Vem är du? Den moderna forskningen om big five
Petri Kajonius och Anna Dåderman
(Fri tanke)
”Det här är en lättläst bok om vad man kommit fram till under ett sekels forskning om personlighet. Big five står för femfaktorsmodellen, vilken består av fem olika dimensioner som personligheten varierar omkring. Här finns massor att läsa om praktiska exempel, statistik, skillnader mellan män och kvinnor och om vad som händer med personligheten under livstiden. Läsningen är pedagogiskt upplagd omkring vad forskningen säger om hur vi är som människor.”
Superforecasting
Philip E Tetlock och Dan Gardner
(Cornerstone)
”Den här boken handlar om att förutspå framtiden. Det visar sig att vi är usla på det. Mitt favoritexempel är från januari 2020 då generaldirektören för Folkhälsomyndigheten gick ut och sa att coronaviruset inte kommer att komma till Sverige. Han hade fetfel. Och han var generaldirektör för en myndighet som borde ha koll. De flesta av oss är faktiskt inte bättre på att förutspå framtiden än slumpen. I boken beskrivs olika knep man kan ta till sig för att bli bättre på att just förutspå vad som ska hända. Det här är en bok för den som vill skärpa sin analytiska förmåga för att förutse exempelvis börskrascher, bostadsmarknaden, kriget i Ukraina… det är en av de bästa böckerna jag läst detta decennium.”
The Dictators Handbook
Alastair Smith, Bruce de Mesquita
(Publicaffairs US)
”Två forskare har ägnat sitt forskningsliv åt att försöka förstå vad det är som rör sig i huvudet på diktatorer. Och varför de gör vad de gör. Boken är baserad på deras insikter, och det är spännande! Om man är diktator ska man till exempel inte bygga upp infrastruktur i sitt land. Inte heller sitt skolsystem. Man vill undvika att andra människor får makt och inflytande i samhället – det gäller hålla människor nere så mycket som möjligt.
Det är en fascinerande bok om diktaturens psykologi. Om vad som skiljer diktaturen från demokratin, och vad som orsakar revolution. Spoiler: Diktatorn får slut på pengar och kan inte betala militären.”
Leif Denti är en av de ledande svenska forskarna inom innovationspsykologi. Han föreläser ofta på chefsutbildningar om relationen mellan innovation och ledarskap, och hur man främjar en innovativ kultur.
Att våga göra fel är en nyckelförmåga. Kreativt tänkande krockar ofta med mer traditionella tillvägagångssätt. I den spänningspunkten gäller det att veta vilka fel som är okej (så länge man lär sig av dem) och vilka fel man absolut inte får göra. Vet man det vågar man strunta i traditionen när det krävs, och voilá: det finns en förutsättning för innovation.
Här är hans bästa boktips!