamhet eller kanske öppna ett litet Bed and Breakfast. Andra vill arbeta för en ideell organisation och använda sin kunskap på det sättet.
Vilka råd vill du ge chefen som vill vidare men inte vet vart eller hur?
– Gör en personlig inventering. Vad vill du ha mer respektive mindre av i ditt fortsatta arbetsliv?
– Lista dina erfarenheter och styrkor, dina passioner. Ta inte ta med allt, utan det som är relevant. Fokusera på det du gjort de senaste 10–15 åren.
– Är det svårt att själv se vad som utmärker dig som chef eller kollega? Fråga någon du har förtroende för.
– Dröm stort! Visualisera den framtid du önskar dig. Hur ser det ut där du jobbar? Skulle du vilja jobba mer på distans? Bo på landet? Rita en moodboard, red ut dina frågetecken och försök att staka ut resan, planen för att uppnå ditt mål.
– Gör ditt mål så tydligt du kan.
– Fundera över dina drivkrafter: Är du motiverad att uppnå ditt mål? Vad gör dig motiverad?
– Se till att hämta stöd och pepp från andra. Hitta någon i samma situation, en annan chef som också vill förtydliga sin dröm.
Måste man vilja vidare?
– Nej det måste man inte, det råder på många vis en sorts utvecklingsstress i dag. Vi förväntas hela tiden vilja vidare, vilket gör det svårt att känna lugn och närvaro i nuet. Mitt råd till den som trivs på jobbet är att våga stanna i det du uppskattar. Det är ett privilegium att ha hittat rätt i arbetslivet, säger Nicolas Jacquemot.