Det här ska du läsa i sommar för att bli en bättre ledare

Vad läser författare av ledarskapslitteratur när de får tid över? Vi frågade Lars Johan Åge, professor i företagsekonomi och författare till flera böcker.

Lars Johan Åges boktips

Vägen till Ja
Roger Fisher,  William Ury, Bruce Patton
(Liber)

”Den här boken är en klassiker inom förhandlingsfältet och är i alla högsta grad en praktisk bok som alla i ledande stälning kan ha nytta av. Författarna är några av grundarna till det första centret som intresserade sig för hur man hittar vägar tillsammans med andra i svåra situationer, alltså det vi till vardags kallar för förhandling. Den lyfter fram vikten av att varken vara enbart snäll eller tuff i en sådan situation utan att i stället leta lösningar i låsta lägen genom att använda sig av principer. Att undvika att ta positioner för tidigt eller i onödan är kanske det viktigaste budskapet. Den innehåller en mängd intressanta exempel från stora politiska händelser till mer vardagliga situationer. Den har ett trevligt format och är inte alls akademisk eller teoretisk utan väldigt lättläst.”

Svåra samtal
Bruce Patton, Douglas Stone, Sheila Heen
(Massolit förlag)

”Den här boken fokuserar på de allra svåraste samtalen man kan hamna i och hur man reder ut dem på bästa möjliga sätt. Något som alla chefer kan råka ut för, antingen med anställda, med kolleger på jobbet eller med våra närmaste. Det kan röra sig om att löneförhandla, att diskutera ett personligt problem eller en uppsägningssituation. Den här boken visar på olika metoder att följa i dessa situationer och ger konkreta råd om hur du kan agera.”

Just Listen
Mark Goulstone
(AMACOM)

”Alla är vi ju programmerade att vara duktiga lyssnare, som sociala varelser har vi det i våra gener. Ändå är det den förmåga som först försvinner ut genom fönstret när vi är stressade eller när någon vi samtalar med säger något vi inte gillar.

Här får man konkreta tips framställda på ett lättsamt och intressant sätt. Det är en bok som handlar om ett ämne som är aktuellt för alla som vill bli bättre på att kommunicera. Och det är lättsam och ibland underhållande läsning som fångar intresset. ”

Lars-Johan Åge är expert i att komma överens. Och att bli omtyckt. Inför sin senaste bok som heter just ”Omtyckt – superkraften i att vara äkta, positiv och relevant”  har han analyserat världens bästa förhandlare inom gisslansituationer, affärer och diplomati – personer som vet att dra nytta av omtyckthetens kraft.

I övrigt är han professor vid Högskolan i Gävle och utbildad i förhandling på Harvard Law School. Han har arbetat bland annat med FBI:s gisslanförhandlare och svenska polisens insatsstyrka.

Läs även

Annons